Leopoldine Blahetka (1809–1885) Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη Καθηγήτρια μουσικής

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΤΡΙΕΣ

Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη, καθηγήτρια μουσικής

 

Leopoldine Blahetka (1809–1885)

«Το παίξιμό της ήταν πραγματικά θηλυκό,

λεπτό, συνετό και περίτεχνο»

Robert Schumann

Το παιδί – θαύμα

Αυστριακή πιανίστρια και συνθέτρια

  Η Leopoldine Blahetka γεννήθηκε το 1809 στην πόλη Guntramsdorf, κοντά στη Βιέννη σε καλλιεργημένη οικογένεια, καθώς ο πατέραςήταν καθηγητής μαθηματικών και ιστορίας, ενώ η μητέρα της ήταν δασκάλα φυσαρμόνικας, ένα είδος αρμονίου, που χρησιμοποιούνταν στη Γερμανία. Από πολύ μικρή λοιπόν, πήρε μαθήματα πιάνου από τη μητέρα της και στα εννέα μόλις χρόνια της έκανε τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις, ώστε η Βιέννη να μιλάει για ένα νέο «παιδί – θαύμα». Στα έντεκα χρόνια της έγραψε και παρουσίασε σε συναυλίες της τις πρώτες συνθέσεις της. Συνέχιζε να παίρνει μαθήματα πιάνου από γνωστούς και μη δασκάλους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Ignaz Mocsheles. Πολλοί διάσημοι συνθέτες, όπως ο Beethoven και ο Chopin, παρακολουθούσαν την καριέρα της με θαυμασμό.  Στα είκοσι χρόνια της εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της σε μια περιοχή της Γαλλίας κι εδώ ακριβώς έγινε η αγαπημένη δασκάλα πιάνου της περιοχής.

  Περιόδευσε στην Ευρώπη για είκοσι χρόνια, συχνά συνοδευόμενη από τη μουσικό μητέρα της. Ταξίδεψε, μεταξύ άλλων, στο Μόναχο, την Καρλσρούη, το Βερολίνο, το Αμβούργο και τη Λειψία. Έδωσε συναυλίες στο Γκρατς και το Κλάγκενφουρτ και πραγματοποίησε μια μεγαλύτερη περιοδεία μέσω Μονάχου, Φρανκφούρτης, Γκότα, Χάγης και Βρυξελλών προς το Λονδίνο. Συνέχιζε να γράφει ασταμάτητα μουσική και αφιέρωνε έργα της σε νεαρές πιανίστριες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η Clara Wieck Schumann. Ο RobertSchumann ήταν εντυπωσιασμένος από το παίξιμό της, την ερμηνεία της, αλλά και τις συνθέσεις της.

  Δεν έκανε δική της οικογένεια κι έμεινε με τους γονείς της προκειμένου να ασχοληθεί με την καριέρα της. Έγραψε μουσική δωματίου, έργα για πιάνο, για φωνή, θρησκευτική μουσική. Τα έργα της τυπώθηκαν από Γερμανούς, Γάλλους και Άγγλους εκδότες.

 Η Leopoldine Blahetka πέθανε το 1885 στηBoulogne–sur–mer.

«Η πρώτη πιανίστα της Βιέννης είναι ένα πνευματώδες, όμορφο κορίτσι»

Frederick Chopin

«Η κ. Blahetka κατείχε όλα τα μυστικά του πιάνου:

με αυτό το όργανο, ήξερε πώς να εκφράσει

τα πιο εκλεπτυσμένα συναισθήματα της ανθρώπινης καρδιάς»

Μαθητής της συνθέτριας στον επικήδειο λόγο του

Πηγές:

Wikipedia

Alexa Raine–Wright 

Marian Kursman

 

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *