Σοφία Χαλιάσα: Η μουσική είναι μία τέχνη. Είναι μια γλώσσα, ένας σημαντικός τρόπος έκφρασης των ανθρωπίνων σκέψεων και συναισθημάτων

Το trikalaculture.gr σας παρουσιάζει μια νέα Θεσσαλή μουσικό με πλούσιο ταλέντο και ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.  Την ευχαριστούμε θερμά για την όμορφη συνέντευξη και της ευχόμαστε υγεία ευτυχία και κάθε προσωπική επαγγελματική επιτυχία.

Ερωτήσεις 

  1. Ερώτηση: κ. Χαλιάσα πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την μουσική;

Απάντηση: Η ενασχόλησή μου με την μουσική, ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία. Μεγάλωσα σε μια μουσική οικογένεια. Το πρώτο μου μουσικό όργανο ήταν το βιολί και μου το αγόρασε ο πατέρας  μου όταν ήμουν 6 χρονών.

  1. Ποιές είναι οι μουσικές σας σπουδές  και σε ποιό όργανο έχετε εξειδίκευση;

Απάντηση:  Είμαι απόφοιτη του τμήματος  Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδικότητα στο μουσικό όργανο «Ταμπουράς – Σαζ». Έχω σπουδάσει  επίσης, Βυζαντινή Μουσική και έχω εκπονήσει master  στην Βυζαντινή Μουσικολογία (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).  Επιπλέον, έχω  κάνει σπουδές στην κλασική μουσική και είμαι Αριστούχος απόφοιτη της σχολής Ανώτερων Θεωρητικών του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας.

 

  1. α) Πείτε μας 2 λόγια για το μουσικό όργανο ταμπουρά  β)Γιατί το επιλέξατε αν και πρόκειται για όχι τόσο συνηθισμένο μουσικό όργανο;

Απάντηση: Ο Ταμπουράς, είναι  έγχορδο όργανο, το οποίο υπάρχει ήδη από τα βυζαντινά χρόνια, και μπορεί εύκολα να παίξει τα διαστήματα της βυζαντινής-παραδοσιακής  μουσικής. Είναι απόγονος της αρχαιοελληνικής πανδούρας.

Επέλεξα το συγκεκριμένο όργανο γιατί έχει στενή σχέση με την άλλη μου αγάπη, την βυζαντινή μουσική αλλά και για το ηχόχρωμα του και τις ιδιαιτερότητες του στις χορδές και στην πένα.

  1. Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Μουσική Σχολή Παπαστάθη και πώς νιώθετε για αυτή την συνεργασία;

Απάντηση: Με τη Νατάσα Παπαστάθη (καλλιτεχνική διευθύντρια της Μουσικής Σχολής Παπαστάθη) είμαστε συνάδελφοι εδώ και αρκετά χρόνια στο Μουσικό Σχολείο. Η Νατάσα είναι υπέροχος άνθρωπος, μουσικός και φίλη. Γνωρίζει την δουλειά μου, και την ευχαριστώ πολύ για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου.

 

  1. Για να σας γνωρίσουν οι Τρικαλινοί και οι Τρικαλινές μια αναφορά για την μουσική πορεία σας έως σήμερα.

Απάντηση: Είμαι ανήσυχο πνεύμα. Όταν τελειώνω  ένα πρότζεκτ, την αμέσως επόμενη στιγμή, σχεδιάζω το επόμενο! Θα με βρείτε να ‘στήνω’ ορχήστρες με μαθητές, οι οποίοι με ακολουθούν πάντα σε ότι νέο έχω να τους προτείνω. Θα με βρείτε να γράφω μουσική, στίχους ή ακόμη να παίζω σε μουσικές ταινίες ως ηθοποιός  ή ως μουσικός. Από την άλλη, θα με βρείτε να ασχολούμαι με την συγγραφή μουσιοπαιδαγωγικών εγχειριδίων, με την συγγραφή μουσικολογικών άρθρων για δημοσιεύσεις σε συνέδρια και με επιτόπιες  εθνομουσικολογικές έρευνες. Έχω συνεργαστεί με αξιόλογες προσωπικότητες είτε σε συναυλίες είτε σε μουσικολογικά συνέδρια που πολύ συχνά συμμετέχω. Νιώθω πως είμαι γεμάτη από εμπειρίες και αγάπη όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι και με την εκπαίδευση. Τα  όνειρά μου όμως συνεχίζουν και έχουν μέλλον.

 

  1. Πώς βλέπετε το μέλλον της μουσικής με βάση την νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοΪό;

Απάντηση: Η αλήθεια είναι πως περνάμε δύσκολα με την όλη κατάσταση που επικρατεί. Οι μουσικοί και γενικότερα οι καλλιτέχνες έχουν υποστεί γερό πλήγμα στην εργασία τους  λόγω  του κορονοϊού. Οι περισσότεροι προσπαθούν να βρουν λύσεις έστω και για ένα μικρό εισόδημα διοργανώνοντας διαδικτυακές  συναυλίες  (live streaming). Καλό είναι να στηρίζουμε τέτοιου είδους ενέργειες.  Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει την ακύρωση ή έστω την επ’ αόριστον αναβολή των μουσικών φεστιβάλ και συναυλιών σε όλο τον κόσμο. Θέλω να είμαι αισιόδοξη. Εγώ, συνεχίζω να ονειρεύομαι και να οργανώνω  πράγματα για μετά το τέλος της πανδημίας. Ας  δούμε και την θετική πλευρά. Τώρα με το lockdown μπορούμε να κάνουμε πράγματα που πριν δεν είχαμε τον χρόνο να τα κάνουμε. Εγώ, για παράδειγμα, τώρα ολοκληρώνω ένα βιβλίο για την μουσική που είχα αφήσει καιρό πριν. Είναι σημαντικό να περνάμε τον χρόνο μας δημιουργικά.  Εύχομαι να  ξεπεράσουμε το συντομότερο την πανδημία και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.

  1. Για ποιο λόγο προτείνετε τους νέους να ασχοληθούν με την μουσική και τί συμβουλεύετε σε όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα τώρα;

Απάντηση: Η μουσική είναι μία  τέχνη. Είναι μια γλώσσα, ένας                      σημαντικός τρόπος έκφρασης των ανθρωπίνων σκέψεων και συναισθημάτων. Αγγίζει την ψυχή του ανθρώπου, καθοδηγεί το μυαλό και ξυπνά την ικανότητά του για δημιουργική έκφραση και συνύπαρξη με το περιβάλλον. Δεν είναι απαραίτητο όποιος ασχολείται με την μουσική να γίνει επαγγελματίας μουσικός στο μέλλον. Και μόνο η επαφή του με την μουσική και περνώντας τον ελεύθερό του χρόνο ευχάριστα και δημιουργικά, θα τον βοηθήσει στην πνευματική του ολοκλήρωση ως άνθρωπος.

Η συμβουλή μου προς τους νέους που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα είναι: Να παίζεις μουσική όσο πιο πολύ μπορείς. Να συνεχίζεις να ονειρεύεσαι και να ψάχνεις συνεχώς νέες μεθόδους και τεχνικές, να μην σταματάς να εξελίσσεσαι.  Οι καιροί είναι δύσκολοι για τους μουσικούς που ξεκινούν τώρα, ειδικά τώρα που δεν περνάει μέρα που η λέξη κορονοϊός να μην ακουστεί. Όμως, είναι απαραίτητο να αναζητούμε τρόπους  φυγής από αυτό το φαύλο κύκλο, που έχουμε εισέλθει και να συνεχίζουμε τα όνειρά μας.

  1. Ένα δικό σας σχόλιο για το τέλος ότι επιθυμείτε.

Απάντηση: Σας ευχαριστώ  πολύ για την φιλοξενία. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο Υγεία και καλά Χριστούγεννα. Παρακάτω, παραθέτω την πρόσφατη μουσικο-κινηματογραφική μου δουλειά.

 

 

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *