Από τα Δενδροφόρια στο Γαϊτανάκι Από τον Διόνυσο στην Αποκριά

Δήμητρα Παρασχαράκη

Από τα Δενδροφόρια στο Γαϊτανάκι

Από τον Διόνυσο στην Αποκριά

Τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών του Μουσείου Αλλοτροπία.

TIMH:12€   ΣΕΛΙΔΕΣ:61 ISBΝ: 978-618-00-4383-9

Με τον ενθουσιασμό του περιηγητή, η Δήμητρα Παρασχαράκη ιχνηλατεί τα σημάδια που άφησαν στον χώρο και στον χρόνο ήθη, έθιμα, παραδόσεις και δοξασίες που δημιουργήθηκαν από την ανάγκη του ανθρώπου να συμμετέχει στο συνεχές ξύπνημα της φύσης. Οι διαδρομές αυτές αποτυπώθηκαν στη ζωή, χαράχτηκαν ανεξίτηλα  στη συνείδηση των ανθρώπων, ενσωματώθηκαν στις θρησκείες τους και  αργότερα τυπώθηκαν και διασώθηκαν μέσα στα βιβλία.

Καταγράφει μια πορεία του ανθρώπου και των θεών του, που χρησιμοποιεί «Κιβωτούς», για να σωθεί το συγκεκριμένο έθιμο και να φτάσει, χιλιάδες χρόνια μετά την γέννησή του, ως Γαϊτανάκιστο 2023. Είναι μία μελέτη που συνδέει, ως άλλος μίτος της Αριάδνης, τις μεταλλάξεις, τις αφομοιώσεις, τα δάνεια και τα αντιδάνεια μιας γιορτινής περιόδου, που σήμερα με μια λέξη ονομάζουμε Αποκριά.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την μαρτυρία ενός ανθρώπου και συνάματην καταγραφή ενός ταξιδιού αναζήτησης  μέσα από τις πηγές, την παρατήρηση και την ορθολογική σκέψη. Ενός ταξιδιού που έγινε με ενθουσιασμό! Με διεισδυτική ματιά η συγγραφέας συλλέγει από τα τέσσερα της χρόνια και διασώζει άυλα και υλικά κομμάτια της παράδοσης. Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με δεκαέξι σχέδια οχτώζωγράφων, που απεικονίζουν αρχέγονες μάσκες, ζωντανεύοντας φωτογραφίες από το προσωπικό της αρχείο. Ο πίνακας, που κοσμεί το εξώφυλλο, αναπαριστά το «Γαϊτανάκι της ζωής», όπως το περιέγραψε η συγγραφέας και το αποτύπωσε η εικαστικός, σε πλήρη σύμπνοια με το κείμενο.

                                                                                       ***


Η Δήμητρα Παρασχαράκη γεννήθηκε στις Σέρρες το 1974.

Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη

και εργάστηκε στον τομέα αυτό μέχρι το 2012. Μαζί με τον σύντροφό της ίδρυσε και λειτουργεί το Μουσείο Αλλοτροπίας στην Αντίκυρα Βοιωτίας από το 2014. Ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής «Όταν υπάρχει λόγος», στο Ράδιο Ένωση από το 2017. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα.Διοργανώνει φεστιβάλ, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις, εντός και εκτός του Μουσείου Αλλοτροπίας.

Υπό έκδοση: «Το Αθάνατο Νερό», « Παις, παιδί όπω

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *