Home Πρόγραμμα Εκδηλώσεων - Trikala Culture News θέατρο «Η καρδιά του Φρεντερίκ Σοπέν» στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Απρίλιος 2024

ΔΕ
ΤΡ
ΤΕ
ΠΕ
ΠΑ
ΣΑ
ΚΥ
1
2
3
4
5
6
7
Events for Απρίλιος

1

Events for Απρίλιος

2

Events for Απρίλιος

3

Events for Απρίλιος

4

8
9
10
11
12
13
14
Events for Απρίλιος

12

Events for Απρίλιος

13

15
16
17
18
19
20
21
Events for Απρίλιος

15

No Events
Events for Απρίλιος

16

22
23
24
25
26
27
28
Events for Απρίλιος

22

29
30
1
2
3
4
5

Ημερομηνία

Μαρ 29 2024
Τελείωσε

Time

21:00

«Η καρδιά του Φρεντερίκ Σοπέν» στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων

Η σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου ,

Τρικαλινής Καταγωγής

έρχεται στην πόλη μας  για να παρουσιάσει

μια μαγική μουσικοθεατρική παράσταση αξιώσεων

μαζί της ο ηθοποιός Δημήτρης Λάλος

στον ρόλο του Φρέντερικ Σοπέν

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 9.00 μμ

«Η καρδιά του Φρεντερίκ Σοπέν»

Στο Θέατρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρικάλων

Μια ιστορία αγάπης, ένα αριστούργημα ρομαντισμού, μια παράσταση που αποθεώθηκε στο Ηρώδειο

Με τον ηθοποιό Δημήτρη Λάλο, στον ρόλο του Σοπέν

                                                    Η Τατιάνα Παπαγεωργίου

η οποία εμπνεύστηκε το έργο και το επιμελήθηκε μουσικολογικά

ερμηνεύει στο πιάνο τα απαιτητικά έργα υψηλής δεξιοτεχνίας

του μεγαλύτερου ρομαντικού όλων των εποχών

αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές

Η δραματοποίηση είναι της Θεατρολόγου Ελισάβετ Παπαγεωργίου

με σκηνικά και κοστούμια εποχής.

Δυο θεσσαλικής καταγωγής καλλιτέχνες θα τιμήσουν τα Τρίκαλα με μια αριστουργηματική παράσταση  αξιώσεων. Η μουσική παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηρώδειο όπου η Τατιάνα Παπαγεωργίου αποθεώθηκε συμπράττοντας με την κορυφαία  παγκοσμίως Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας, υπό την μπαγκέτα του αρχιμουσικού και Καλλιτεχνικού  Διευθυντή  της Όπερας και μαέστρο Πάτρικ Φουρνιλιέ (Patrick Fournillier) σε έργα  Φρεντερίκ Σοπέν (Frédéric Chopin) .

Εκ τότε η παράσταση διαμορφώθηκε με την προσθήκηπερισσότερων κειμένων  και ο θεατής παρακολουθεί μια μαγική μουσικοθεατρικη παράσταση, ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο. «Η καρδιά του Φρέντερικ Σοπέν » (Frédéric Chopin) ένα αριστούργημα που διαδραματίζεται στην εποχή του ρομαντισμού στο Παρίσι, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό των Τρικάλων την  Παρασκευή 29 Μαρτίου στο Θέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικάλων στην  « Αίθουσα Δημήτρης Καβράκος», με τον αγαπημένο και δημοφιλή ηθοποιό Δημήτρη Λάλο στον ρόλο του Φρεντερίκ Σοπέν.

Η σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, Τρικαλινής Καταγωγής ( κόρη του Αχιλλέα Παπαγεωργίου από την  «Χαϊδεμένη» Τρικάλων) φέρνει στην πόλη μας μια μοναδική  παράσταση αξιώσεων, ένα αριστούργημα που αποθεώνεται στα Μεγάλα Θέατρα της χώρας. ( Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής κ.α).

Η  μουσική επιμέλεια της παράστασης είναι της Τατιάνας Παπαγεωργίου, η οποία διαμόρφωσε ένα συναρπαστικό ψηφιδωτό εναλλαγής κειμένου και μουσικής, με την διπλή ιδιότητα της πιανίστας και μουσικολόγου και φέρνει στο φως ένα πρωτόλειο έργο με ιστορικά στοιχεία για την ζωή μια μεγάλης μουσικής ιδιοφυΐας, που άφησε μουσικά αριστουργήματα ρομαντισμού στην ανθρωπότητα, που αγγίζουν την ανθρώπινη ψυχή. Το έργο Η Καρδιά του Φρέντερικ Σοπένμαγεύει το κοινό.

Συνοδοιπόρος ο Δημήτρης Λάλος, ο γνωστός ως Μαθιός στοευρύ κοινό πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς «Σάσμος» του Alpha. Ο Δημήτρης Λάλος μέσα από τις αυθεντικές επιστολές του Σοπέν, θα ζωντανέψει με την ερμηνεία του τον ευαίσθητο και σπουδαίο άνθρωπο και μουσουργό. Η ερμηνεία του μαγεύει το κοινό και καταγραφεί τις ψυχικές διακυμάνσεις του ανθρώπου και του δημιουργού.

Μια μαγική μουσικοθεατρική παράσταση. Ένα συναρπαστικό αφιέρωμα στον Φρεντερίκ Σοπέν (Frédéric Chopin), τον μύθο του παγκόσμιου Ρομαντισμού και κατ’ εξοχήν ποιητή του πιάνου, εκφραστή του πάθους και της δεξιοτεχνίας, θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από τα αριστουργήματά του για πιάνο και κειμενα. Μια διαδρομή έρωτα και νοσταλγίας για την κατακτημένη από τους Ρώσους πατρίδα του, την Βαρσοβία, από την οποία έφυγε για πάντα ο Chopin σε ηλικία 20 ετών. Η καλλιτεχνική αναγνώριση και η αποθέωση του στο ρομαντικό Παρίσι, το κέντρο της τέχνης και του πολιτισμού, εναλλάσσονται με την εσωστρέφεια και την μελαγχολία του ιδιοφυή συνθέτη. Επί σκηνής θα ξεδιπλωθεί ο έρωτας  που ενέπνευσε  το έργο του και η ταραχώδης ζωή με την ριζοσπαστική Γαλλίδα συγγραφέα Γεωργία Σάνδη, που τον σημάδεψε. Μια ρομαντική παράσταση εποχής σε εναλλαγή με αριστουργηματικές μελωδίες του συνθέτη από την διάσημη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και κουαρτέτο εγχόρδων. Μια παράσταση με πανέμορφα  κοστούμια και σκηνικά εποχής που θα μας ταξιδέψει στο χρόνο.

Το  έργο είναι βασισμένο σε  ιστορικό υλικό, επιστολές του Σοπέν και σε  πρωτογενείς πηγές, από τα αρχεία στην Βαρσοβία όπου ταξίδεψε η παραγωγός και θεατρολόγος-δραματουργόςΕλισάβετ Παπαγεωργίου προκειμένου να συγκεντρώσει το υλικό και να συγγράψει το θεατρικό έργο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο πρωτότυπος τρόπος που παρουσιάζεται στο κοινό το αφιέρωμα αυτό, και που δίνει στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει τα συναρπαστικά μουσικά έργα του Frédéric Chopin καθώς ξετυλίγεται επί σκηνής η ιστορία και τα γεγονότα της ζωής του, τα οποία στιγμάτισαν κι ενέπνευσαν την δημιουργία του. Οι συντελεστές μας ταξιδεύουν  στο ρομαντικό Παρίσι, την Βαρσοβία, την Βιέννη, αποκαλύπτοντας γεγονότα της ζωής του Chopin και της Σάνδη, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα και ρίχνοντας φως στις συνθήκες και τις προσωπικές στιγμές όπου γράφτηκαν οι διάσημες μουσικές του ιδιοφυή συνθέτη.

Ο Frédéric Chopin έφυγε από την ζωή μόλις στα 39 του χρόνια, με μια βαθιά εσωστρέφεια παρόλη την επαγγελματική του λάμψη και αποδοχή. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θεατή-ακροατή να νιώσει τα συναισθήματα και την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου που εμπνεύστηκε και δημιούργησε αυτό το υπέροχο  μουσικό  έργο, τις εξαίσιες μελωδίες που αγγίζουν κάθε ανθρώπινη  ψυχή.  Ένα έργο  που εμπνέεται από την αγάπη για  την πατρίδα που βρίσκεται σε  πόλεμο,  (ο Σοπέν στήριζε όσο μπορούσε με τα χρήματα που έβγαζε ως μουσικός, τον  αγώνα των Πολωνών που την εποχή εκείνη διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους από την κατάκτηση των Ρώσων), από τη νοσταλγία των δικών του που ήταν μακριά και από το μεγάλο έρωτά του με την Γεωργία Σάνδη. Το έργο αποθεώνει  τα συναισθήματα της αγάπης και του  έρωτα.  Κάθε νότα του Chopin ακουμπάει την καρδιά. Κάθε μελωδία του είναι ένα ποίημα.

Γράφει στις χειρόγραφες επιστολές του:

«Αναρωτιέμαι, τι κατάφερα με την μουσική μου;

Και την καρδιά μου, πού την σπατάλησα;…»

Η καρδιά του Frédéric Chopin αναπαύεται στην αγαπημένη του Βαρσοβία.
Η μουσική του ταξιδεύει αιώνια στον χρόνο.

Η παράσταση γοητεύει και συναρπάζει το κοινό.
Από την παράσταση θα δοθεί δωρεά στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς Πνευμόνων «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», η πρόεδρος του οποίου είναι η κα Ιωάννα Λεβαντή που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους Έλληνες που μεταμοσχεύθηκαν με καρδιά και από τις μακροβιότερες μεταμοσχευμένες γυναίκες παγκοσμίως.

Συντελεστές:

Δημήτρης Λάλος: ο δημοφιλής ηθοποιός στο ρόλο του Chopin

Τατιάνα Παπαγεωργίου: η διάσημη Ελληνίδα σολίστ στο πιάνο.

Τα εξαιρετικά έπιπλα εποχής, που θα δείτε επι σκηνής και συνοδεύουν την παράσταση σε

όλη την περιοδεία, είναι της Εταιρείας Κλασσικά Έπιπλα Αρζουμανίδης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. https://arzoumanidis.gr/

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Τιμές εισιτηρίων 15, 18, Ευρώ / Φοιτητικά , Ανέργων, 12 Ευρώ

MORE.GR,  κ  στα καταστήματα PUBLIC

https://www.more.com/theater/ikardiatousopen-1/

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η  μουσική επιμέλεια της παράστασης είναι της Τατιάνας Παπαγεωργίου, η οποία διαμόρφωσε ένα συναρπαστικό ψηφιδωτό εναλλαγής κειμένου και μουσικής, με την διπλή ιδιότητα της πιανίστας και μουσικολόγου.  

Η Ελληνίδα πιανίστα έχει διαπρέψει από μικρή ηλικία στο κλασικό ρεπερτόριο διεθνώς. Έχοντας φοιτήσει στις μεγαλύτερες μουσικές ακαδημίες του κόσμου (Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής και Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, Indiana University Bloomington), έχει εμφανιστεί ως σολίστ πιάνου ανά τον κόσμο  με μεγάλες συμφωνικές όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, Φιλαρμονική της Όπερας της Μόσχας,  Συμφωνική της Κρατικής Όπερας της Βαρσοβίας, Φιλαρμονική του Πεκίνου, Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Κίεβου, Συμφωνική Ορχήστρα της Κεντρικής Γερμανίας στη Λειψία, αλλά και με όλες τις μεγάλες ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες. Η Τατιάνα Παπαγεωργίου είναι  γνωστή  στο ελληνικό κοινό για  την στενή και μακροχρόνια  συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη, υπηρέτησε με σεβασμό τη μουσική του, κι έφερε στο φως σημαντικά συμφωνικά και πιανιστικά έργα τα οποία παρουσίασε μαζί του με μεγάλες ορχήστρες στα διεθνή θέατρα. Θα την ακούσουμε σε αγαπημένα κι εμβληματικά έργα του Chopin που φωτίζουν τις πτυχές της περιπετειώδους ζωής και της έμπνευσής του.

The event is finished.

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *