Home Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Ημερίδα για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Κλιματική αλλαγή στα Τρίκαλα

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Οκτώβριος

Νοέμβριος 2021

Δεκέμβριος
ΔΕ
ΤΡ
ΤΕ
ΠΕ
ΠΑ
ΣΑ
ΚΥ
1
2
3
4
5
6
7
Events for Νοέμβριος

6

8
9
10
11
12
13
14
Events for Νοέμβριος

8

No Events
Events for Νοέμβριος

9

Events for Νοέμβριος

10

No Events
Events for Νοέμβριος

11

Events for Νοέμβριος

12

Events for Νοέμβριος

13

Events for Νοέμβριος

14

15
16
17
18
19
20
21
Events for Νοέμβριος

15

Events for Νοέμβριος

17

Events for Νοέμβριος

18

Events for Νοέμβριος

19

Events for Νοέμβριος

21

22
23
24
25
26
27
28
Events for Νοέμβριος

22

No Events
Events for Νοέμβριος

23

Events for Νοέμβριος

24

Events for Νοέμβριος

25

Events for Νοέμβριος

26

Events for Νοέμβριος

27

Events for Νοέμβριος

28

29
30
1
2
3
4
5

Date

Οκτ 30 2021
Expired!

Time

9:30 am - 12:30 pm

Ημερίδα για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Κλιματική αλλαγή στα Τρίκαλα

Πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα Ημερίδα οργανώνεται από το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη του Δήμου Τρικκαίων, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, ώρα 9:30- 12:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η παρουσίαση ενός ιδιαίτερα σημαντικού και πρωτοπόρου έργου, με τίτλο: «Κλιματική Μνημοσύνη: Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή των τοιχογραφιών στις σπηλιές “Ασκηταριά” Λάρισας, καθώς και στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των μουσειακών αντικειμένων του Μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα», που έχει εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος».

Το Έργο υλοποιείται από την Α.Μ.Κ.Ε. ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ που είναι επικεφαλής, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών. Το διεκδίκησε, σε δύσκολες ανταγωνιστικές συνθήκες και αυστηρά κριτήρια, από το Πράσινο Ταμείο, ανάμεσα από 105 προτάσεις, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του για τη Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών και δράσεων για την προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Συμμετοχές με φυσική παρουσία και μέσω Internet

Η ημερίδα είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, με φυσική παρουσία, που επιθυμεί να αυξήσει τις γνώσεις στο αντικείμενο της προστασίας και διατήρησης των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και να διευρύνει τις δεξιότητές του στη διατήρησή τους με τη χρήση νέων τεχνολογιών και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, με την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού .

Θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και παρέμβασης από μακριά, μέσω Zoom,στο link του Μουσείου Τσιτσάνη.

Θα παρουσιαστούν όλες οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Κλιματική Μνημοσύνη» , στο οποίο η προστασία και η διάσωση πολιτιστικών μνημείων και αγαθών που απειλούνται από την Κλιματική Αλλαγή, μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της επιστήμης και του Πράσινου Ταμείου και μάλιστα, πολιτιστικά μνημεία διαφορετικού ενδιαφέροντος, που είναι ασκηταριά του Πυθίου Ελασσόνας και τα μουσειακά αντικείμενα του Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη και της Πινακοθήκης – Γλυπτοθήκης Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη.

Ένα έργο– πρότυπο στην προστασία πολιτιστικών αγαθών

Το Έργο δίνει μεγάλη έμφαση στις μεθόδους διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών και προστασίας τους από την κλιματική αλλαγή στον ελλαδικό χώρο και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκό.

Βασικοί στόχοι αποτελούν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πολιτισμό για τις συνέργειες περί προστασίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και η προσέλκυση νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών που επιθυμούν να αυξήσουν τις γνώσεις στο αντικείμενο της προστασίας και διατήρησης των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και να διευρύνουν τις δεξιότητές τους στη διατήρηση αυτών με τη χρήση νέων τεχνολογιών

Στην Ημερίδα, θα παρουσιαστούν όλες οι δράσεις από τους εταίρους του έργου και έγκριτους επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, αρχαιολόγους, εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου.

Σημαντικές δράσεις στο πλαίσιο του έργου

Στο πλαίσιο του έργου θα παραχθεί οπτικοακουστικό υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από εξειδικευμένους επιστήμονες, θα γίνει προμήθεια εξοπλισμού για τις in-situ μετρήσεις , καταγραφή του βαθμού γνώσεων των επαγγελματιών του πολιτισμού και του κοινού για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, δημιουργία οδηγού προληπτικής συντήρησης και μετρήσεων των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, οργάνωση βιωματικών σεμιναρίων ενημερωτικών-βιωματικών εργαστηρίων Summer school σε νέους επιστήμονες για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζονται στενά η Κοινωνία των Πολιτών, το Πανεπιστήμιο που παράγει γνώσεις και έρευνα και οι δημόσιοι φορείς, μεταφέροντας καλές πρακτικές στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία».

Στο Έργο έδωσαν υποστηρικτικές επιστολές οι: Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Δήμοι Τρικκαίων και Ελασσόνας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και Κισσάβου – Ελασσόνας, η Δημοτική Πινακοθήκη «Γ.Ι. Κατσίγρα»- Λάρισα, έχει δοθεί σχετική άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας για τις μετρήσεις των χρωστικών στα ασκηταριά της Λάρισας με μη καταστρεπτικές μεθόδους.

Πληροφορίες:

Μουσείο Τσιτσάνη: 24310 77977

The event is finished.

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1
adv-magika-grammata
banner_jonnys

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *