Το γλυκό της Εβδομάδας από τον Χρυσοβαλάντη Γούναρη

ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ

60 γρ ασπράδι αυγού

250 γρ μέλι

400 γρ ζάχαρη

150 γρ νερό

100 γρ γλυκόζη

50 γρ βούτυρο μαλακό

250 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα

125 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα (ζυγισμένα καθαρισμένα)

1/4 κουταλάκι γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη

 

Εκτέλεση

Πασπαλίζουμε καλά τον πυθμένα από ένα τετράγωνο τσέρκι 16×16 εκ. και ύψους 4 – 5 εκ. με αρκετή ζάχαρη άχνη .

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη. Σε μία δεύτερη κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι. Βάζουμε τις κατσαρόλες στη φωτιά.

Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα «χτυπάμε» σε μαρέγκα. Όταν η θερμοκρασία του μελιού φτάσει στους 130° C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής), το προσθέτουμε σιγά σιγά με σταθερή ροή στη μαρέγκα. Συνεχίζουμε το «χτύπημα» και όταν η θερμοκρασία του μείγματος ζάχαρης-νερού-γλυκόζης φτάσει στους 145° C το προσθέτουμε κι αυτό με τον ίδιο τρόπο στη μαρέγκα. Συνεχίζουμε το «χτύπημα» για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο

Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης και τη μαστίχα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

Αδειάζουμε μέσα στο τσέρκι το μείγμα και το πιέζουμε με τα χέρια ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα παντού. Σκεπάζουμε το μείγμα. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για αρκετές ώρες και το κόβουμε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι μέσα σε διαφανή μεμβράνη για μεγαλύτερη διάρκεια.

 

 

 

 

TIPS

Εναλλακτικά, τυλίγουμε το μαντολάτο σε σχήμα κορμού. Απλώνουμε το μείγμα που φτιάξαμε στη μέση κατά μήκος ενός φύλλου μαντολάτου και πολύ προσεχτικά φέρνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς το κέντρο πιέζοντας ώστε να σχηματιστεί ο κορμός.
Φροντίζουμε να έχουμε έτοιμα την φόρμα και τα υλικά από πριν , γιατί έχουμε να διαχειριστούμε υψηλές θερμοκρασίες και πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα.
Για να κόψουμε το γλυκό πιο εύκολα , περνάμε λίγο λάδι σε ένα μαχαίρι και μετα κόβουμε.
Αντί για άχνη στην φόρμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα μαντολάτου που θα βρούμε στο εμπόριο .
χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *