Ο chef Γούναρης φτιάχνει σουσαμόπιτα (Βίντεο)

ΣΟΥΣΑΜΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ

500 γρ φύλλο κρούστας

350 γρ σουσάμι

2 κ.τ.σ. ζάχαρη

1 κ.τ.σ. κανέλα

Γαρυφάλλο

Ηλιέλαιο

1 μικρή κολοκύθα

 

Για το σιρόπι :

750 γρ ζάχαρη

750 γρ νερό

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουτάκι σόδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε και βγάζουμε τα σπόρια από το μικρό κολοκύθι. Τρίβουμε την ψίχα του στον τρίφτη. Πατάμε με τα χέρια την ψίχαώστε να στραγγίσουν τα υγρά της. Πασπαλίζουμε λίγο κανέλα και γαρύφαλλο.

Σε ένα ταψάκι καβουρδίζουμε το σουσάμιστο φούρνο στους 110ο βαθμούς μέχρι να ροδίσει. βγάζουμε από το φούρνο το σουσάμι και το βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε την ζάχαρη, το γαρύφαλλο και την κανέλα και ανακατεύουμε.

Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε πρώτα από κάτω τέσσερα φύλλα, λαδώνοντας το καθένα, και στο τέταρτο φύλλο πασπαλίζουμε με το κολοκύθι και το μείγμα σουσαμιού.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία πασπαλίζοντας μείγμα σουσαμιού και κολοκυθιού ανά δύο φύλλα τα οποία λαδώνουμε ενδιάμεσα. Τελειώνουμε με τέσσερα φύλλα από πάνω.

Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και χαράζουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά.

Τέλος ζεσταίνουμε λίγο λάδι και όπως είναι καυτό περιχύνουμε το τελευταίοφύλο. Ρίχνουμε επίσης και την σόδα.

Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο αρχικά στους 200ο C στις αντιστάσεις πάνω κάτω και μόλις αρχίσει να ροδίζει χαμηλώνουμε στους 150ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1-1,5 ώρα περίπου. Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε 2-3 ώρες να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλαρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό και την κανέλα και βράζουμε 5 λεπτά από την ώραπου θα αρχίσει να πάρει βράσει .

Σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και κρυο το γλυκό

TIPS

. αν καβουρδίσουμε το σουσάμι σε κατσαρολακι δεν θα έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα

. αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το κολοκύθι. Οι αναλογίες παραμένουν οι ίδιες

. προσοχή στο χάραγμα.

Στείλτε ερωτήσεις και απορίες σχετικά με την συνταγή στο chefgounaris@gmail.com

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *