Δείτε πως γίνεται το προφιτερόλ από τον Γούναρη (Βίντεο)

Δείτε αναλυτικά την συνταγή

ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥ

125 γρ νερό

125 γρ γάλα

110 γρ βούτυρο

Αλάτι

15 γρ ζάχαρη

5 αυγά μεσαίο μέγεθος

140γρ αλεύρι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

500 γρ γάλα

100 γρ κροκο αυγού

100 γρ ζάχαρη

30 γρ κορν φλαουρ

Βανίλια

ΣΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

450 γρ κρέμα γάλακτος

180 γρ σοκολάτα υγείας

80 γρ σοκολάτα γάλακτος

20 γρ κονιάκ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥ

Βγάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό, το βούτυρο τεμαχισμένο, το αλάτι και την ζάχαρη.

Τα εχουμε σε μεσαία φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυροαποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και ξαναβάζουμε στην φωτιά.

Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα μέχρι να στεγνώσει το μίγμα. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, σφίξει το μείγμα και αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, το αποσύρουμε.

Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και το ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, ώστε να χλιαρύνει, προσθέτοντας έπειτα ένα-ένα τα αβγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη.

βάζουμε το μίγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλο κορνε και σε μια λαμαρίνα που εχουμε βάλειλαδόκολλα σχηματίζουμε μπαλάκια 2-3 εκ. Αφήνουμεαπόσταση για να μην κολλήσουν μεταξύ τους κατά το ψήσιμο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο μέχρι τα σου να φουσκώσουν και να χρυσίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 3 ώρες να στεγνώσουν.

ΓΕΜΙΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και λίγη ζάχαρη. Τα βάζουμε στη φωτιά.

Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους. Λίγο πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην πιάσει κρούστα. Όταν η κρέμα χλιαρύνει, τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.

ΣΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Βαζουμε  την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την ζεστενουμε. Λίγο πριν παρει βράσει την κατεβάζουμεαπό την φωτιά και την αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε συνεχώς με μία κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα μπλέντερ χειρός. Στο τέλος προσθέτουμε και το κονιάκ. Αφήνουμε τη σος κατά μέρος να κρυώσει ελαφρώς και να αρχίσει να γίνεται παχύρρευστη.

ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγειο και την ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη ή στο μίξερ για να γίνει λεία και απαλή.

Κόβουμε τα σου στα δύο και τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με ένα κορνέ.

Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και περιχύνουμε απόεπάνω την σος σοκολάτας.

Στείλετε τις ερωτήσεις και τις προτάσεις σας στο chefgounaris@gmail.com

 

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1
banner_jonnys

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *