ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΤΡΙΕΣ
Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη, καθηγήτρια μουσικής
Sophia Giustina Corri Dussek (1775 – 1831)
Σκωτσέζα αρπίστρια, πιανίστρια και τραγουδίστρια ιταλικής καταγωγής.
Η Sophia Giustina Corri Dussek γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1775 σε μουσική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν ο συνθέτης και μουσικός εκδότης Domenico Corri, με τον οποίο σπούδασε φωνητική και πιάνο. Από νωρίς ασχολήθηκε με την άρπα και τη σύνθεση και άρχισε να καθιερώνεται στο μουσικό χώρο ως συνθέτρια και τραγουδίστρια σοπράνο.
Στην εφηβεία της μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε με τον Luigi Marchesi και τον Giovanni Battista Cimador. Η Sophia Dussek ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη ερμηνεύτρια και έκανε το ντεμπούτο της στο Λονδίνο στις διάσημες συναυλίες του διευθυντή ορχήστρας και βιολιστή Johann Peter Salomon, με τονHaydn να αυτοσχεδιάζει στο τσέμπαλο, ενώ στη συνέχεια τραγούδησε, συμμετέχοντας στην πρώτη παράσταση της καντάτας για τέσσερεις φωνές, χορωδία και ορχήστρα «The Storm» του Haydn.
Στα δεκαοκτώ της χρόνια παντρεύτηκε τoν, κατά πολύ μεγαλύτερό της, διάσημο βοημό συνθέτη και πιανίστα Jan Ladislav Dussek. Η ίδια τραγουδούσε και έπαιζαν οι δυο τους πιάνο και άρπα, ώσπου άρχισαν κάποια προβλήματα στο γάμο τους. Η κόρη τους, η Olivia, ήταν επίσης πιανίστρια, αρπίστρια και συνθέτρια.Μετά τον θάνατο του Jan, η Sophia παντρεύτηκε τον βιολίστα (σολίστ βιόλας) John Alvis Moralt. Το ζευγάρι ζούσε στο Paddington, όπου ίδρυσε μια Μουσική Σχολή. Η ίδια έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην παρουσίαση και προβολή της μουσικής του Mozart στο Λονδίνο. Ήταν σολίστ στην πρεμιέρα του Requiem του συνθέτη, στο Λονδίνο, που δόθηκε στο Lenten Oratorios του John Ashley, Covent Garden, τον χειμώνα του1801.
Έγραψε τραγούδια, σονάτες για πιάνο και βιολί, σονάτες για τσέμπαλο, διάφορα έργα για πιάνο, πολλές διασκευές και σονάτες για άρπα. Κάποια από τα έργα της εκδόθηκαν στο Λονδίνο από τις εκδόσεις Corri-Dussek
Πέθανε στο Λονδίνο το 1831.

