Robert Strassburg (1915-2003) Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη, καθηγήτρια μουσικής

Aθανασία Παπαστάθη

Robert Strassburg (1915-2003)

Αμερικανοεβραίος συνθέτης, μαέστρος, μουσικολόγος και μουσικός παιδαγωγός.

   Ο Ρόμπερτ Στράσμπουργκ γεννιέται στο Μπρούκλιν το 1915. Από μικρός δείχνει τημεγάλη του έφεση και αγάπη για τη μουσική και άμεσα αρχίζει τις σπουδές του με εξέχοντα μουσικά πρόσωπα και κορυφαίους συνθέτεςόπως ο Piston, o Stravinsky και o Hindemith στοTanglewood, ενώ συνεχίζει τις ακαδημαϊκές τουσπουδές στο Νέο Ωδείο της Αγγλίας και στοΠανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με υποτροφία στησύνθεση. Συνεχίζοντας ακάθικτος, ολοκληρώνεικαι το διδακτορικό του στις Καλές Τέχνες στοΛος Άντζελες, στο Πανεπιστήμιο τουΙουδαϊσμού.

   Για πολλές δεκαετίες ο Στράσμπουργκ κατέχειεξέχουσα θέση στη γενική μουσική ζωή αλλάκαι στους εβραϊκούς πολιτιστικούς κύκλους στηνπεριοχή του Λος ΆντζελεςΣε όλη του τη ζωή, εκτός από τη γόνιμη γραφή, είναι αφιερωμένοςστη διδασκαλία. Ενέπνευσε πολλές γενιές νέων και επίδοξων μουσικών με την ιδιότητά του ως εκπαιδευτής προηγμένης σύνθεσης, καθηγητής πανεπιστημίου και διευθυντής ορχήστρας. Το υπομονετικό του στυλ διδασκαλίας και η ενθουσιώδης αφοσίωσή του στην αριστεία ήταν αξιοσημείωτα. Αρκετοί από τους πρώτους μαθητές του στη δεκαετία του 1940 – 1950 εμφανίστηκαν τα επόμενα χρόνια ως καταξιωμένοι, σολίστ και συνθέτες.

   Διατελεί πρόεδρος του τμήματος σύνθεσης και θεωρίας στο Philadelphia Music SettlementSchool, διδάσκει στο Brooklyn College και είναιστην εισαγωγική σχολή του Ινστιτούτου Brandeis, διευθύνοντας το μουσικό πρόγραμμα της κατασκήνωσης στο Χέντερσονβιλ της Βόρειας Καρολίνας.  Επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής και καθηγητής στο Brandeis ArtsInstitute, σε ένα βοηθητικό πρόγραμμα του Brandeis Camp, για πέντε καλοκαίρια στη SantaSusana της Καλιφόρνια. Εκεί, ο Στράσμπουργκ μοιράζεται την καλλιτεχνική του εμπειρία με μελλοντικούς συνθέτες που διακρίθηκαν, όπως οι Yehudi Wyner, Jack Gottlieb, CharlesDavidson. Ταυτόχρονα, επωφελείται από τηνεπαφή και τη συναναστροφή με αξιόλογουςσυναδέλφους συνθέτες όπως οι Paul Ben-Haim, Mario Castelnuovo – Tedesco, Julius Chaies, Erich Zeisl και αρκετοί άλλοι.

     Το 1960, ο Στράσμπουργκ μετακομίζει στοΛος Άντζελες. Υπηρετεί ως βοηθός κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Ιουδαϊσμού (τώρα Αμερικανικό ΕβραϊκόΠανεπιστήμιο) μέχρι το 1966, όταν γίνεται καθηγητής μουσικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Εκεί, ιδρύει και διευθύνει επίσης τα αρχεία του Roy Harris και δημοσιεύει έναν κατάλογο με τα έργα τουHarris. 

   Ο Στράσμπουργκ συνέθεσε σχεδόν σε όλες τιςκύριες κλασικές δομές, και ο κατάλογος τωνέργων του περιλαμβάνει πολλά έργα πουσχετίζονται με τον Ιουδαϊσμό, θρησκευτικά αλλάκαι κοσμικά. Κατά τη διάρκεια της θητείας τουως μουσικός διευθυντής σε διάφορες συναγωγές πρώτα στη Φλόριντα και στη συνέχεια στο ΛοςΆντζελες, αναπτύσσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργική μουσική και συνέθεσεπολυάριθμα σκηνικά έργαπροσευχήςΛειτουργικά καθώς και εβραϊκάιστορικά θέματα στήριξαν επίσης μια σειρά από ορχηστρικά κομμάτια του, συμπεριλαμβανομένων των «Festival of Lights Symphony» για ορχήστρα εγχόρδων, κουαρτέτο εγχόρδων «Tropal Suite», «Tercentenary»σουίτα για βιόλα και πιάνοΈγραψε επίσης τα«Τέσσερα βιβλικά πορτρέτα» για ορχήστρα εγχόρδων, το «Migrations of a Melody» σε κείμενο του Isaac Leyb Peretz για βαρύτονο, αφηγητή και ορχήστρα δωματίου. Έγραψε επίσης μια σειρά από εβραϊκά έντεχνα τραγούδια και σκηνικά λαϊκά τραγούδια, αλλά και μουσικήδωματίου κοσμική.

   Εκτός από τα ιουδαϊκά θέματα, το ισόβιο πάθος του για την ποίηση του Walt Whitman βρήκε την έκφρασή του σε πολλά από τα κοσμικά έργα τουΑξιοσημείωτα μεταξύ αυτών είναι το «Walt Whitman Cycle» για τενόρο και ορχήστρα, η χορωδιακή συμφωνία «Leaves ofGrass», μια όπερα η «Πλατεία του Κονγκό», με θέμα την εμπειρία του Whitman στην αντιμετώπιση της δουλείας στη Νέα Ορλεάνη κατά την περίοδο που ήταν εκδότης του «TheNew Orleans Crescent», και διάφορα τραγούδια πάνω σε στίχους του ποιητή, από τα οποία ξεχωρίζει το «Προσευχή του Κολόμβου». Συνέθεσε επίσης μουσική για περισσότερες από σαράντα ταινίες. Ήταν συμπρόεδρος τωνεκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα του Walt Whitman, που πραγματοποιήθηκαν στοΠολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

   Ο Ρόμπερτ Στράσμπουργκ είναι επίσης αξιοσημείωτος ως ο συγγραφέας της βραβευμένης από τους κριτικούς βιογραφίας τουErnest Bloch με τίτλο «Ernest Bloch: Voice inthe Wilderness».

    Πεθαίνει το 2003 στην Καλιφόρνια.

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *