Joaquin Turina (1882-1949) Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη, καθηγήτρια μουσικής

Joaquin Turina (1882-1949)

«Είναι καθήκον μας να πολεμήσουμε γενναία

για την εθνική μουσική της χώρας μας»

Joaquin Turina με De Falla  και Albeniz

  Ισπανός συνθέτης, πιανίστας και μαέστρος.

   Ο Χοακίν Τουρίνα γεννιέται στη Σεβίλλη το 1882. Παίρνοντας αφορμή από ένα ακορντεόν-παιχνίδι που λάτρευε, αρχίζει να ενδιαφέρεται  σοβαρά για τη μουσική. Σπουδάζει πιάνο και θεωρία στη Σεβίλλη και κάνει το ντεμπούτο του εκεί ως πιανίστας σε ηλικία 14 ετών. Η επιτυχία του τον οδηγεί στη Μαδρίτη, όπου και γράφεταιστο Ωδείο της πόλης για σπουδές πιάνου, ενώ στη συνέχεια κατευθύνεται στο Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Schola Cantorumμε τον Moszkowsky στο πιάνο και τον DIndyστη σύνθεση. Κατά τα χρόνια παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα, συνδέεται φιλικά και επηρεάζεται μουσικά από τους Debussy, Ravelκαι Dukas, ενώ συνθέτει έργα σε γαλλικό στυλ. Στις συναναστροφές του όμως με τους συμπατριώτες του Ισπανούς Albeniz και DeFalla, πείθεται ότι τελικά πρέπει να ακολουθήσει το ισπανικό ύφος και να γράφει πιο συνειδητά μουσική με ισπανικό χρώμα. Ένα από τα πρώτα πραγματικά ισπανικά έργα του είναι το «La procesión del Rocío», γραμμένο στη Γαλλία. Η πρεμιέρα του είναι μοναδικά επιτυχημένη. Μετάαπό αυτό ο Τουρίνα επιστρέφει στη Μαδρίτηέχοντας ήδη τη φήμη του κορυφαίου Ισπανού συνθέτη μαζί με τον De Falla, που ακολούθησαν τους Albeniz και Granados. Παντρεύεται την Obdulia Garzon, με την οποία αποκτούν πέντε παιδιά.

  Συνεχίζει να είναι πολύ δραστήριος στη μουσική ζωή της Ισπανίας, υπηρετώντας ως πιανίστας του Κουιντέτο της Μαδρίτης, διευθύνοντας όπερα και ορχηστρικές παραστάσεις και γράφοντας μουσική κριτική. Το 1920 γράφει δύο από τα πιο δημοφιλή έργα του, το «Danzas Fantásticas» αρχικά για πιάνο και αργότερα για ορχήστρα και το «Sinfonía Sevillana», το οποίο κερδίζει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό για τη μουσική εικόνα της ζωής στη Σεβίλλη, ενώ στη συνέχεια διορίζεταικαθηγητής σύνθεσης στο Ωδείο της Μαδρίτης. Αυτός και η οικογένειά του υπέστησαν δίωξη από τους Ρεπουμπλικάνους κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, αλλά  μπόρεσε να συνεχίσει τις μουσικές του δραστηριότητες τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τον πόλεμο. Ιδρύει τη Γενική Μουσική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία διετελεί επίτροπος. Γίνεταιμέλος της Ισπανικής Ακαδημίας Τεχνών, του απονέμεται ο Μεγάλος Σταυρός του Alfonso του 10ου και πεθαίνει στις αρχές του 1949 μετά από μακρά πάλη με τον καρκίνο.

  Γνήσιος Ανδαλουσιανός, ανακάλυψε και αξιοποίησε τη λαϊκή μουσική της πατρίδας του. Η προσφορά του είναι απαλλαγμένη από κάθε επιφανειακή γραφικότητα. Με θαυμάσια ευαισθησία, εκφραστική και αυστηρή, έγραψε μουσική που θυμίζει τα παιχνιδίσματα της σκιάς και του φωτός μέσα στις αυλές της Σεβίλλης.Στα έργα του συμπεριλαμβάνονται ορχηστρική και φωνητική μουσική, μουσική δωματίου, έργα για πιάνο και μουσική για κιθάρα που αποτελεί σημαντικό μέρος του ρεπερτορίου αυτού του ουσιαστικά ισπανικού οργάνου.

Χειρόγραφο του Joaquin Turina

 

 

 

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *