Charles Ives (1874-1954) Γράφει η Νατασα Παπαστάθη καθηγήτρια μουσικής

Charles Ives (1874-1954)

«Η λέξη “ομορφιά” χρησιμοποιείται τόσο εύκολα όσο η λέξη “έκφυλος”.

Κι οι δυο είναι βολικές όταν κάποιος συμφωνεί ή δεν συμφωνεί μαζί σου»

Charles Ives

Αμερικανός συνθέτης της μοντέρνας περιόδου.

Γεννιέται στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών το 1874 από οικογένεια με εξέχουσα κοινωνική θέση που, όπως είναι φυσικό, φροντίζει για την αρτιότερη παιδεία του μικρού Τσαρλς. Ο πατέρας του είναι διευθυντής μπάντας και του διδάσκει θεωρία της μουσικής, αρμονία, αντίστιξη, διάφορα όργανα και τονκαθοδηγεί στο δρόμο της σύνθεσης. Πολύ νωρίς λοιπόν, ο νεαρός μαθητής εντάσσεται, παίζοντας ντραμς, σε μικρά μουσικά σχήματα, γράφειύμνους, εκκλησιαστικά τραγούδια, γίνεται οργανίστας σε εκκλησίες και σύντομα αρχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Παράλληλα ασχολείται σοβαρά και με τον αθλητισμό με εξαιρετικές επιδόσεις. Μετά την επιτυχή αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, παράλληλα με τη μουσική γίνεται ασφαλιστικός πράκτορας και προάγεται στη συνέχεια σε διευθυντής στην ασφαλιστική εταιρεία Ives andMyrick, την οποία κράτησε μέχρι να συνταξιοδοτηθεί. Μέσα στις προτεραιότητές του, ως ασφαλιστικό στέλεχος, είναι να επινοήσει τους καλύτερους τρόπους για την προστασία και τη σωστή ασφάλεια των ανθρώπων.

   Αρκετά νέος, στα 33 του χρόνια, παθαίνει το πρώτο καρδιακό έμφραγμα. Μετά την πλήρη ανάρρωσή του παντρεύεται την HarmonyTwichell, κόρη υπουργού εκκλησιαστικών θεμάτων. Συνεχίζει να συνθέτει δυναμικά και με όρεξη μέχρι το επόμενο έμφραγμα. Τα απανωτά προβλήματα υγείας (πάσχει και από διαβήτη) τον κουράζουν, αφού πρέπει διαρκώς να αναρρώνει και να απέχει από τις δύο του αγαπημένες ασχολίες. Στα 53 του χρόνια κι αφού έχει να επιδείξει έναν μακρύ κατάλογο έργων, δηλώνει με δάκρυα στα μάτια ότι πλέον σταματάει τη σύνθεση. Με το μόνο που ασχολείται από εδώ και μετά είναι να φροντίζει τις πρεμιέρες των έργων του, να αναθεωρεί και να διορθώνει κάποια από αυτά. Το 1930 αποσύρεται από την ασφαλιστική του εταιρεία και προσπαθεί να συνθέσει αλλά μάταια. Πεθαίνει από εγκεφαλικό επεισόδιο στη Νέα Υόρκη το 1954. Η σύζυγός του πήρε τα δικαιώματα από τη μουσική του στην Αμερικανική Εταιρεία Τεχνών και Γραμμάτων για το Βραβείο Charles Ives.

  Συνέθεσε τραγούδια, κουαρτέτα εγχόρδων, μουσική δωματίου, ορχηστρικά έργα, συμφωνίες, έργα για πιάνο, το γνωστό CentralPark in the dark και πολλά άλλα. Η μουσική του αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της ζωής του, ιδιαίτερα κατά τα χρόνια που συνέθετε ενεργά. Πολλά από τα δημοσιευμένα έργα του παρέμειναν χωρίς να παρουσιαστούν,ακόμη και πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του.  Ωστόσο, η φήμη του τα νεώτερα χρόνια έχει αυξηθεί πολύ. Η Σχολή Τζούλιαρντ τίμησε την πεντηκοστή επέτειο από τον θάνατό του το 2004, ερμηνεύοντας τη μουσική του για έξισυνεχόμενες ημέρες. Τα μουσικά του πειράματα, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης χρήσης της παραφωνίας, δεν έγιναν πλήρως αποδεκτάαπό τους συγχρόνους του. Οι δυσκολίες στην εκτέλεση των ρυθμικών πολυπλοκοτήτων στα κύρια ορχηστρικά έργα έκαναν τρομακτικές προκλήσεις ακόμη και δεκαετίες μετά τη σύνθεσή τους. Θεωρείται μια από τις πιο παράδοξες φυσιογνωμίες στην ιστορία της δυτικής μουσικής. Χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές της σύγχρονης μουσικής. Η μουσική του χαρακτηρίζεται μερικές φορές πρωτόγονη, αλλά στην πραγματικότητα είναι περισπούδαστη. Μερικοί από τους θαυμαστές και υποστηρικτές του ήταν ο Maler, oStravinsky, o Schoenberg, o Bernstein, oStokowsky, o Cage. O Άιβς υπήρξε αθόρυβα γενναιόδωρος οικονομικός υποστηρικτής της μουσικής του εικοστού αιώνα, χρηματοδοτώντας συχνά έργα που γράφτηκαν από άλλους συνθέτες.

«Σ’ αυτή τη χώρα ζει ένας σπουδαίος άνθρωπος – ένας συνθέτης. Έχει λύσει το πρόβλημα πώς να διατηρήσει κανείς την αυτοεκτίμησή του και να μάθει. Στην αμέλεια απαντά με περιφρόνηση. Δεν αναγκάζεται να δεχτεί επαίνους ή κατηγορίες. Το όνομά του είναι Ives»

Arnold Schoenberg

Κατοικία του Άιβς στο Κονέκτικατ

 

 

 

 

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *