Benjamin Britten (1913-1976) Γράφει η Νατασα Παπαστάθη Καθηγήτρια Μουσικής

Benjamin Britten (1913-1976)

«Είναι μια βασική φιγούρα στην ανάπτυξη της βρετανικής μουσικής κουλτούρας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα με τεράστια επιρροή στην όπερα, αλλά και στη γενική αναζωογόνηση της μουσικής»

Philip Brett

Βρετανός Μουσικολόγος και μαέστρος

Άγγλος συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας.

Ο Μπέντζαμιν Μπρίτεν γεννιέται στο Σάλφοκ της Αγγλίας το 1913. Παίρνει τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τη μητέρα του που είναι ερασιτέχνιδα πιανίστρια και καλλιεργημένο άτομο, σε αντίθεση με τον πατέρα του που είναι δύστροπος και χωρίς ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Δείχνει να του αρέσει η μουσική και στη συνέχεια αρχίζει και μαθήματα βιόλας. Στον ελεύθερο χρόνο συνθέτει με ιδιαίτερο χάρισμα. Έρχεται σε επικοινωνία με τον συνθέτη Φρανκ Μπριτζ, ο οποίος εντυπωσιάζεται από τον νεαρό εκκολαπτόμενο μουσικό δημιουργό και του δίνει μαθήματα σύνθεσης. Στα δεκαεπτά του χρόνια κερδίζει υποτροφία για σπουδές σύνθεσης στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής στο Λονδίνο. Κερδίζει πολλαπλά βραβεία σε συνεχόμενους διαγωνισμούς σύνθεσης. Παρά τις διακρίσεις και τις πρωτιές μένει ήρεμος και ταπεινός. Παρακολουθεί συναυλίες για να εξοικειωθεί ευκολότερα με την ενορχήστρωση, κυρίως των Σοστακόβιτς, Μάλερ, Στραβίνσκι. Επίσης, η μουσική του Ντεμισύ και του Ραβέλ του δίνουν ένα ακόμη μοντέλο ορχηστρικού ήχου. Γράφει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Το 1937 χάνει τη μητέρα του, με την οποία είναι πολύ δεμένος, κάτι που του στερεί την ηρεμία και τη χαρά. Τότε γνωρίζεται με τον τενόρο Πήτερ Πιρς, αποκτούν φιλική και επαγγελματική σχέση. Λίγο πριν την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου πηγαίνουν στην Αμερική. Εκεί ο Μπρίτεν εντυπωσιάζεται από τη Μπαλινέζικη μουσική Γκαμελάν, ενώ συγχρόνωνς γράφει μερικά από τα πιο σπουδαία του έργα, όπως το «Κοντσέρτο για βιολί» και το «Sinfonia da Requiem». Μετά από τρία χρόνια επιστρέφει στην Αγγλία, όπου δημιουργεί το Φεστιβάλ Alderbugh και συμμετέχει επίσης στη σύσταση της Ομάδας Αγγλικής Όπερας, ένα λυρικό σύνολο αποτελούμενο από μια δωδεκάδα  τραγουδιστών και μια ορχήστρα δωματίου. Στην πρώτη εμφάνισή της η ομάδα αυτή παρουσιάζει τον «Βιασμό της Λουκρητίας». Η φήμη του Μπρίτεν καθιερώνεται στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ, με τις «Παραλλαγές σ’ ένα θέμα του Frank Bridge», αλλά στο θέατρο, κυρίως, αυτή η φήμη διευρύνεται και επιβεβαιώνεται μετά από τον θρίαμβο της όπεράς του «Πήτερ Γκράιμς». Ανεξάρτητος από κάθε σχολή και κάθε επιρροή, ο Μπρίτεν παραμένει πάντα Άγγλος για την προτίμηση που δείχνει στις φωνές, την αφοσίωσή του στον Πέρσελ και την επίδραση που ασκούν στην έμπνευσή του οι μελωδικές φόρμες της βρετανικής δημοτικής μουσικής, για μια αναμφισβήτητη αίσθηση του χιούμορ και τέλος, για την έμφαση που χρησιμοποιεί σαν καταφύγιο της ευαισθησίας του.

   Σε αντίθεση με πολλούς μεγάλους Άγγλους συνθέτες, ο Μπρίτεν δεν επεδίωξε να διδάξει. Είχε μόνον έναν μαθητή στον οποίο παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα. Σε ό,τι αφορά τις πεποιθήσεις του, πολιτικά ταυτίζεται με το Φιλελεύθερο ή το Εργατικό κόμμα, ενώ θρησκευτικά δηλώνει αφοσιωμένος Χριστιανός, αν και πολλές φορές τείνει να γίνει Αγνωστικιστής.

   Πεθαίνει από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια το 1976. Είναι θαμμένος στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Άλντερμπουγκ του Σάφλοκ δίπλα στον φίλο και συνεργάτη του Πήτερ Πιρς

  Θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους ορχηστρικούς συνθέτες του 20ού αιώνα και ο σημαντικότερος Άγγλος συνθέτης της νεώτερης γενιάς. Η ενορχήστρωσή του έχει μια ατομικότητα, οξυδέρκεια και ενσωμάτωση με το μουσικό υλικό που επιτυγχάνεται μόνο από τους μεγαλύτερους συνθέτες. Ήταν βασικά συνθέτης φωνητικής μουσικής και οι όπερές του όπως και οι κύκλοι τραγουδιών του κέρδισαν παγκόσμια αναγνώριση. Τιμήθηκε με τους τίτλους «Εταίρος επί Τιμή» το 1953 και «Τάγμα της Αξίας» το 1965. Ήταν ο πρώτος συνθέτης που απέκτησε ισόβιο τίτλο ευγένειας «Λόρδος Μπρίτεν του Αλντεμπρόου» το 1976.

Ο Μπρίτεν στο πιάνο

Ο τάφος του Μπρίτεν στην εκκλησία

των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Σάλφοκ

 

 

 

 

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *