Andre Jolivet (1905-1974) Γράφει η Νατασα Παπαστάθη Καθηγήτρια Μουσικής

 

Andre Jolivet (1905-1974)

«Στόχος μου είναι να δώσω πίσω στη μουσική το αρχικό, αρχαίο νόημά της, όταν ακόμη ήταν η μαγική, γοητευτική έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων των ανθρώπινων ομάδων»

Andre Jolivet

Γάλλος συνθέτης

   Ο Aντρέ Ζολιβέ γεννιέται στη Μονμάρτρη το 1905. Κατάγεται από καλλιτεχνική οικογένεια, αφού ο πατέρας του είναι ζωγράφος και η μητέρα του πιανίστα. Από νωρίς λοιπόν μπαίνειστο χώρο της μουσικής και των τεχνών μαθαίνοντας τσέλο και ζωγραφική. Οι γονείς του θέλουν να γίνει δάσκαλος και τον στέλνουν για ανίστοιχες σπουδές. Οι εκπαιδευτές του όμως, βλέπουν ότι η έφεσή του στη μουσική  θα τον αναδείξει σε σπουδαίο μουσικό και τον ενθαρρύνουν προς αυτή την κατεύθυνση.  Παίρνει μαθήματα σύνθεσης από τον Paul leFlem πάνω στις κλασικές φόρμες αρμονίας και αντίστιξης, ευελπιστώντας να γράψει κάποτε μουσική για θεατρικά έργα. Όταν όμως παρακολούθησε την πρώτη συναυλία του Σένμπεργκ, άρχισε να ενδιαφέρεται για την ατονική μουσική. O Flem τον κατευθύνει στονVarese από τον οποίο θα διδαχθεί στη συνέχεια ατονική μουσική.

   Το 1936 ο Ζολιβέ ιδρύει την ομάδα «La jeuneFrance» (Η Νέα Γαλλία) μαζί με τους συνθέτεςOliver Messiaen, Daniel Lesur, Yves Baudrier, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια πιο ανθρώπινη και λιγότερο αφηρημένη μορφή σύνθεσης. Αναλαμβάνει μουσικός διευθυντής στο Κρατικό Γαλλικό Θέατρο και εκπληρώνοντας την επιθυμία των νεανικών χρόνων του γράφει μουσική για έργα τωνMoliere, Racine, Sophocles, Shakespeare, Claudel, ενώ προς το τέλος της ζωής του διδάσκει σύνθεση στο Ωδείο του Παρισιού.

  Τα αισθητικά του ιδανικά του υπέστησαν πολλές αλλαγές σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Αρχικά είναι επηρεασμένος από Debussy, Ravel, Dukas. Στην πορεία, όπως προαναφέρθηκε, τον συνεπήρε η ατονική μουσική. Κατόπιν, θεωρώντας τα γλυπτά ως αντικείμενα φετίχ, αρχίζει να αναζητά τις αρχικές έννοιες της μουσικής και την ικανότητά της για συναισθηματική, τελετουργική και εορταστική έκφραση. Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο απομακρύνεται από αυτές τις επιρροές και γράφει τονικά και πιο λυρικά. Στην πορεία φτάνει σε συνδυασμό των προηγούμενων στοιχείων.

  Έγραψε όπερες, μπαλέτα, φωνητική μουσική, εκκλησιαστική μουσική, μουσική δωματίου με διασημότερο το «Μάνα», κοντσέρτα για ποικιλία οργάνων. Η μουσική των έργων του εκφράζει πιο απλά τον άνθρωπο μέσα στο τραγικό του μεγαλείο. Πιστεύει πάντα στον κοινωνικό χαρακτήρα της μουσικής και δεν θέλησε ποτέ να τη χρησιμοποιήσει σαν «μια τέχνη για διασκέδαση». Οι θεαματικές καινοτομίες και η πρωτοτυπία των εκφραστικών του μέσων συνθέτουν μια επιτήδεια ηχητική αλχημεία που εξασκεί πάνω στον ακροατή ακαταμάχητη γοητεία.

   Ο Ζολιβέ είναι επίσης ένας από τους λίγους συνθέτες που έγραψε μουσική για το OndesMartenot, ένα πρώιμο ηλεκτρονικό όργανο.

  Έκανε δύο γάμους και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Πεθαίνει στο Παρίσι το 1974, αφήνοντας ημιτελή την όπερα «Le Soldat inconnu». Είναι θαμμένος στο νεκροταφείο της Μονμάρτρης, κοντά στον τάφο του Hector Berlioz.

Οndes Martenot

Ο Τάφος του Jolivet

 

 

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *