Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη, καθηγήτρια μουσικής
Ο Δάσκαλος
Φιλοκτήτης Οικονομίδης (1889 – 1957)
Έλληνας μουσικοπαιδαγωγός, βιολιστής και διευθυντής ορχήστρας. Γεννιέται στην Αθήνα το 1889 και από νωρίς φαίνεται η μουσική του έφεση. Αρχίζει τη φοίτηση του το βιολί και στα ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών, ενώ παράλληλα φοιτά και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκινά τη μουσική του σταδιοδρομία αρκετά νωρίς, συμμετέχοντας ως εκτελεστής βιολιού και βιόλας στη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και στη συνέχεια ως πρώτη βιόλα, ενώ παράλληλα είναι μέλος συνόλων μουσικής δωματίου. Ιδρύει τη Χορωδία Αθηνών και παραμένει ο ενθουσιώδης εμψυχωτήςκαι διευθυντής της μέχρι το τέλος της ζωής του, με την οποία δίνει πλήθος συναυλιών παρουσιάζοντας κορυφαία έργα μεγάλων μουσουργών. Στη συνέχεια, ιδρύει μαζί με άλλους μουσικούς και διευθύνει την Ορχήστρα Λαϊκών Συναυλιών Αθηνών, η οποία για δύο χρόνια δίνει εβδομαδιαίες συναυλίες με χαμηλή τιμή εισιτηρίου για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση του κοινού. Για δώδεκα χρόνια διατελεί διευθυντής του Ωδείου Πειραιώς και για εννέα χρόναι διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, όπου και διδάσκει ως το θάνατό του ανώτερα θεωρητικά. Διορίζεται διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών και με δική του μέριμνα και πρωτοβουλία, η ορχήστρα κρατικοποιείται και μετονομάζεται σεΚρατική Ορχήστρα Αθηνών. Χάρη σ’ αυτόν τον δυναμικό άνθρωπο-μουσικό, η ΚΟΑ γίνεται ο πρώτος επίσημος κρατικός οργανισμός με σύγχρονη διοικητική δομή, ενώ παράλληλα και η Χορωδία Αθηνών όχι μόνο έφερε στο προσκήνιο γνωστά και άγνωστα μέχρι τότε, χορωδιακά έργα, αλλά και δημιούργησε ένα υπέροχο κλίμα ευγενικής καλλιτεχνικής άμιλλας και γνώσης στους δεκάδες χορωδούς που την απάρτισαν για πάνω από σαράντα χρόνια, αλλά και σε κατοπινούς επαγγελματίες μουσικούς.
Διορίζεται επίσης ως μέλος του Ανώτατου Διοικητικού Συμβουλίου Μουσικής του υπουργείου Παιδείας, ενώ λίγο αργότερα αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Υπήρξε δάσκαλος και παιδαγωγός σημαντικώνΕλλήνων μουσικών και συνθετών όπως, Δημήτρης Μητρόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης κ.ά.
Έχει διευθύνει σημαντικά μουσικά σύνολα του εξωτερικού: Φιλαρμονικές Ορχήστρες Βερολίνου και Λονδίνου, Συμφωνική Ορχήστρα Βιέννης, Ορχήστρα Ωδείου «Αγία Καικιλία» της Ρώμης, Ορχήστρα Γαλλικής Ραδιοφωνίας Παρισιού, Ορχήστρα Ωδείου Νάπολης κ.ά. Ενορχήστρωσε δημοτικά τραγούδια. Δεν ασχολήθηκε με τη σύνθεση. Το 1955 συνδιοργανώνει, με τον Ντίνο Γιαννόπουλο, το πρώτο Φεστιβάλ Αθηνών, όπου και διευθύνει την ΕΛΣ στην όπερα Ορφέας και Ευρυδίκη του Γκλουκ.
Η σπουδαιότητα της μουσικής του φύσης δεν σταματά εδώ: γράφει εκπαιδευτικά βιβλία και κάποια από αυτά σε συνεργασία με τον Μανώλη Καλομοίρη, για σπουδαστές Ωδείων όπως, η θεωρία της Μουσικής, Μελωδικές Ασκήσεις (Σολφέζ) που θεωρούνται τα δημοφιλέστερα και άλλα.
Ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης υπήρξε μια ιδιαίτερη προσωπικότητα με εξαιρετικό προσόν τη διοίκηση και χαρίσματα στην εργατικότητα, στην αοκνία και την εφευρετικότητα. Αγαπούσε πολύ τη μουσική κι αυτό είναι φανερό από τη μεγάλη του δράση. Για περισσότερο από πενήντα χρόνια υπήρξε βασικός παράγοντας της διδασκαλίας, της διάδοσης της νεοελληνικής μουσικής και της καλλιτεχνικής ζωής του τόπου μας!
Πεθαίνει στην Αθήνα το 1957.