Στην Ημέρα Μουσικής και στην ανεκτίμητη προσφορά της. Γράφει η Νατασα Παπαστάθη καθηγήτρια μουσικής

Στην Ημέρα Μουσικής και στην ανεκτίμητη προσφορά της

21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

«Η Μουσική είναι αποκάλυψη ανώτερη από κάθε σοφία και φιλοσοφία. Ειναι κρίκος που συνδέει τη ζωή των αισθήσεων

με τη ζωή του πνεύματος»

Ludwig Van Beethoven

  Ποιος μπορεί να τ’ αρνηθεί; Της μουσικής η ηλικία είναι όση και της ανθρωπότητας. Λόγος και μουσική, τέχνη και ρυθμός, ομορφιά και αρμονία, είναι της ζωής πανάρχαιοι πιστοί συνοδοιπόροι.

   Θείο δώρο η Μουσική. Ουρανόσταλτη. Του παραδείσου πρόγευση. Των αγγέλων ομοτιμία. Του Δημιουργού μυστική ανέγκιχτη πνοή. Της ευτυχίας το χαμόγελο. Της χαράς το χάδι. Της γαλήνης το λιμάνι. Της ελπίδας το μήνυμα. Του ωραίου η έκφραση. Της ζωής το πανέμορφο λουλούδι. Της καρδιάς η σφραγίδα. Τ’ ουρανού η πιο γλυκιά προσφορά.

  Η Μουσική είναι και τέχνη και επιστήμη. Είναι συναίσθημα και λογική. Την πλησιάζουμε συγκινησιακά και την καταλαβαίνουμε με τη λογική, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε τέχνη και επιστήμη. Μας εμπνέει και μας εκστασιάζει, αλλά τη γνωρίζουμε και τη μαθαίνουμε με μελέτη. Η πορεία της μουσικής γνώσης είναι πορεία νοητική – επιστημονική. Έχει ρυθμό, μελωδία, αρμονία, σημειογραφία, κανόνες.

  Πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε στ’ αλήθεια για την ύπαρξη της μουσικής γύρω μας. Η μουσική υπάρχει στη ζωή μας από την ώρα της σύλληψης μέχρι την ώρα της ταφής. Από το καλωσόρισμα στη ζωή και τα νανουρίσματα μέχρι τα μοιρολόγια. Το θέμα είναι πόσο περισσότερο θα την αφήσουμε να μας αγγίξει, να μας συνεπάρει, να μας ευεργετήσει, έτσι ώστε ο καθένας μας να έχει μια μοναδική βιωματική ευκαιρία από τη σχέση του μαζί της.

   Η τέχνη του συνδυασμού των ήχων καθαρίζει τη σκέψη, οξύνει το νου, βοηθάει στην ανάπτυξη της ευφυϊας, ευφραίνει την καρδιά, εμπνέει στο καλό, αυξάνει τη δημιουργικότητα, χαρίζει ψυχική ανάταση και ευφορία. Ευεργετικά είναι επίσης τα αποτελέσματά της σε ασθενείς με ψυχικές ασθένειες και όχι μόνο, σε άτομα με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες.

  Οι αρχαίοι λαοί είχαν συλλάβει τη μοναδικότητα αυτής της τέχνης και την είχαν εντάξει μέσα στη βασική εκπαίδευση των παιδιών. Εμείς σήμερα, που εποχή μας είναι πολλαπλώς ανεπτυγμένη, με την επιστήμη και την τεχνολογία να έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο, πόσο θα «επιτρέψουμε» να μας χαρίσει τις ευεργετικές της ιδιότητες; Τα ερεθίσματα είναι πολλά: Σχολεία, Ωδεία, Φιλαρμονικές, Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης…Αρκεί να το θέλουμε και να το επιδιώξουμε. Δεν είναι πολυτέλεια, όπως λανθασμένα καθιερώθηκε. Είναι ανάγκη απαραίτητη.

  Ας εκτιμήσουμε λοιπόν το θείο αυτό δώρο κι ας επιχειρήσουμε την προσέγγισή του. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά και θα δικαιώσουν τον αγώνα και την προσπάθειά μας!!…

«Δεν υπάρχει ανθρώπινη πράξη που να μη συντροφεύεται από μουσική»

Αριστείδης Κοϊντιλιανός

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *