Κώστας Χαραλαμπίδης (1920-2008) Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη Καθηγήτρια μουσικής

 

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη, καθηγήτρια μουσικής

Κώστας Χαραλαμπίδης (1920-2008)

Έλληνας συνθέτης, μαέστρος, καθηγητής και μουσικοκριτικός

  Ο Κώστας Χαραλαμπίδης γεννιέται στη Ρόδο το 1920, με ρίζες κυπριακές και κρητικές. Με το τέλος της γυμνασιακής του φοίτησης αρχίζει της σπουδές του στο Χημικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο με δάσκαλο τον Μανώλη Καλομοίρη, από το οποίο αποφοιτά με επιτυχώς με πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής. Με υποτροφία της γερμανικής κυβέρνησης, συνεχίζει τις σπουδές του στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Μονάχου, με διακεκριμένους καθηγητές στη διεύθυνση ορχήστρας και στη σύνθεση.Παρακολουθεί επίσης και στη ΦιλοσοφικήΣχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης ταξιδεύει στην Ιταλία για να πλουτίσει περισσότερο τις μουσικές του γνώσεις.      

 Εκλέγεται διευθυντής του Μουσικού Τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών όπου παραμένει για περισσότερο από τριάντα χρόνια και στο πλαίσιο αυτό δημιουργεί το σεμινάριο Μουσικολογίαςκαι Ιστορίας της Μουσικής, στο οποίο διδάσκει επί δύο δεκαετίες. Διευθύνει την ορχήστρα και τη μικτή χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθύνει το Μουσικό τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, διδάσκει στην Ανωτέρα Σχολή Αδελφών του θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός, στο Δραγάτσειο Εκπαιδευτήριο, στην παιδική χορωδία του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Αθηναίων.

  Έχει γράψει έργα για ορχήστρα, χορωδία, τραγούδι και πιάνο, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του ως μουσικοκριτικός, αρθρογραφώντας για τρεις και πλέον δεκαετίες σε εφημερίδες και περιοδικά. Διατελεί επί χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών-Μουσικών Κριτικών και καθιέρωσε ετήσια βραβεία Θεάτρου και Μουσικής της ένωσης, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, του συνδέσμου Ελλήνων Συνθετών, μέλος της ελληνικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ είχε και πολλές άλλες σημαντικές θέσεις. Έχει συμμετάσχει επίσης σε διεθνή συνέδρια και σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

  Το 1985 κυκλοφόρησε το έργο του «Μουσική και Θέατρο». Τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα 68 χρόνια εκπαιδευτικής, επιστημονικής, καλλιτεχνικής προσφοράς του και από πολλούς άλλους φορείς για το συνολικό του έργο.

Είχε συνάψει γάμο με την υψίφωνο Μελπομένη Τσαμούρα.

Πεθαίνει στην Αθήνα το 2008.

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *