Ιάκωβος Χαλιάσας (1920 – 2001) Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη Καθηγήτρια μουσικής

Ιάκωβος Χαλιάσας (1920 – 2001)

Έλληνας συνθέτης, θεωρητικός και εκπαιδευτικός

 Ο Ιάκωβος Χαλιάσας γεννιέται στην Αθήνα το 1920, από οικογένεια όπου οι περισσότεροι συγγενείς του είναι λαϊκοί βιολιστές, με κορυφαίο τον παππού του, Ευάγγελο Χαλιάσα. Αρχίζει να σπουδάζει μουσική στην ηλικία των δεκατριών ετών, αρχικά κλασική κιθάρα και στη συνέχεια πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο με αξιόλογους καθηγητές όπως, Αλίκη Λυκούδη, Κώστα Σφακιανάκη, Μάριο Βάρβογλη, ο οποίος ανακαλύπτει το εξαιρετικό ταλέντο του μαθητή του στη σύνθεση και τον ενθαρρύνει να το καλλιεργήσει. Στα τριαντατρία του χρόνια κερδίζει τον Διαγωνισμό Σύνθεσηςτου Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για σπουδές στο εξωτερικό. Ωστόσο, συνεχίζει τις σπουδές του και στην Ελλάδα μελετώντας τις νεώτερες τεχνοτροπίες και τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Στις συνθέσεις του χρησιμοποιεί αρχικά την ελεύθερη αρμονική κίνηση, με τρόπο μελωδικά κατευθυνόμενο, με μια ελαφρά επιρροή από τα παραδοσιακά ακούσματα, ενώ στα χρόνια της ωριμότητας απομακρύνεται αρκετά από τις ακραίες θέσεις του «δόγματος της πρωτοπορείας» και στρέφεται προς την αναζήτηση νέων ακουσμάτων, με τη χρήση επιλεγμένων στοιχείων από προηγούμενες τεχνοτροπίες.

  Παράλληλα με τη σύνθεση, γράφει πλήθος μουσικών άρθρων σε περιοδικά όπως, «Μουσική», «Ελεύθερα Γράμματα», «Λυρικός Κόσμος», ενώ είναι συνεργάτης στην εγκυκλοπαίδεια «Ήλιος». Έργα του παρουσιάζονται στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Από το 1970 διατελείμέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, γενικός γραμματέας καιαντιπρόεδρός της, μέλος του ΔΣ της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, μέλος στην Ομάδα Εργασίας για την έκδοση έργων των Ελλήνων Συνθετών. Το 1981 παίρνει το Β’ Βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης και ένα χρόνο μετά,διακρίνεται στο 2ο Διαγωνισμό Χορωδιακών Συνθέσεων στην Ιταλία.

 Ακόμη, υπήρξε μέλος επιτροπών πτυχιακών και διπλωματικών εξετάσεων των Ωδείων, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού. Έγραψε έργα για ορχήστρα, κοντσέρτα, μουσικήδωματίου, χορωδιακά, μουσική για μπαλέτο, τραγούδια κ.ά., τα περισσότερα σε ελεύθερη πολυτονική ή ατονική γραφή.

 Πεθαίνει στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2001.

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *