«Εισαγωγή στους Έλληνες συνθέτες» Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη Καθηγήτρια Μουσικής

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη, καθηγήτρια μουσικής

 

«…Θα φτιάξουμε μια μουσική παράδοση βασισμένη από τη μια μεριά στη μουσική των αγνών δημοτικών τραγουδιών, μα και στολισμένη από την άλλη, με όλα τα τεχνικά μέσα, που χάρισαν η αδιάκοπη εργασία των προοδευμένων στη μουσική λαών και πρώτα πρώτα των Γερμανών, Γάλλων, Ρώσων και Νορβηγών…»

                                                                                                             

Μανώλης Καλομοίρης

   Η στήλη «Ο συνθέτης της εβδομάδας» που κοσμεί το εγκυρότατο πολιτιστικό σάιτ της πόλης μας Trikalaculture.gr εδώ και τρία χρόνια περίπου, έχει κάνει εκτενή αναφορά σε ξένους συνθέτες ευρωπαϊκής (δυτικής) μουσικής, ευρέως ή λιγότερους γνωστούς που άφησαν το αποτύπωμά τους στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Εκτός από την παράθεση βασικών στοιχείων της βιογραφίας και των έργων τους, οι κατάλληλες μουσικές παραπομπές έδιναν έντονα στο στίγμα της κάθε μουσικής προσωπικότητας σε όποιον έμπαινε στη διαδικασία να μελετήσει το άρθρο. Ο κύκλος αυτός κλείνει και η στήλη συνεχίζει με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, που,  δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε αρκετά, καθώς δεν έχουμε ασχοληθεί κατά το πρέπον, λόγω αμάθειας, ή ημιμάθειας, ή τυχόν παραπληροφόρησης.

  Η Ελληνική μουσική είναι κατακλυσμένη από ποικίλα ηχοχρώματα. Οι συνθέτες της έχουν πλούσιες πηγές να αντλήσουν την έμπνευσή τους: τη βυζαντινή μελωδία και το δημοτικό τραγούδι. Μόνο που οι πηγές αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με στοιχεία ευρωπαϊκά, αφού η Ελλάδα πρέπει, μετά από τόσους αιώνες καθυστέρησης, να πλησιάσει επιτέλους την Ευρώπη. Και το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Πρόκειται για έναν συνδυασμό δύο πολιτισμών που έχουν μεγάλες διαφορές. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά και τεχνικό. Και οι συνθέτες μας το λύνουν ο καθένας με την ικανότητα, τη ιδιοσυγκρασία και τις γνώσεις του.

  Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες εξέχουσες προσωπικότητες: Νικόλαος Μάντζαρος, Παύλος Καρρέρ, Σπύρος Σαμάρας, Διονύσιος Λαυράγκας, Γεώργιος Λαμπελέτ, Μανώλης Καλομοίρης, Μάριος Βάρβογλης, Αιμίλιος Ριάδης, Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Νίκος Χατζηαποστόλου, Νίκος Σκαλκώτας, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Νικόλαος Αστρινίδης – που είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά και να ανταλλάξουμε μουσικές απόψεις, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις και πολλοί πολλοί άλλοι.

 

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *