Δημήτρης Καψωμένος (1937 – 1994) Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη Καθηγήτρια μουσικής

Δημήτρης Καψωμένος (1937 – 1994)

Έλληνας συνθέτης κρητικής καταγωγής και καθηγητής.

  Ο Δημήτρης Καψωμένος γεννιέται στην Αθήνα το 1937 σε οικογένεια με βαθειά λογοτεχνική μόρφωση. Παίρνει τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο ιδιωτικό Γυμνάσιο των γονιών στην Κρήτη, ενώ μελετά με τον Μιχάλη Βλαζάκη στη Μαντολινάτα Χανίων και με τη Λελέ Φανδρίδου πιάνο, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Από νωρίς δείχνει ιδιαίτερη έφεση στην παραδοσιακή μουσική της περιοχής του. Σπουδάζει κλασικό τραγούδι με την Ν. Φραγκιά-Σπηλιοπούλου στην Αθήνα και στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητές τους Γκαστόν Δεπόλλα και Ναυσικά Βουτυρά, Κρινιώ Καλομοίρη πιάνο, Μιχάλη Βούρτση και Σώτο Βασιλειάδη θεωρητικά. Αποφοιτά με πτυχία Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής, Ενορχήστρωσης και Μονωδίας – ένας ολοκληρωμένος μουσικός, ενώ έχει ήδη αρκετές διακρίσεις και επαίνους. Αρχίζει να συνθέτει.

 Ανήσυχο πνέυμα, μελετά κιθάρα με τον Χ. Εκμεκτζόγλου και σύνθεση με τον Λεωνίδα Ζώρα. Για μικρό χρονικό διάστημα, ασχολείται με την ελαφρά μουσική, ενώ διορίζεται καθηγητής μουσικής στη Μέση εκπαίδευση και στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Παράλληλα με τις σπουδές του αναπτύσσει και έντονη αντιδικτατορική δράση, η οποία αναγνωρίζεταιαπό την πολιτεία μετά την πτώση της δικτατορίας, με την απονομή αναμνηστικού μεταλλείου.

 Στα τριανταπέντε του χρόνια περίπου, κατευθύνεται στην Ιταλία, όπου παρακολουθεί μαθήματα σύνθεσης στο Κρατικό Ωδείο  Φλωρεντίας «Λουίτζι Κερουμπίνι», μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας και ενοργάνωσης στο Κρατικό Ωδείο «Τζοβάνι Μπατίστα Μαρτίνι»στη Μπολόνια, από όπου και αποφοιτά επιτυχώς, ενώ συμμετέχει στα θερινά σεμινάρια της Μουσικής Ακαδημίας «Κιτζιάνα» της Σιένα. Στην Ιταλία παίζονται αρκετά από τα έργα του.

  Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, εγκαθίσταται στην Αθήνα και διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης και στο Εθνικό Ωδείο. Τα περισσότερα έργα του έχουν παρουσιαστεί, εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία, στη Σερβία και τις ΗΠΑ.

 Το 1983 στον διαγωνισμό σύνθεσης για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Μανόλη Καλομοίρη που προκήρυξε η Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, βραβεύεται το χορωδιακό του έργο «Ειρήνη»

  Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης καθηγητών μουσικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων. Εμπνευστής και καλλιτεχνικός σύμβουλος του Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Χαϊδαρίου και δημιουργός των μουσικών φεστιβάλ Σητείας. Ακόμη, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού «Δημήτρης Γληνός» και πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα «Συμφωνική Ορχήστρα Κρήτης», με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων μουσικής παιδείας στην Κρήτη, που υπήρξε το μεγάλο όνειρο της ζωής του. Στην κατεύθυνση αυτή ανέπτυξε μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα, με δημοσιεύματα, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, υποτροφίες για νέους μουσικούς, και κυρίως σεμινάρια υψηλού επιπέδου, μέσω του θεσμού «Παγκρήτιες Μουσικές Εκδηλώσεις», που ίδρυσε και διηύθυνε επί σειρά ετών στη Σητεία και στα Χανιά.Διετέλεσε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής στη Μουσική Σχολή «Απόλλων» του Αιγάλεω, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων και στη Μουσική Σχολή Αμπελοκήπων «Κασσιανή Αλεξοπούλου».

  Έχει γράψει φωνητικά και ορχηστρικά έργα, μουσική δωματίου, σκηνική μουσική, χορωδιακή μουσική, έργα για σόλο όργανα.

  Φεύγει από τη ζωή τον Ιανουάριο του 1994 στην Αθήνα.

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *