Γυναίκες συνθέτριες Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη Καθηγήτρια μουσικής

Aθανασία Παπαστάθη

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη, καθηγήτρια μουσικής


Γυναίκες συνθέτριες

  Μετά από τέσσερα χρόνια ιστορικής διαδρομής στους άνδρες συνθέτες που διέπρεψαν στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, η στήλη  «Ο συνθέτης της εβδομάδας» αλλάζει ελαφρώς το προφίλ του σε «Γυναίκες συνθέτριες». Θα γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης στη μουσική «γένους θηλυκού» που είναι λιγότερο γνωστή από την προαναφερόμενη.

 Το λεγόμενο «ασθενές φύλο» κάθε άλλο παρά ασθενές είναι, όπως άλλωστε αποδεικνύεται καθημερινά. Αρκεί να απαριθμήσουμε τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών: κόρη, αδελφή, σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, εργαζόμενη, γιαγιά και αρκετούς χαρακτηρισμούς ακόμη για τους οποίους είναι αναγκασμένες να είναι πανταχού παρούσες.Υπάρχουν και οι γυναίκες που κάνουν καριέρα, οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνιδες κ.α. Δεν πρέπει, λόγω του στερεότυπου της ισχυρότητας του ανδρικού φύλου να μειώνουμε το γυναικείο.

  Όπως θα δούμε στην πορεία της καλλιτεχνικής μας στήλης, οι γυναίκες μουσουργοί είναι πολλές, υποτιμημένες δυστυχώς. Τολμώντας όμως να σηκώσουν το ανάστημά τους και να επιδείξουν το ταλέντο τους, κατόρθωσαν να αφήσουν το στίγμα τους στη μουσική και να καταξιωθούν για τα δημιουργήματά τους.  Αναφέρω ενδεικτικά τις, ίσως, πιο γνωστές,Κασσιανή, Hildegard of Bingen, FrancescaCaccini, Barbara Strozzi, Fanny Mendellsohn, Clara Schumann, Alma Mahler, Cécile Chaminade, Germaine Tailleferre, NadiaBoulanger, Lili Boulanger, Meredith Monk, Rebecca Clarke.

  Όταν η σημερινή χειραφέτηση της γυναίκας ήταν άγνωστη, ο Γκαίτε στον «Φάουστ» έγραψε την περίφημη πρόταση: «Το αιώνιο θηλυκό μας έλκει προς τα πάνω»!!

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *