Γεώργιος Πλάτων (1910-1993) Γράφει η Νατασα Παπαστάθη Καθηγήτρια μουσικής

 

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη, καθηγήτρια μουσικής


Γεώργιος Πλάτων
(1910-1993)

Έλληνας συνθέτης και καθηγητής

  Ο Γεώργιος Πλάτων γεννιέται στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς το 1910 σε μουσικό περιβάλλον, καθώς ο πατέρας του είναι ερασιτέχνης βιολονίστας και κάτοχος μεγάλης μουσικής βιβλιοθήκης. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ζει στην Κέρκυρα και από τα δέκα του χρόνια, στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και παίρνει τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον Ιταλό αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Ηρακλείου, Αντόνιο Μπιφέρνο. Τελειώνοντας το γυμνάσιο μετακομίζει στην Αθήνα και γίνεται δεκτός στην τάξη πιάνου του Θησέα Πίνδιο στο Ελληνικό Ωδείο, από την τάξη του οποίου αποφοιτά πέντε χρόνια αργότερα με Δίπλωμα πιάνου, Α βραβείο και τιμητική διάκριση. Παρακολουθεί επίσης θεωρητικά μαθήματα και σύνθεση με τον Μάριο Βάρβογλη και Αλέξανδρο Κόντη, ενώ παράλληλα συνθέτει τα πρώτα του έργα, τα οποία παρουσιάζονται από διάφορα μουσικά σχήματα. Παίρνει το Α Βραβείο στον διαγωνισμό «των αριστευσάντων στην Αρμονία», με μέλος της κριτικής επιτροπής τον Δημήτρη Μητρόπουλο.

Μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό Ωδείο συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές στη Γερμανία, παίρνοντας ιδιαίτερα μαθήματα από τον Egon Petri με σκοπό να τελειοποιήσει τις πιανιστικές του δεξιότητες.

  Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάζεται ως πιανίστας της Ορχήστρας των Ανακτόρων,ενώ διατελεί πρώτος πιανίστας, μουσικός εκγυμναστής των μονωδών της χορωδίας και βοηθός μαέστρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πιανίστας του «Κουιντέτου Ποικίλης Μουσικής» του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.

  Η μελωδικότητα, η διαύγεια και η σταθερότητα της δομής είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μουσική του. Σε πολλές περιπτώσεις πηγή της έμπνευσής του αποτελεί το δημοτικό τραγούδι. Ακολουθώντας μια εκλεπτυσμένη κλασικήαρμονία γράφει έργα για ορχήστρα, για πιάνο, μουσική δωματίου, τραγούδια, μπαλέτο, μουσική για αρχαίο θέατρο.

  Ο Γεώργιος Πλάτων ανέπτυξε επίσης έντονη εκπαιδευτική-παιδαγωγική δραστηριότητα: καθηγητής πιάνου και σύνθεσης στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, διευθυντής των Ωδείων Σπάρτης και Ηρακλείου (παραρτήματα του Ελληνικού), καθώς και ιδιαίτερα μαθήματα. Πολλοί από τους μαθητές του είναι διακεκριμένοι σολίστ και συνθέτες.

  Έχει διακριθεί ακόμη, με το Α Βραβείο στον διαγωνισμό των Δελφικών Αμφικτιονιών για το έρφο του «Δελφικός Θρύλος», ενώ ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής.

  Για τις υπηρεσίες και την προσφορά του στη μουσική, το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών του είχε απονείμει ισόβια σύνταξη.

  Είναι ο πατέρας της συνθέτιδος και πιανίστα Λένα Πλάτωνος. Πεθαίνει στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1993.

 

 

 

 

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *