Αργύρης Κουνάδης (1924 – 2011) Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη Καθηγήτρια μουσικής

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη, καθηγήτρια μουσικής

 

Αργύρης Κουνάδης (1924 – 2011)

Έλληνας συνθέτης, πιανίστας και καθηγητής

  Ο Αργύρης Κουνάδης γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη το 1924, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά. Με την εγκατάσταση της οικογένειάς του στην Ελλάδα αρχίζει τις πιανιστικές του σπουδές με δασκάλους τους Φαραντάτο και Μακρή στο Ωδείο Αθηνών, ολοκληρώνοντάς τες με δίπλωμα πιάνου.Ταυτόχρονα, παρακολουθεί μαθήματα θεωρητικών με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στο Ελληνικό Ωδείο, από το οποίο αποφοιτά με δίπλωμα σύνθεσης. Με υποτροφία της Ελληνικής και της Γερμανικής κυβέρνησης, συνεχίζει τις σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ, όπου μελετά σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας. Με την αποφοίτησή του, παίρνει και τη θέση του καθηγητή στη Μουσική Σχολή, του διευθυντή του μουσικού συνόλου «Musica Viva» και των προγραμμάτων του Ινστιτούτου της Σύγχρονης μουσικής. Εμβαθύνοντας και επιχειρώντας να βρει όσα αναζητά ως δημιουργός, όχι μόνο δοκιμάζει να συνθέσει ατονικά, σειραϊκά, δωδεκαφθογγικά, όχι μόνο μελετά το αλεατορικό σύστημα, αλλά αν και αφήνει από νωρίς πίσω του όλα αυτά τα συστήματα, τα διδάσκει με μεθοδικό τρόπο και προβάλλει τις δημιουργικές ιδιότητές τους. Ο ίδιος καταλήγει«σε ό,τι είναι λιτό» και υπογραμμίζει πολύ συχνά την παγκόσμια επικοινωνιακή δύναμη του μελοποιημένου λόγου αλλά και του δραματικού στοιχείου, χαρακτηριστικά που μεταφέρονται ακόμη και στα καθαρά συμφωνικά του έργα.

 Είναι από τους πρώτους συνθέτες που δείχνειενδιαφέρον για το ρεμπέτικο τραγούδι. Το ρεμπέτικο μαζί με τον Στραβίνσκυ και τον Μπάρτοκ έχουν επηρεάσει τα πρώτα του έργα της περιόδου 1949 – 1957. Αργότερα αποκηρύττει για προσωπικούς και αισθητικούς λόγους τα περισσότερα από τα έργα του της περιόδου αυτής.

  Έχει συνθέσει πολλά είδη κλασικής μουσικής όπως μουσική δωματίου, όπερες, ορχηστρικά, φωνητικά, έργα για σόλο όργανα, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, καθώς και πολλά ελληνικά τραγούδια των δεκαετιών 1970 και 1980. Από το σύνολο των έργων του, ξεχωρίζουν το «Χορικό» και τα «Ετεροφωνικά ιδιόμελα» για συμφωνική ορχήστρα, το«Κουϊντέτο για πνευστά», το «Κουαρτέτο γιαέγχορδα» κ.ά.. Επίσης τις όπερες: «Το λαστιχένιο φέρετρο», «Τα μαγεμένα αναλόγια», «Απόδραση», «Τειρεσίας», «Βάκχαι» κ.ά. Τα περισσότερα έργα του έχουν παιχτεί σ΄ όλες τις χώρες της Δ. Ευρώπης, καθώς επίσης και στις ΗΠΑ, Καναδά. Βραζιλία, Αργεντινή, Ιαπωνία,  Αυστραλία,  Πολωνία, Ρουμανία,  Γιουγκοσλαβία και φυσικά στην Ελλάδα, τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή όσο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από τα ελληνικά τραγούδια στα οποία έγραψε τη μουσική, ξεχωρίζουν τοθαλασσινό τραγούδι «Όρτσα τα πανιά», με τους αλληγορικούς του στίχους, «Στη πλατεία Αβησσυνίας» και το «Do you like the Greece» που απέδωσε σε πρώτη εκτέλεση ο Α. Καλογιάννης, αλλά και η «Λατέρνα» που την τραγούδησε η Ελένη Βιτάλη.

 Μόνιμος κάτοικος του Φράιμπουργκ, επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα, γνώριζε πάρα πολλούς μουσικούς, εκφραζόταν πάντα λιτά και ευγενικά, είχε παρέες που τις χαρακτήριζε το καλό χιούμορ και η οξυδέρκεια. Ήταν γενναιόδωρος αλλά αυστηρός άνθρωπος, συνέδεε την αυστηρότητα με την δημιουργικότητα και επιχειρηματολογούσε κάνοντας λεκτικά παιχνίδια.

 Η νόσος του Πάρκινσον, που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, του στέρησε αρκετές χαρές και διευκολύνσεις, αλλά δεν στάθηκε ικανή να τον απομακρύνει από τη μουσική. Πεθαίνει τον Φεβρουάριο του 2011στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

 

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *