Ανδρέας Καρμπόνε (1926 – 2018) Γράφει η Νατάσα Παπαστάθη Καθηγήτρια μουσικής

Ανδρέας Καρμπόνε (1926 – 2018)

”Να κάνετε τη μουσική σας έτσι, με τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε.

Τα παιδιά δε μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτήν”

Ανδρέας Καρμπόνε

Έλληνας συνθέτης ιταλικής καταγωγής, μαέστρος και καθηγητής

 Ο Ανδρέας Καρμπόνε γεννιέται στην Πάτρα το 1926 και στα πρώτα χρόνια της εφηβείας του η οικογένειά του εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου και αρχίζει τις σπουδές του στο βιολί, βυζαντινή μουσική και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών, με δασκάλους τους ΙωσήφΜπουστίντουι, Ιωάννη Μαργαζιώτη και Φιλοκτήτη Οικονομίδη αντίστοιχα. Συμμετέχει στη μαθητική ορχήστρα του Ωδείου, καθώς και στη χορωδία Αθηνών ως μπάσος, ενώ αργότερα εγγράφεται στο Ελληνικό Ωδείο, όπου γνωρίζει τον δωδεκαφθογγισμό και τις σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης με δάσκαλο τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Αποφοιτά από το ωδείο με πτυχία αρμονίας, αντίστιξη και φυγής, ενώ έχει ήδη αρχίσει συνθέσει τα πρώτα του χορωδιακά έργα. Με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης συνεχίζει τις σπουδές του στη Ρώμη, κοντά στον σπουδαίο μαέστρο, συνθέτη και καθηγητή Έννιο Πορίνο. Επηρεασμένος από το πνεύμα της αναγεννησιακής και μπαρόκ ιταλικής τέχνης γράφει μουσική σε «παιλαιό στυλ». Επιστρέφοντας στην Αθήνα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ΕΡΤ, ως παραγωγός προγραμμάτων κλασικής μουσικής. Για σαράντα περίπου χρόνια έχει διατελέσει προϊστάμενος του τμήματος σοβαρής μουσικής στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, μια απαιτητική δραστηριότητα που περιόρισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση.

  Έχει ασχοληθεί με τη διδασκαλία των ανώτερων θεωρητικών, την έκδοση δίσκωνθρησκευτικής μουσικής και δημοτικών τραγουδιών και πολύ επιτυχημένα με τη διεύθυνση χορωδιών, συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς και αποσπώντας βραβεία. Έχει ιδρύσει την παιδική χορωδία της Μουσικής Σχολής Βόλου «Έλλης Αδάμ», ενώ διηύθυνε την ανδρική χορωδία της Νίκαιας και τη Μεικτή Χορωδία των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκπροσώπησε τη χώρα μας στο 6οΔιεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ «Νειάτα και Μουσική» της Βιέννης και στο Διεθνές Κέντρο «Μουσικά Νειάτα» του Γκρόζνιαν της Γιουγκοσλαβίας.

 Ως καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών της Μουσικής, δίδαξε στο Ωδείο Αθήναιον,  στο Ωδείο Πειραιώς και ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορες Μουσικές Σχολές.Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.Έγραψε επίσης θεωρητικά βιβλιά μουσικής.

 Όλα του τα έργα, εκτός από την καντάτα «Deprofundis», έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ

 Η υποφαινόμενη αρθρογράφος είχε την τύχη να γνωρίσει τον αείμνηστο Ανδρέα Καρμπόνε στις αρχές του 2000 σε επιτροπή πτυχιακών εξετάσεων θεωρητικών μαθημάτων σε Ωδείο του Βόλου και να ανταλλάξει μαζί του ιδέες, προτάσεις και μουσικές ανησυχίες!!

Ο Ανδρέας Καρμόνε και η σοπράνο Ελένη Αγιομυριανάκη στην εκδήλωση απονομής χρυσού μεταλλίου «Συλλόγου των Αθηναίων» στους συνθέτες μας κ.κ. Μίμη Πλέσσα & Γιώργο Κατσαρό

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *