Ανέστης Λογοθέτης (1921 – 1994)
Ο καινοτόμος νεωτεριστής
Έλληνας συνθέτης με μουσική δραστηριότηταστην Αυστρία.
Ο Ανέστης Λογοθέτης γεννιέται στην Ανατολική Ρωμυλία το 1921. Στην εφηβεία του, η εύπορη οικογένειά του μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές στη Γερμανική Σχολή. Κατευθύνεται στη Βιέννη, όπου αρχικά παρακολουθεί σπουδές στη Σχολή Μηχανικών της Ανώτατης Τεχνικής Σχολής, ενώ στησυνέχεια στη Μουσική Ακαδημία. Μελετά πιάνο, ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση, διεύθυνση ορχήστρας. Με το πέρας των σπουδών του ασχολείται εντατικά με τη σύνθεση, ενώ παράλληλα διδάσκει ιδιωτικά σύνθεση και πιάνο και εργάζεται ως επμελητής εκδόσεων στις εταιρίες Universal, Modern, Geric. Στη συνέχεια, με μια σειρά υποτροφιών από την αυστριακή και τη ιταλική κυβέρνηση, του δίνεται η δυνατότητα να υλοποιήσει τις πειραματικές του ιδέες στη σύνθεση, να παρακολουθήσει σεμινάρια και τέλος να εργαστεί στο στούντιο ηλεκτρονικής μουσικής της Κολωνίας.
Σαν συνθέτης, αρχικά χρησιμοποιεί τη σειραϊκή τεχνική, Με την πάροδο του καιρού και μετά από πειραματισμούς, παρουσιάζει το δικό του σύστημα «Ολοκληρωτικής Σημειογραφίας». Σύμφωνα με αυτό, επάνω στην παρτιτούρα υπάρχουν καθορισμένα σύμβολα, σχέδια και σημάδια που υποδεικνύουν στον εκτελεστή τί πρέπει να κάνει, πώς να παίξει και να ερμηνεύσει το έργο, αφήνοντας πάντα περιθώριο στην αυτοσχεδιαστική διάθεση και πρωτοβουλία. Τα σύμβολα έχουν να κάνουν με το τονικό ύψος, δυναμικές, ηχοχρώματα, δράση πάνω στο όργανο (παίξιμο κοντά στο ηχείο κλπ). Στο στούντιο ηλεκτρονικής μουσικής της Στοκχόλμης γράφει το πρώτο του έργο με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εκτός από τα πολυάριθμα έργα του για όργανα και φωνές έγραψε και όπερες αλλά και πολλά ραδιοφωνικά έργα σε συνεργασία με πολλές ραδιοφωνίες.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Theodor Körneρ»,ενώ μοιράστηκε με τον Γιάννη Ξενάκη το 1οβραβείο σύνθεσης στον διαγωνισμό τουΑθηναϊκού Τεχνολογικού Ινστιτούτου, το βραβείο της πόλης της Βιέννης, το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης της Βιέννης, το τιμητικό βραβείο των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Υπουργείων Παιδείας, Τεχνών και Αθλητισμού και το βραβείο «Floriana» για το έργο του «Μαντρατελούριουμ». Πολλές εκθέσεις με τις «γραφικές παρτιτούρες» του έχουν πραγματοποιηθεί στην Αυστρία, στις ΗΠΑ, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη κ.ά..
Συνάπτει γάμο με την πιανίστα Maria Stahlichκαι η μονάκριβη κόρη του Τζούλια, ακολουθεί την τέχνη της ζωγραφικής
Πεθαίνει στη Βιέννη το 1994 και είναι θαμμένος στο Ottakring της Αυστρίας
Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς πρωτοπόρους συνθέτες του 20ου αιώνα, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο με ιδιαίτερα καινοτόμες προτάσεις σύζευξης εικόνας, ήχου και λόγου. Έγινε διεθνώς γνωστός όχι μόνο για το αξιόλογο έργο του, αλλά κυρίως για το ιδιόμορφο σύστημα γραφικής σημειογραφίας.