Χρήστος Καραμέρος : Τα Τρίκαλα είναι μια μοντέρνα ήρεμη πόλη που κινείται πολύ καλλιτεχνικά. (Συνέντευξη)

Το trikalaculture.gr έχει την χαρά και τιμή να φιλοξενεί έναν ταλαντούχο ζωγράφο που για προσωπικούς λόγους, ζει στην πόλη των Τρικάλων και δίνει την δυνατότητα στους Τρικαλινούς να απολαμβάνουν από κοντά το ιδιαίτερο ταλέντο του.  Ο ζωγράφος που φιλοξενεί το trikalaculture.gr μέσα από την  συνέντευξη που μας παραχώρησε  είναι ο Χρήστος Καραμέρος.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.  

1.Πότε ξεκίνησες να ζωγραφίζεις και ποιες είναι σπουδές σου πάνω στην τέχνη

Η ζωγραφική μου άρεσε από παιδί. Το 1993 πέρασα στο ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. Στη σχολή κάναμε αντίγραφα πινάκων ζωγραφικής και διδασκόμασταν αγιογραφία. Εκεί ήταν η πρώτη μου πιο “σοβαρή” επαφή με την ζωγραφική.

2. Είχες κάποια πρότυπα από τα οποία επηρεάστηκες αν ναι ποια είναι
Είχα κάποια στιγμή την τύχη να δω από κοντά δουλειά του ζωγράφου Δημήτρη Φώτου και τότε κατάλαβα ότι ήθελα να ασχοληθώ με το αντικείμενο. Η ζωγραφική του Δημήτρη με ξύπνησε μου άνοιξε δρόμους. Στη σχολή βέβαια είχα την άλλη τύχη να έχω δάσκαλο τον ζωγράφο Αχιλλέα Αϊβάζογλου από τον οποίο διδάχθηκα και την τεχνική της βυζαντινής εικόνας.


3. Μίλησε μας για την ζωγραφική των πορτραίτων του Φαγιουμ
Τα περισσότερα από αυτά τα πορτρέτα ανακαλύφθηκαν στην όαση Φαγιούμ της Αιγύπτου και χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ήταν ενσωματωμένα συνήθως στις αιγυπτιακές μούμιες (είχαν ταφική χρήση) και ήταν ζωγραφισμένα με την εγκαυστική τεχνική (κερί) η με την τεχνική της τέμπερας ,κάποια επάνω σε ξύλο και άλλα σε λινό ύφασμα. Θεωρούνται πρόδρομοι των βυζαντινών εικόνων και τα ονόματα των καλλιτεχνών που τα φιλοτέχνησαν, δεν είναι γνωστά. Ή εκφραστικότητα του βλέμματος τους και η μεγάλη αντοχή τους στον χρόνο ήταν οι λόγοι που με έκαναν να ασχοληθώ με τα υλικά και την ζωγραφική τους. Χωρίς να γνωρίζω ακριβώς την τεχνική της εγκαυστικής πειραματίστηκα φτιάχνοντας τα δικά μου χρώματα με κερί και χρωστικές. Δούλεψα το κερί σε ξύλα προσπαθώντας να κάνω αντίγραφα κάποιων πορτρέτων χωρίς τις περισσότερες φορές να έχω τα αποτελέσματα που περίμενα. Το κερί και η τέμπερα είναι υλικά δύσκολα και ο χειρισμός τους απαιτεί μεγάλη εμπειρία. Παρ’ όλα αυτά οι δοκιμές αυτές με βοήθησαν να κατανοήσω τα υλικά καλύτερα .

4. Έχεις ασχοληθεί με πολλά και διαφορά αγιογραφία ζωγραφική συντήρηση βυζαντινών και αρχαίων μνημείων αν σου έλεγα από όλα αυτά ποιο προτιμάς περισσότερο και ποιο δεν θα ξανά έκανες
Με έχει κερδίσει πλέον η ζωγραφική. Δεν νομίζω ότι δεν θα γύριζα ξανά σε κάποιο. Όλα με βοήθησαν να καταλάβω αυτό που κάνω τώρα.

5. Γνωρίζουμε ότι είσαι ερωτικός μετανάστης στα Τρίκαλα πως σου φαίνεται η πόλη μας και πως βλέπεις τους Τρικαλινούς όσον αφορά την δική σου τέχνη
Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στην Αθήνα που μου λείπει πολύ. Τα Τρίκαλα είναι μια μοντέρνα ήρεμη πόλη που κινείται πολύ καλλιτεχνικά. Γίνονται παραστάσεις , εκθέσεις ζωγραφικής και έχει κοινό και καλλιτέχνες απ όλους τους τομείς .

6. Βλέπουμε ότι ο Κορωναίος έχει πλήξη για τα καλά τον πολιτισμό πες μας πως βλέπεις τα πράγματα
Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει τα πάντα. Τα καλλιτεχνικά έχουν εκτοπιστεί τελείως. Πρέπει να μην αδρανούμε, να είμαστε όσο μπορούμε δημιουργικοί και να δούμε αυτή τη δύσκολη φάση, όσο δύσκολο και αν ακουστεί, σαν την αρχή μιας καινούριας περιόδου και όχι σαν το τέλος.


7. Τι θα πρότεινες και θα συμβούλευες νέους που αγαπούν την ζωγραφική ;
Πιστεύω στην δουλειά και όχι μόνο στο ταλέντο. Θα τους πρότεινα απλά να ζωγραφίζουν γιατί μόνο η δουλειά θα τους δείξει τον δρόμο και κανείς άλλος. Να απορροφούν και να μεταφράζουν. Να είναι φίλτρα.

8. Για το τέλος ένα δικό σου σχόλιο ότι θέλει

Εύχομαι ισορροπία

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Χρήστο Καραμέρο για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη και του ευχόμαστε ολόψυχα υγεία ευτυχία και δημιουργικότητα. 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *