Σπύρος Μπιμπίλας μια αποκλειστική συνέντευξη για το trikalaculture.gr

Το trikalaculture.gr σας παρουσιάζει άλλη μια σπουδαία και μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη.  Ο διάσημος ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας γνωστός τόσο από την τηλεόραση, το θέατρο και τις πολλές μεταγλωττίσεις καθώς και την ενεργή  δραστηριότητα του στο ΤΑΣΕΗ, μας έκανε την μεγάλη τιμή να παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο site μας.  Τον ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε υγεία και κάθε προσωπική επιτυχία.  

Δείτε τι μας είπε στην συνέντευξη που ακολουθεί…..

Ερωτήσεις

1. Πότε καταλάβατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός και τα πρώτα σας βήματα

Κατάλαβα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός, από την πρώτη στιγμή που ένιωσα τον εαυτό μου. Ίσως έπαιξε μεγάλο ρόλο το ότι είμαι παιδί της πόλης, καθώς είχαμε οχτώ σινεμά στο Πασαλιμάνι γύρω-γύρω από το σπίτι μου και έβλεπα ταινίες από πάρα πολύ μικρό παιδί. Επηρεάστηκα πολύ από αυτό και ήθελα να μπω μέσα στην οθόνη να παίξω και εγώ. Αυτό έγινε πραγματικότητα για αυτό είμαι ένας πολύ ευτυχισμένος άνθρωπος. Όσον αφορά τα πρώτα μου βήματα, στο θέατρο όλα ξεκίνησαν όταν με τη δραματική σχολή του πειραϊκού συνδέσμου, παίζαμε στο δημοτικό θέατρο. Η σχολή μου είναι από τις λίγες σχολές που έχουν και πειραματική σκηνή, και έτσι έπαιξα στην αυλή των θαυμάτων του 75 στο δημοτικό θέατρο του Πειραιά. Τελειώνοντας όμως, είχαμε συστήσει μία ομάδα απόφοιτοι του Εθνικού θεάτρου και του πειραϊκού συνδέσμου το ασκητικό θέατρο, το οποίο όταν μας γνώρισε η Μελίνα Μερκούρη μας επιδότησε και πήγαμε στα διεθνή φεστιβάλ, μαζί με άλλες τρεις ομάδες που υπήρχαν τότε. Το θεατρική συντεχνία, το θέατρο της άνοιξης και το θέατρο Καισαριανής θεωρήθηκαν με τέσσερις ομάδες μία νέα αναγέννηση ενός Καινούργιου θεάτρου τέχνης. Από κει ξεπήδησαν πάρα πολλοί γνωστοί ηθοποιοί. Από αυτά και από αυτές τις τέσσερις ομάδες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για μένα στα πρώτα μου βήματα στο θέατρο. Εκεί με είδε ο βοηθός του Χατζηδάκη, ο Γιάννης Διαμαντόπουλος και με πήρε για την παράσταση η «πορνογραφία» και έτσι ξεκίνησε η καριέρα μου.


2. Ποιοι ήταν για εσάς σημαντικοί́ δάσκαλοι στο ξεκίνημα και ποιες συνεργασίες σας έχουν μείνει αξέχαστες

Σημαντικοί δάσκαλοι για μένα, ήταν οι πρώτοι μου καθηγητές, ο Γκίκας μπινιάρης ο διευθυντής σχολής του πειραϊκού συνδέσμου, ο οποίος με εμπιστεύτηκε αμέσως μόλις τελείωσα τη σχολή και επειδή με είχε δει να παίζω την Κασσάνδρα του Αγαμέμνονα. Η συγκεκριμένη παράσταση είχε πάει και σε διεθνή φεστιβάλ με το ασκητικό θέατρο. Επιπλέον μου εμπιστεύτηκε τον πρώτο μου ρόλο στην τηλεόραση, στο θέατρο της Δευτέρας, ένα ανάπηρο και ψυχολογικά ταλαιπωρημένο παιδί τον τζερεμέ στο ένα μικρό λάθος και από κει με πήραν σε πολλά σήριαλ στην τηλεόραση. Άλλοι μεγάλοι δάσκαλοι για μένα υπήρξαν όλοι αυτοί που συνεργάστηκα μετά, ο Κωνσταντίνος Μάριος στο ασκητικό θέατρο, ο Γιώργος Μιχαηλίδης στο ανοιχτό θέατρο, ο Ζιλ Ντασέν ο Γιώργος Μεσσαλάς και η Ελένη Μαβίλη, άνθρωποι που παίξανε πολύ μεγάλο ρόλο στην καριέρα μου και τους ευγνωμονώ.


3. Αν θα έπρεπε να διαλέξετε από τηλεόραση θέατρο κινηματογράφο και μεταγλωττίσεις που είναι πολλές ποιο θα διαλέγατε και γιατί́

Είμαι από τους ηθοποιούς που δεν θέλω να διαλέγω μία, από τις πολλές εκφάνσεις της δουλειάς μας, γιατί τις θεωρώ όλες πολύ αξιόλογες. Το ίδιο αγαπάω το θέατρο, το σινεμά, την τηλεόραση αλλά και την μεταγλώττιση. Όλα τα υπηρέτησα το ίδιο πάρα πολύ και με την ίδια συνέπεια, καθώς και το ραδιόφωνο. Το κάθε ένα έχει ξεχωριστές χαρές, για αυτό, είναι λάθος οι ηθοποιοί να λένε ότι το θέατρο είναι πάνω από όλα. Δεν είναι έτσι, υπάρχουν χαρές και πολύ ωραίες εμπειρίες σε όλα τα άλλα και στο σινεμά και στο γύρισμα στην τηλεόραση και στα στούντιο της μεταγλώττισης.

4. Πως βλέπετε την τηλεόραση και τις σειρές του σήμερα

Η τηλεόραση του σήμερα, είναι ένα συνονθύλευμα καλών σειρών, αξιόλογων που αναβαθμίζουν την ποιότητα της τηλεόρασης αλλά και πολύ σκουπιδαριού .. Ντρέπομαι πάρα πολύ πού υπάρχει αυτό το σκουπιδαριό στην τηλεόραση, που υποβιβάζει προσωπικότητες και όσο πάει κατεβάζει το επίπεδο του κοινού. Παρόλα αυτά όμως επειδή υπάρχουν απίστευτα καλές σειρές και ταινίες που παίζονται από πολλά κανάλια, η τηλεόραση είναι ένα πολύ χρήσιμο είδος και οφείλει να προσφέρει στο κοινό, ώστε να ανεβαίνει η ποιότητα του κοινού. Επίσης είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι από αυτές τις πολύ καλές σειρές της τηλεόρασης, ξεπήδησαν πάρα πολύ καλοί νέοι ηθοποιοί που δεν τους είχε δοθεί η ευκαιρία να δείξουν πόσο σημαντική είναι η καινούργια γενιά.


5. Ποια είναι η γνώμη σας για την σημερινή́ δύσκολη κατάσταση του κορωνοιου που έχει πλήξει την τέχνη και τον πολιτισμό́ και πως βιώνετε εσείς την καραντίνα
Ο κορονοϊός έπληξε βαθύτατα και βαρύτατα τον πολιτισμό. Ανάλογη κρίση δεν είχε ξαναπεράσει ποτέ το θέατρο, ούτε στους παγκόσμιους πολέμους όπου το θέατρο λειτουργούσε για να εμψυχώνει το κοινό. Τώρα δυστυχώς δεν μπορούμε ούτε αυτό να κάνουμε. Μας έχει απαγορευτεί η εργασία και αυτό είναι οδυνηρό. Από την άλλη δεν πληρωνόμαστε, τα επιδόματα δεν φτάνουν σε όλους τους ηθοποιούς και το πρόβλημα είναι τεράστιο. Είναι θέμα επιβίωσης πια, το πώς οι ηθοποιοί θα αντέξουν μέχρι να φύγει αυτή η λαίλαπα από πάνω μας. Δυστυχώς υπήρξε αυτό από τον καιρό των μνημονίων γι αυτό θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει και όλα να μπουν σε μία τάξη. Προσωπικά βιώνω δύσκολα την καραντίνα αλλά επειδή είμαι άνθρωπος που οφείλω και της θέσης μου να βοηθάω τους άλλους, είμαι συνεχώς έξω με πολύ μεγάλη προφύλαξη για να μπορέσω να διασφαλίσω να μην λείπει τίποτα. Είμαστε από τους πληττόμενους και πρέπει να μπορέσουμε να έρθουμε σε συμβάσεις με τους παραγωγούς που κάνουν αυτά τα περίφημα live streaming, να κάνουμε συμβάσεις με το εθνικό θέατρο, να τρέχουμε στα υπουργεία και να είμαστε συνεχώς στα γραφεία του ΣΕΗ και του ΤΑΣΕΗ.


6. Πείτε μας για τα μελλοντικά́ σας σχέδια

Τα μελλοντικά μου σχέδια σε σχέση με το ότι υπάρχει κορονοϊός είναι δυσδιάκριτα. Αν γίνει ο βιολιστής στη στέγη, τελικά θα το κάνουμε του χρόνου. Πια έχω διάφορες προτάσεις για θέατρο που δυστυχώς δεν ξέρουμε αν θα γίνουν, γιατί δεν ξέρουμε την εξέλιξη του κορονοιου. Τα γυρίσματα μιας ταινίας που είχα κάνει σταμάτησαν, επομένως είναι λίγο φλου τα σχέδια. Αυτό που ετοιμάζω όμως, είναι ότι ολοκληρώσαμε το ημερολόγιο του σωματείου μας του 2021 που είναι λεύκωμα. Όποιος το χρειαστεί, επειδή τα θέατρα είναι κλειστά και τα βιβλιοπωλεία, θα τηλεφωνήσει στο 210 38 15 879 για να το παίρνει με 10 ευρώ και έτσι ενισχύει τους αγώνες που κάνουμε για τους πληττόμενους ηθοποιούς. Επιπλέον ετοιμάζω και ένα προσωπικό λεύκωμα με ανέκδοτες φωτογραφίες από όλη την καριέρα μου, των 45 ετών με τα 160 θεατρικά έργα, 160 ταινίες και πολλές φωτογραφίες από τα στούντιο μεταγλωττίσεων. Αυτό θέλω να το κάνω γιατί θέλω να δείξω ότι ένας ηθοποιός που δεν είναι πρωταγωνιστής, μπορεί να έχει μία πολύ σημαντική καριέρα, τόσο πολυκύμαντη και πολυσήμαντη που να δίνει μηνύματα. Μέσα από αυτό επίσης, θα συνεχίσω όλους τους αγώνες που κάνω μέσα από το σωματείο Ελλήνων ηθοποιών μέχρι να πετύχουμε τα δίκαια όλων των ηθοποιών, τις συλλογικές συμβάσεις και να πληρώνονται αξιοπρεπώς.


7. Για το τέλος ένα δικό́ σας σχόλιο σας ευχαριστώ́ πολύ́

Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι επειδή ο κορονοϊός χτύπησε όλη τη γη, να αναλογιστούμε όλοι ότι όλοι οι άνθρωποι επί της γης είμαστε, το ίδιο είμαστε αδέλφια, δεν πρέπει να υπάρχει φασισμός, ρατσισμός, εγκατάλειψη, ομοφοβία, θρησκοληψία και να πάψουμε να θεωρούμε ο ένας τον άλλον εχθρό. Άσχετα αν είναι αυτές οι διαφορετικές θρησκείες οι πολιτισμικές εθνότητες, είμαστε όλοι οι πολίτες της γης και πρέπει να συγκατοικήσουμε πάνω στη γη με Ομόνοια. Οι μεγάλες αξίες που πραγματικά της λέει και ο χριστιανισμός, αγάπη, αλληλεγγύη, έλεος και σεβασμός είναι μεγάλες αρχές της ζωής μου και για αυτό πιστεύω ότι είμαι ένας άνθρωπος πολύ ολοκληρωμένος. Καλή χρονιά εύχομαι και αλληλοσεβασμό.

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *