Σούλα Τσιάτσιου – Ρακοβίτη : Η διδασκαλία μας είναι παιδοκεντρική, εξελισσόμαστε συνεχώς εισάγοντας νέες μεθόδους !

Η αγαπητή καθηγήτρια και ιδιοκτήτρια των Κέντρων Ξένων Γλωσσών  Σούλα Τσιάτσιου Ρακοβίτη παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο trikalaculture.gr

Ερωτήσεις

1. Γιατί να μάθω μια ξένη γλώσσα ;

Πρωτίστως για την ικανότητα της επικοινωνίας μεταξύ αλλόφωνων. Ξεκινώντας από την Αγγλική…Ως πιστοποιημένη διεθνής γλώσσα είναι απαραίτητη στις σπουδές μας σε επίπεδο προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού. Η αναζήτηση πηγών στην έρευνα συνήθως είναι στην Αγγλική. Να αναφερθούμε στα erasmus, [ξεκινάμε μάλιστα με ένα on line την επόμενη εβδομάδα].Στο γεγονός ότι αποτελεί απαραίτητο προσόν σε εξετάσεις ΑΣΕΠ…να μην μακρηγορώ, στον επαγγελματικό τομέα η γνώση της Αγγλικής θεωρείται δεδομένη. Επιπλέον,στις μέρες μας τα ταξίδια αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας, γνωρίζοντας την Αγγλική η πρόσβαση μας είναι εύκολη παντού, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Είναι επίσης πολύ ευχάριστο να κατανοούμε τους στίχους ενός μουσικού κομματιού, να μην κοιτάζουμε τους υπότιτλους σε μια ταινία, να διαβάζουμε λογοτεχνία στην μητρική γλώσσα του συγγραφέα… εμβαθύνοντας έτσι στην σύσταση και ψυχοσύνθεση μιας διαφορετικής κοινωνίας. Η γλώσσα αποτελεί ψυχογράφημα των λαών. Σαν δεύτερη επιλογή μπορούμε να επιλέξουμε την Ισπανική καθώς τη μιλούν στην Κεντρική και Νότια Αμερική, πλην της Βραζιλίας, φυσικά στις ΗΠΑ σε ποσοστό 48%, στην Ισημερινή Γουινέα της Δυτικής Αφρικής και φυσικά στην Ευρώπη ,στην Ισπανία και σε Ισπανόφωνες κοινότητες μεταναστών.

 

2. Πόσα χρόνια είστε στην εκπαίδευση ; 

Στην εκπαίδευση είμαι 30 χρόνια. Να φανταστείτε οι πρώτοι μου μαθητές μου στέλνουν τα παιδιά τους, καταλαβαίνετε πόσο συγκινητικό είναι αυτό, δημιουργείς σχέσεις ζωής.

3. Πόσο εύκολο είναι να μάθουν τα παιδιά μια ξένη γλώσσα ;

Σίγουρα δεν είναι δύσκολο, εξαρτάται όμως από την αλληλεπίδραση καθηγητή μαθητή , αν και θα ρίξω το βάρος στον καθηγητή, η μεγαλύτερη ευθύνη είναι δική του.

4. Πως αντιμετωπίζουν οι γονείς και οι μαθητές την αποτυχία ;

Συνήθως οι μαθητές υιοθετούν υποσυνείδητα την αντίδραση των γονέων. Εάν ο γονέας έχει μάθει να διαχειρίζεται την ήττα με παρόμοιο τρόπο θα αντιδράσει κι ο μαθητής, υπάρχουν βέβαια πάντα εξαιρέσεις. Για μένα προσωπικά η ήττα είναι πάντα ένα καλό μάθημα και κακώς τη μεγαλοποιούμε, αποτελεί πάντα αφορμή για ενδοσκόπηση. Εντοπίζουμε τα λάθη μας και επιστρέφουμε ενδυναμωμένοι. Αυτό βέβαια που κάποιος θεωρεί ήττα μπορεί να μην είναι εν τέλη. Για παράδειγμα ένας μαθητής μπορεί να αγχώνεται υπερβολικά όταν πρόκειται να δώσει εξετάσεις και στην ουσία οι γνώσεις του να μην είναι ελλιπείς.

5. Εκτός από εκπαιδευτικός ειστε και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Πως προέκυψε στην ζωή σας αυτό και μια αναφορά στα βιβλία ;

Έγραφα από μικρή ερασιτεχνικά , η σοβαρή ενασχόληση ξεκίνησε μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ενός κενού. Απλά άρχισα να γράφω και έκτοτε έγινε αγάπη. Έχω εκδώσει 3 παραμύθια και ένα εφηβικό διήγημα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει το πέμπτο μου ,το ”Σ’ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΑΠΠΟΥ”, είναι μεταφρασμένα όλα στα αγγλικά , μπορεί να τα βρει κανείς στην ΑΜΑΖΟΝ κι από φέτος θα χρησιμοποιηθούν και στην τάξη ως εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό εργαλείο.

6. Τελικά στην χώρα μας μαθαίνουμε αγγλικά ή απλά όλοι βάζουμε ως στόχο μόνο το πτυχίο ;

Η αλήθεια είναι ότι ως Μεσογειακός λαός έχουμε τα πρωτεία στην εκμάθηση ξένων γλωσσών , υπάρχει βέβαια μια μεγάλη τάση προς την απόκτηση πτυχίων ,το οποίο αποτελεί τεράστιο λάθος όταν δεν συνδυάζεται με τη γνώση, οι απαιτήσεις στο χώρο εργασίας είναι τεράστιες, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα όπου ο πιθανός εργαζόμενος θα κληθεί να περάσει από συνέντευξη, είναι κρίμα σε δύσκολους καιρούς να ξοδεύονται χρήματα και χρόνος χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.


7. Πως τελείωσε η φετινή χρονιά ;

Εξαιρετικά! Με επιτυχίες σε μια χρονιά παράξενη ,μετά από έναν εγκλεισμό όπου οι μαθητές ξεκάθαρα αισθάνονται στο σύνολο τους αποπροσανατολισμένοι.

8. Τι προσδοκίες έχετε από την νέα σχολική χρονιά ;

Να είμαστε όλοι καλά και να εξελλισόμαστε, πρωτίστως ως άτομα και κατά δεύτερον να ενισχύσουμε τις γνωσιακές μας ικανότητες και τα δύο σε συνδυασμό επιφέρουν κοινωνική εξέλιξη πάντα προς το βέλτιστο.

9. Τέλος γιατί να επιλέξει κάποιος το κέντρο ξένων γλωσσών Σούλα Τσιάτσιου Ρακοβίτη ;

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για όσους ακολουθήσουν, που σημαίνει ότι δεν είμαστε ένα σχολείο που προσφέρει στείρα γνώση , η διδασκαλία μας είναι παιδοκεντρική, εξελισσόμαστε συνεχώς τροποποιώντας παλιές μεθόδους διδασκαλίας, εφαρμόζοντας νέες, δεν διστάζουμε να λέμε την αλήθεια για την πορεία του μαθητή, τονίζοντας ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός και ίσως απλά χρειάζεται παραπάνω χρόνο για να εμπεδώσει, να αγαπήσει τη γλώσσα, να συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα της και φυσικά είμαστε γεμάτοι κοινωνικές ανησυχίες πρόδηλο από τις δράσεις μας, δεντροφυτεύσεις, αφύπνιση της κοινής συνείδησης για θέματα που αφορούν τον πολίτη, εκδρομές και όλα αυτά στα αγγλικά[οσονούπω και στα ισπανικά] αφού ο κύριος στόχος είναι η άριστη εκμάθηση της γλώσσας. Απλά μείνετε συντονισμένοι γιατί αυτό που μας συμβαίνει θα το αποκαλούσα αναγέννηση. ‘Ερχονται πολλά και συναρπαστικά. Ευχαριστούμε πολύ trikala culture για την φιλοξενία. Καλή εκπαιδευτική χρονιά σε όλους μας!!!

 

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *