Μαίρη Καλανδαρίδου : Μια φαρμακοποιός που γράφει……

Το trikalaculture.gr παρουσιάζει την φαρμακοποιό και  συγγραφέα Μαίρη Καλανδαρίδου με την πρώτη της προσωπική συλλογή διηγημάτων  “Αναίμακτα”. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο πολιτιστικό site του Νομού Τρικάλων.  

 

Ερωτήσεις

1. Διαβάζοντας το βιογραφικό σας παρατήρησα ότι παρά την ιδιότητα σας ως φαρμακοποιός η τέχνη κατέχει μεγάλη θέση στην ζωή σας (ηθοποιός, σκηνοθέτης, χορός και συγγραφέας). Ποια ήταν τα πρώτα καλλιτεχνικά ερεθίσματα και από που

Τα πρώτα μου καλλιτεχνικά ερεθίσματα, ξεκίνησαν ουσιαστικά στα φοιτητικά χρόνια. Τότε ήταν που ξεκίνησα θέατρο και χορό. Συμμετείχα σε πολλές θεατρικές ομάδες και ανεβάζαμε ερασιτεχνικές παραστάσεις. Αυτό με βοήθησε στην έκφραση και στην έκθεση σε κοινό. Την εποχή εκείνη μάλιστα άρχισα να διαβάζω πολύ και εξαιτίας του θεάτρου ήρθα σε επαφή με πολύ σημαντικά θεατρικά κείμενα.

2. Η συγγραφή πότε μπήκε στην ζωή σας και πως προέκυψε η ανάγκη αυτή

Έγραφα από μικρή. Σκέψεις, στίχους, μικρά κείμενα. Θυμάμαι στο Γυμνάσιο είχα γράψει και κάποια θεατρικά κείμενα που τα έπαιζα με τους συμμαθητές μου στις σχολικές γιορτές. Ουσιαστικά όμως η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου ,όταν άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα δημιουργικής γραφής. Τότε έπρεπε, για τις ανάγκες του μαθήματος να παραδίδω ένα κείμενο κάθε βδομάδα. Έτσι μπήκα σε ένα πρόγραμμα γραψίματος, που βοήθησε πολύ.

3. Ποια είναι η πηγή έμπνευσης για την συγγραφή και πιο θα ξεχωρίζατε από αυτά που έχετε γράψει και γιατί

Εμπνέομαι από το οτιδήποτε, από το παραμικρό. Από απλά πράγματα της καθημερινότητας, της ρουτίνας, από μια καλή ταινία ή μουσική. Συνήθως γνωρίζω ένα γεγονός και θα ήθελα να πω τα πράγματα με τα δικά μου λόγια, τις δικές μου λέξεις, να δώσω φωνή στους ήρωες. Δεν ξέρω αν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο ,αλλά με απασχολεί πολύ η μοναξιά και η αναίτια βία, κάθε μορφής.

4. Αναίμακτα η πρώτη προσωπική συλλογή διηγημάτων. Τι μηνύματα περνά το βιβλίο και για ποιον η ποιους λόγους αξίζει να διαβαστεί το συγκεκριμένο βιβλίο

Τα Αναίμακτα, φέρνουν στο προσκήνιο τις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις έρχονται συχνά σε συγκρούσεις και αδιέξοδα. Μέσα από αυτές τις προστριβές οι ήρωες φτάνουν στα όρια τους, και καλούνται να πάρουν την μια εκείνη σημαντική απόφαση για να αλλάξουν τη ζωή τους.

Να αντιδράσουν ουσιαστικά και να μην μείνουν απαθείς.

5. Γιατί πιστεύετε ότι τώρα είναι η στιγμή που όλοι όλες μιλάνε και όλα δημοσιοποιούνται όσον αφορά τις απειλές, την ενδοοικογενειακή βία, τις γυναικοκτονίες και όλα όσα βλέπουμε και ακούμε τους τελευταίους μήνες με το κίνημα me too

Όταν τα θύματα αποκτούν και πάλι φωνή, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τα ακούσουμε. Τίποτα άλλο. Να τα ακούσουμε. Προσωπικά, δεν με νοιάζει ο χρόνος που επέλεξαν να μιλήσουν. Το έκαναν ,όταν αισθάνθηκαν δυνατοί, αυτό μου αρκεί. Παλιά δε μιλούσαν γιατί πίστευαν ότι κανείς δεν θα τους άκουγε, τώρα αυτό αλλάζει. Και όσο αλλάζει, οφείλουμε με τη συμπεριφορά μας να ενθαρρύνουμε τα στόματα να ανοίγουν και να μιλούν.

6. Πιστεύετε ότι μπορεί η ελληνική κοινωνία να αλλάξει νοοτροπία και να ευαισθητοποιηθεί πάνω σε αυτά τα ζητήματα ;

Σίγουρα ναι, και το κάνει άλλωστε. Σε αυτό βοήθησαν πολύ τα social.Ολα είναι στο φως, όλοι εκτίθενται. Οτιδήποτε ανεβάζεις υπόκεινται σε κριτική και πλουραλισμό απόψεων. Οι ακραίες γνώμες απομονώνονται ή περιθωριοποιούνται και η νοοτροπία αλλάζει, ωριμάζει και κρίνει τους πάντες.

 

7. Ο Κορωναίος θα μπορούσε να γίνει πηγή έμπνευσης ώστε να γράψετε ένα βιβλίο ;

Στη διάρκεια του αναγκαστικού εγκλεισμού λόγω κορονοϊού γράφτηκαν πολλά κείμενα. Έγραφα αργά το βράδυ, θέλοντας να αποφορτιστώ από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Όντας φαρμακοποιός πρώτης γραμμής ,με φαρμακείο σε μικρό χωριό, έπρεπε να είμαι στο πλευρό των ασθενών μου, κυρίως σε υποστηρικτικό και ψυχολογικό επίπεδο. Όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, γεννιούνται συνεχώς νέες ιδέες ,για σχέσεις διαδυκτιακες και απομακρυσμένες, και αυτό μπορεί να αποτελέσει σκέψη για το επόμενο βιβλίο.

8. Βλέπουμε ότι τα δυο αυτά χρόνια με τον κορωνοιο η τέχνη και ο πολιτισμός χτυπήθηκε στο έπακρο. Εσείς ως φύση καλλιτεχνική πως το διαχειριστήκατε και κατά πόσο σας επηρέασε

Μου έλειψε παρά πολύ το θέατρο καθώς και οι άσκοπες διασκεδάσεις με φίλους. Κυρίως μου έλειψε η ανθρώπινη επαφή, το άγγιγμα, το φιλί. Προσπάθησα να το διαχειριστώ όπως όλοι, με καλές ταινίες ,με μουσική στο σπίτι και με την παρέα ενός καλού βιβλίου. Βοήθησε επίσης πολύ και η σωματική άσκηση, ως εκτόνωση της οκνηρίας που βιώναμε.

 

9. Υπάρχει σκέψη για νέο βιβλίο στο μέλλον και αν ναι τι θα μπορούσατε να αναφέρετε ;

Προς το παρών θέλω να απολαύσω την πορεία των Αναιμακτων. Θα ήθελα πολύ να βρεθώ μέσω παρουσιάσεων σε διάφορες πόλεις και να συζητήσω με κόσμο που θα ήθελε να το διαβάσει. Σε ότι αφορά την επόμενη συγγραφική μου απόπειρα, υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου ένα μυθιστόρημα, καθώς και ένας θεατρικός μονόλογος. Είναι νωρίς όμως. Ένα βήμα τη φορά.

10. Για το τέλος ένα μήνυμα και ευχές για την νέα χρονιά στους αναγνώστες του trikalaculture.gr

Εύχομαι στους αναγνώστες σας να έχουν μια χρονιά όπως την λαχταρούν πραγματικά. Να αγαπήσουν λίγο περισσότερο τον εαυτό τους ,γιατί έτσι θα αγαπήσουν και τους άλλους. Τέλος θα ήθελα να είμαστε πιο επιεικείς με τους ανθρώπους. Φτάνουμε εύκολα σε αφορισμούς και κατάρες και ξεχνάμε την εν συναίσθηση. Με υγεία (πιο επιτακτική από ποτέ) και αγάπη, όλα είναι δυνατά και όλα είναι μπροστά μας.

Σας ευχαριστώ, Μαίρη

 

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *