Η Σοφία Αλεστά μιλάει στο trikalaculture.gr για την θητεία της στην ηγεσία του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων Σοφία Αλεστά μιλάει στο trikalaculture.gr για την πορεία της στο Δημοτικό Θέατρο και τα μελλοντικά σχέδια. Την ευχαριστούμε θερμά και της ευχόμαστε υγεία και πάντα δραστήρια.  Διαβάστε την συνέντευξη…..

  1. Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του Δημοτικού Θεάτρου στην πόλη μας και τι ακριβώς προσφέρει σε αυτήν?

ΑΠ: To δημοτικό θέατρο δημιουργήθηκε τo 1997απο ένα  πυρήνα  Τρικαλινών καλλιτεχνών, με τότε Δήμαρχο τον Κώστα Παπαστεργίου. Ο οποίος, όπως προκύπτει από την τότε ειδησεογραφία είδε την αναγκαιότητα της δημιουργίας  ενός Δημοτικού  Θεάτρου , αγκάλιασε την ιδέα της καλλιτεχνικής ομάδας και έκανε όλες τις ενέργειες ώστε να την  υλοποιήσει. Από τότε, πέρασαν 24 χρόνια στην διάρκεια των οποίων το Δημοτικό Θέατρο με τις  πολιτιστικές δράσεις του και την υποστήριξη όλων των Δημοτικών αρχών, καταξιώθηκε ως ένα σημείο  πολιτιστικής αναφοράς για το Δήμο Τρικκαίων.

Σήμερα, το Δημοτικό Θέατρο αποτελεί σημαντικό κομμάτι στο πάζλ του πολιτισμού της πόλης μας. Φυσικά, η ανάδειξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι και ο στόχος μας.

Αν και δύσκολες οι συνθήκες, το ΔΘ συνεχίζει την προσπάθειά του,  με κάθε επιτρεπτό μέσο και με σωστή οικονομική διαχείριση, ώστε να κρατήσει την τέχνη ζωντανή, να στηρίξει  και να προβάλει την καλλιτεχνική  δημιουργία στην πόλη μας με έμφαση στην  εκπαίδευση, τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων που και εκείνοι μέσα από την τέχνη, γίνονται παιδιά! Ευχαριστώ όμως και το Δήμαρχό μας Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος  δίνει τεράστια σημασία στην πορεία και τη δράση του ΔΘ και φυσικά, είναι δίπλα μας σε κάθε προσπάθεια!

Πιστεύω ότι οι δημότες μας έχουν κατανοήσει όλα αυτά τα χρόνια ότι η συμμετοχή τους στον πολιτισμό, τονώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους, πράγμα που βοηθάει στην κοινωνική συνοχή και την αρμονική συνύπαρξη.

     2. Κυρία Αλεστά ως πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων θεωρείτε επιτυχημένη την θητεία σας στο συγκεκριμένη θέση  και γιατί?

 ΑΠ: Είμαι χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλλω στην παραγωγή πολιτισμού της πόλης μας, μέσα από τις δράσεις και το έργο του Δημοτικού Θεάτρου. Ας μην ξεχνάμε, ότι το ΔΘ είναι ένας διαχρονικά βιώσιμος Δημοτικός Οργανισμός. Οι δραστηριότητες του Δημοτικού Θεάτρου είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι προσιτές σε όλους τους πολίτες. Το γεγονός ότι αυτό το έχουμε πετύχει ακόμη και σε περιόδους κρίσης και πανδημίας, με ευχαριστεί.

    3.  Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τον Κορωνοϊό. Ωστόσο φέτος το καλοκαίρι το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων παρουσίασε αρκετές εκδηλώσεις. Πόσο εύκολο ήταν να πραγματοποιηθεί αυτό και πως επετεύχθη?

 

ΑΠ: Φέτος το καλοκαίρι είπαμε να κάνουμε μια προσπάθεια να υλοποιήσουμε ζωντανά ότι είχαμε δουλέψει στα τμήματα πίσω από μια οθόνη στην περίοδο της καραντίνας. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και φυσικά αυτό οφείλεται στην ακούραστη προσπάθεια και τον επαγγελματισμό των εμψυχωτών των θεατρικών μας εργαστηρίων,  καθώς επίσης και στο μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των μαθητών όλων των τμημάτων μας.

 

Εκτός από την καλοκαιρινή εκδήλωση όλων των τμημάτων των εργαστηρίων, παρουσιάσαμε την παράσταση του εργαστηρίου των ενηλίκων «Η γυναίκα της Ζάκυθος» βασισμένο στο αξεπέραστο έργο του Διονυσίου Σολωμού σε Σκηνοθεσία & Μουσική επιλογή: Αντονέλλα Χήρα και
Β. σκηνοθέτις: Μαρία Μανθέλα.

 

Επίσης, παρουσιάσαμε το  θεατρικό αναλόγιο με τίτλο: «Ω φιλτάτη πατρίς» όπου συμμετείχαν οι επαγγελματίες ηθοποιοί , Αλέξανδρος Βερώνης, Βίκυ Ιακωβάκη και Δημήτρης Αλεξιάδης.

 

Η χρονιά φέτος ήταν αφιερωμένη στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση και ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων ήταν εμπνευσμένος από την Ελληνική επανάσταση.

 

Στο δεύτερο κύκλο των εκδηλώσεων του ΔΘ, υλοποιήσαμε,  17 χρόνια μετά,  το «Φεστιβάλ Κωμωδίας 2021» το οποίο πήγε εξαιρετικά καλά και έδωσε μια νότα χαράς στην πόλη μας.

Οι δράσεις του φεστιβάλ είχαν άξονα την κωμωδία και τον κωμικό, με επέκταση σε όλες τις μορφές τέχνης. Φιλοδοξούμε στο μέλλον το φεστιβάλ, να γίνει πόλος έλξης καλλιτεχνών και δημιουργών και γιατί όχι, σημείο αναφοράς, ανθρώπων και οργανισμών, πανελλήνιας αλλά και διεθνούς εμβέλειας.

Συνοπτικά οι δράσεις του Φεστιβάλ ήταν:

  • Θεατρικές παραστάσεις κωμωδίας από εναλλακτικά σχήματα,
  • κινηματογραφικές προβολές ταινιών κωμωδίας
  • εικαστικά, με τη μαγεία της 9ης τέχνης σε 3ήμερο δράσεων
  • μουσική,
  • stand up comedy,
  • αφιέρωμα σε μεγάλους κωμικούς,
  • Έκθεση γελοιογραφίας του «Κουρσό»
  • τοπική καλλιτεχνική δημιουργία, σε μια Λογοτεχνική βραδιά Κωμωδίας με κωμικά κείμενα που έγραψαν οι τρικαλινοί/ες συγγραφείς: Αγαθοκλής Αζέλης, Ελένη Αλεξίου, Ηλίας Κεφάλας, Νίκος Μάντζιος, Ρόρη Μάτη, Ευαγγελία Μινάρδου – Αδάμου, Οδυσσέας Νασιόπουλος και Στέφανος Νταλάσης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων.

Την καλλιτεχνική Διεύθυνση του φεστιβάλ είχε ο Στέφανος Νταλάσης.

Τέλος, το ΔΘ φέτος συμμετείχε στις εκδηλώσεις του κέντρου συμβουλευτικής γυναικών για θέματα βίας του Δήμου Τρικκαίων αφιερωμένες στην παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών με:

– θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο τραγούδι «ο Μενούσης», σε σκηνοθεσία Γωγώς Κατσιανάκου.

– και έκθεση ζωγραφικής του εργαστηρίου ζωγραφικής σε συνεργασία με ζωγράφους της πόλης. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η εικαστικός υπεύθυνη του εργαστηρίου ζωγραφικής του ΔΘ, Ελένη Τσιλιλή.

Παράλληλα, υλοποιήσαμε και ένα μηνιαίο πρόγραμμα δράσεων για εφήβους με θέμα την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αντιλαμβάνεστε ότι δεδομένης της πανδημίας, η διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων ήταν εντελώς διαφορετική απ’ ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Έπρεπε να συνδυάσουμε την υγειονομική ασφάλεια όλων, διοργανωτών, συμμετεχόντων και θεατών…. με την επιτυχία. Πέτυχε, χάρη στην καλή συνεργασία της ομάδας των εμψυχωτών και συνεργατών του ΔΘ και τη δίψα μας να ανοίξουμε τους χώρους πολιτισμού ξανά!

     4. Ποια εκδήλωση ξεχωρίζετε από το φετινό καλοκαίρι και γιατί ?

ΑΠ: Από την προηγούμενη περιγραφή μου, φαίνεται ότι η κάθε εκδήλωση ήταν ξεχωριστή και είχε τη δική της προσωπικότητα. Δε θα ξεχωρίσω κάποια, η κάθε μια είχε τη δική της αξία και έδινε το δικό της μήνυμα. Αυτός είναι και ο ρόλος της τέχνης άλλωστε….. να αφουγκράζεται την κοινωνία και να αναδεικνύει θέματα μέσα από την εκδήλωση ιδεών, συναισθημάτων, σκέψεων και κινήσεων.

 

      5. Θα συνεχίσετε από την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων ή ο Δήμαρχος σχεδιάζει να σας τοποθετήσει σε κάποια άλλη θέση?

ΑΠ: Για την ώρα, συνεχίζω στο Δημοτικό Θέατρο και έχουμε ήδη αρχίσει να σχεδιάζουμε το πλάνο των δράσεων για το 2022.

Ο Δήμαρχος αγαπάει το “Job Rotation” την εναλλαγή θέσεων εργασίας δηλαδή, για τον κάθε έναν από εμάς. Είμαι στη διάθεσή του και θα δεχτώ με χαρά την όποια άλλη ανάθεση καθηκόντων αποφασίσει για εμένα. Η αγάπη μου για την αυτοδιοίκηση μου δίνει δύναμη και κουράγιο να προσφέρω από όποια θέση και αν βρίσκομαι.

    6.  Πως βλέπετε το μέλλον του Δημοτικού  Θεάτρου Τρικάλων?

ΑΠ: Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας, ο πολιτισμός και η τέχνη αποτελούν τη μόνη διέξοδο και είναι η πρώτη μας  προτεραιότητα. Η γνώμη μου είναι, ότι πρέπει στον πολιτισμό να υπάρξει εξωστρέφεια. Κάναμε τις σκέψεις μας πράξη και θα συνεχίζουμε με συνέπεια να κάνουμε το ίδιο και στο μέλλον. Τα Τρίκαλα είναι η πόλη της τέχνης και του πολιτισμού γι αυτό και προσπαθούμε για την αναβάθμισή του. Υπό αυτήν την έννοια, εκτιμώ ότι η πορεία του Δημοτικού Θεάτρου θα είναι πλέον ακόμη καλλίτερη με την ευχή…. και οι μελλοντικοί διαχειριστές του να οραματίζονται το μέλλον του θετικά, δίνοντας ώθηση στo μέλλον τη τέχνης.

 

 

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.