Το trikalaculture.gr σας παρουσιάζει μία συνέντευξη-αφιέρωμα στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν.Τρικάλων με τον πρόεδρο της Εύξεινος Λέσχης κύριο Κοσμά Αποστολίδη, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και για το φωτογραφικό υλικό.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
- Ιστορικά στοιχεία της Εύξεινου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων
α. Πότε ιδρύθηκε και από ποιον?
Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών του Νομού Τρικάλων, είναι ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1996 μετά από συνένωση δυο άλλων Συλλόγων που προϋπήρχαν, του «Δικέφαλος Αετός» και «Οι Αργοναύτες». Το καταστατικό υπογράφηκε από 120 άτομα, μέσα στα οποία ήμουν κι εγώ.
2. Η απορία πολλών για την ύπαρξη Ποντιακού Συλλόγου στα Τρίκαλα, καθώς ξέρουμε ότι η πλειοψηφία των Ποντίων βρίσκεται στην Μακεδονία.
Τα Τρίκαλα είχαν πολλούς πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Οι Πόντιοι ήρθαν στην περιοχή της Καλαμπάκας και των Τρικάλων, λόγω της γειτνίασης με τον Νομό Γρεβενών στον οποίο υπάρχουν αρκετά χωριά με κατοίκους Ποντιακής καταγωγής. Οι εμπορικές συναλλαγές, οι αγροτικές εργασίες, η ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, ήταν παράγοντες που συνετέλεσαν στο να βρεθούν οι Πόντιοι στην περιοχή των Τρικάλων. Αρκετοί Πόντιοι και Πόντιες παντρεύτηκαν στα Τρίκαλα , όπως εγώ για παράδειγμα που η καταγωγή μου είναι από την Πτολεμαΐδα.
3.Τι προσφέρει η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων και ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη και να συμμετέχουν στην δραστηριότητά της ?
Η Εύξεινος Λέσχη όπως το λέει και η επωνυμία της είναι «Εύξεινος» που σημαίνει φιλική προς τους ξένους, φιλόξενη. Μέλη της, με το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» μπορεί να γίνουν άτομα Ποντιακής καταγωγής ή Μικρασιατικής ή Θρακιώτικης και από τους δύο γονείς ή έστω από τον ένα και ως αρωγά μέλη με δικαίωμα μόνο του «εκλέγειν» άτομα οποιασδήποτε καταγωγής που διακατέχονται από αγάπη για τον Πόντο, την ιστορία, τα ήθη και έθιμά του.
Οι βασικοί σκοποί του σωματείου είναι:
1) Η ανύψωση του πολιτιστικού, ηθικού και πνευματικού επιπέδου των μελών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων.
2) Η διαφύλαξη, η προαγωγή και διάδοση των ποντιακών, μικρασιατικών, βόρειο-θρακιώτικων και ανατολικό-θρακιώτικων ηθών, εθίμων, παραδόσεων και ιστορίας των προγόνων μας.
3) Η έρευνα, περισυλλογή, συγκέντρωση και διαφύλαξη των λαογραφικών, γλωσσολογικών ιστορικών και όλων των πολιτιστικών στοιχείων του προσφυγικού Ελληνισμού του Πόντου, Μικράς Ασίας, Βόρειας και Ανατολικής Θράκης.
4) Ο συντονισμός, η επίβλεψη και συμμετοχή στην οργάνωση δραστηριοτήτων άλλων φορέων που έχουν σχέση με την ιστορία, λαογραφία, γλωσσολογία, παράδοση, τέχνη, πολιτισμό κλπ και αφορούν στον προσφυγικό Ελληνισμό.
5) Η συγκρότηση και οργάνωση καλλιτεχνικών συγκροτημάτων και ομάδων για χορευτικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις.
6) Η συλλογή βιβλίων εφημερίδων και κάθε λογής εντύπων που αναφέρονται στο προσφυγικό Ελληνισμό και η εμπεριστατωμένη ανασκευή όσων δημοσιευμάτων δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.
7) Η καθιέρωση ετήσιας διοργάνωσης Εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, με βασικό σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την παγκόσμια καταδίκη της Τουρκίας και τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.
Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών του Νομού Τρικάλων λειτουργεί τμήμα εκμάθησης Ποντιακών, Μικρασιατικών και Θρακιώτικων χορών, στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κυρίου Κωνσταντίνου Δημόπουλου. Συμμετέχουν πάνω από 50 χορευτές, οι οποίοι και εκπροσωπούν τον Σύλλογό μας στις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Λειτουργεί επίσης και τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας και νταουλιού. Λόγω της πανδημίας του COVID-19, τα μαθήματα έχουν διακοπεί προσωρινά και ελπίζουμε να ξεκινήσουμε δυναμικά από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Παλαιότερα είχαμε και εκπομπή στο ραδιόφωνο με ποντιακά τραγούδια και συνεντεύξεις με προσωπικότητες και γνωστούς καλλιτέχνες του ποντιακού και μη χώρου, που είχε μεγάλη επιτυχία. Ένας από τους επόμενους στόχους μας είναι να επαναλάβουμε το εγχείρημα αυτό.
Δημιουργήσαμε επίσης μια τράπεζα αίματος στο Νοσοκομείο Τρικάλων, η οποία υποστηρίχθηκε αρκετά από τα μέλη του Συλλόγου, χάρη στην οποία μπορέσαμε να βοηθήσουμε αρκετούς συνανθρώπους μας.
4. . Κάποια εκδήλωση που ξεχωρίσατε από τις παλαιότερες και τι σχεδιάζετε για το μέλλον?
Η Εύξεινος Λέσχη έχει συμβάλλει τα μέγιστα στα πολιτιστικά δρώμενα των Τρικάλων και όχι μόνο, με μουσικοχορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακά δρώμενα, όπως οι Μωμόγεροι.
Η παράσταση «Μικρά Ασία. Η Τέχνη συναντά την Ιστορία» το 2006., “Η καμπάνα του Πόντου” το 2016, έκθεση φωτογραφίας το 2019 της Κυρίας Άννας Θεοφυλάκτου με τίτλο «Μνήμες Πόντου», για την επέτειο από τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού των Κομνηνών, κειμήλιο από την Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά, στον Ι.Ν. Αγ.Νεκταρίου Τρικάλων τον Μάρτιο του 2017.
Για το μέλλον υπάρχουν πολλά σχέδια, ανάμεσα στα οποία είναι η εκμάθηση της Ποντιακής γλώσσας, νέα ραδιοφωνική εκπομπή για την Ποντιακή λαογραφία και παράδοση, ίδρυση μόνιμου μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού με την αρωγή του Δήμου Τρικκαίων. Βάζουμε πάντα ψηλά τον πήχη και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την πραγματοποίηση των στόχων μας. Όλα τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου διαθέτουν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος του Συλλόγου μας και πραγματικά είναι αξιέπαινοι γι αυτό. Ένας Σύλλογος για να πάει μπροστά, πρέπει να τον χαρακτηρίζει η σύμπνοια της ομάδος. Σύλλογος δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος, το λέει και η λέξη!
5. Κάποια διάκριση ή βράβευση αν υπάρχει
Ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα και μέσω εμού και για την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων, η βράβευσή μου με το χρυσό μετάλλιο της Σουμελιώτισσας, από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, κύριο Γεώργιο Τανιμανίδη, στις 18 Μαρτίου 2017.
6. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το μέλλον του Συλλόγου ?
Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Τρικάλων, έχει μια διαδρομή 24 ετών, με καλές και κακές στιγμές. Αισιοδοξώ να πραγματοποιηθούν οι στόχοι που έχουμε θέσει μέχρι την λήξη της θητείας του Δ.Σ και στην συνέχεια να βρεθούν άξια άτομα να μας διαδεχθούν και να οδηγήσουν τον Σύλλογο σε μελλοντικές επιτυχίες και διακρίσεις.
Εμείς φεύγοντας, αφήνουμε έναν Σύλλογο με καλό όνομα στην Τρικαλινή κοινωνία και στο Πανελλήνιο, έχουμε φροντίσει να ράψουμε καινούριες παραδοσιακές στολές και κάτι πολύ σημαντικό, να υψώσουμε μνημείο στην πλατεία συνοικισμού , για την μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο σύλλογός μας συνηθίζω να λέω ότι είναι ένας ακριτικός Σύλλογος στο κέντρο της Ελλάδας! Δεν είναι εύκολο το έργο μας. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν τα νέα παιδιά που κάποια στιγμή θα ορίζουν την τύχη του. Ως Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ευξείνου Λέσχης, ανησυχώ και διατηρώ αυξημένες προσδοκίες γι αυτόν.
7. Για το κλείσιμο ένα σχόλιο ότι θέλετε και μια ποντιακή φράση.
Στη γη του Πόντου, μια Ελλάδα είναι θαμμένη! Ένας λαός, ένα Έθνος, δεν εξαφανίζεται από την Ιστορία με σφαγές!
“ Υπάρχουν κάποια απόρθητα στη Μικρασία κάστρα
Θεμέλιό τους τα τάρταρα κι ακρόπολή τους τ’ άστρα!
Αυτά δικά σου δεν μπορείς, εχθρέ τους, να τα κάμεις!
Τα υπερασπίζουν άτρωτες Ασώματες Δυνάμεις.
Κι απ’ τις επάλξεις τους φωνή κραυγάζει στεντορεία:
Δικά σας αν τα χώματα, δική μας η Ιστορία”.
“Ποτές αλλού μη γίντανε,
αΐκα βαρβαρότας.
Άμον αδέλφα ουλ’ να ζουν
και πίστ’ ας έχ’νε άλλο.
Άμον αδέλφα ουλ’ να ζουν,
Χριστός, Ισλάμ και Βούδας”.
“Ποτέ αλλού να μην γίνουν
Τέτοιες βαρβαρότητες.
Σαν αδέλφια όλοι να ζούνε
Και πίστη να έχουν άλλη.
Σαν αδέλφια όλοι να ζούνε,
Χριστός, Ισλαμ και Βούδας”
(Κυριάκος Σαχανίδης)
Ευχαριστούμε πολύ τον πρόεδρο κ. Κοσμά Αποστολίδη και την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων για την πολύ όμορφη συνέντευξη και ευχόμαστε τόσο στον ίδιο όσο και στον σύλλογο υγεία και όρεξη για την συνέχεια της πολύτιμης προσφοράς στην τρικαλινή κοινωνία.