“Ένας μοναδικός άνθρωπος και συλλέκτης”

Πριν από μερικές μέρες είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε την γειτονική Καρδίτσα και να γνωρίσουμε τον κ. Αριστομένη Καλυβιώτη, συνταξιούχο Πολιτικό Μηχανικό, μια μοναδική για τα δεδομένα της Θεσσαλίας περίπτωση συλλέκτη, ο οποίος εργάστηκε επί πενήντα συναπτά έτη συγκεντρώνοντας μοναδικά τεκμήρια της ελληνικής μουσικής διαδρομής και δημιουργίας ενός ολόκληρου αιώνα. Σπανιότατοι δίσκοι γραμμοφώνου, μοναδικές συσκευές αναπαραγωγής του ήχου (γραμμόφωνα, ραδιόφωνα, πικ-απ κλπ), μουσικά όργανα κάθε λογής, παιδικά παιχνίδια αναπαραγωγής ήχου, βιβλία, αφίσες, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, ένα σπανιότατο και από κάθε άποψη πολύτιμο υλικό άκρως αναγκαίο για οποιαδήποτε έρευνα και μελέτη του λαϊκού τραγουδιού και του λαϊκού πολιτισμού εν γένει.

Ο κ. Αριστομένης Καλυβιώτης έγινε ευρύτερα γνωστός από τη συγγραφή βιβλίων σχετικών με την δισκογραφία στον ευρύτερο ελληνικό χώρο (Σμύρνη, Θεσσαλονίκη) τα οποία επιμελήθηκε και εξέδωσε ο ίδιος, δραστηριότητα την οποία ευτυχώς συνεχίζει και την οποία ευχόμαστε να κατορθώσει να φέρει σύντομα εις πέρας.

Όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος, έχει την πρόθεση να συνεργαστεί με τον Δήμο Τρικκαίων, ώστε ένα μέρος αυτής της πολύτιμης συλλογής να εκτεθεί σε μόνιμη βάση στην πόλη μας, γεγονός που θα αποτελέσει, εάν η προσπάθεια ευοδωθεί, ένα επιπλέον κόσμημα για την πόλη μας και την προσπάθειά της να αναδείξει περισσότερο την ιστορία της ελληνικής λαϊκής μουσικής και του λαϊκού τραγουδιού.

Ο κ. Αριστομένης Κάλυβιώτης μίλησε στην κάμερα του trikalaculture.gr και τον Αχιλλέα Γραβάνη και για πολλά άλλα ενδιαφέρονταπράγματα, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμότατα για την συνέντευξη και την μικρή ξενάγηση στην πολύτιμη συλλογή του . Τέλος ευχαριστούμε τον συγγραφέα και φιλόλογο Θεόφιλο Αναστασίου που μας έφερε σε επαφή και χάρη σε αυτόν πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί.  

Δείτε την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί

 

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *