Άννα Δημάκη: Ήμουν ένα κλειστό παιδί που προσπαθούσα να εκφραστώ μέσα από την ζωγραφική. (Συνέντευξη εφ όλης της ύλης)

Το trikalaculture.gr έχει την χαρά να σας παρουσιάσει μια σπουδαία εικαστικό την κ. Άννα Δημάκη, μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε για χάρη του trikalaculture.gr 

Την ευχαριστούμε θερμά και τις ευχόμαστε κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.

Ερωτήσεις

  • Να τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα όσον αφορά το ξεκίνημά σας και τις σπουδές. Πότε ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε και πώς όλο αυτό εξελίχθηκε έως σήμερα;

Ζωγραφίζω από πολύ μικρή. Οι πρώτες μου αναμνήσεις σχετίζονται με αυτό. Ήμουν ένα κλειστό παιδί που προσπαθούσα να εκφραστώ μέσα από τη ζωγραφική.
Το να ακολουθήσω τη σχολή Καλών Τεχνών ήταν απαγορευτικό από την οικογένειά μου. Όταν τελείωσα τη Ν.Ο.Ε (ΑΠΘ) και άρχισα να εργάζομαι, ξεκίνησα ιδιωτικές σπουδές σχεδίου και εικαστικών τεχνών και μαθήτευσα δίπλα σε γνωστούς ζωγράφους.

  • Βλέπουμε ότι το αντικείμενο των έργων σας είναι η γυναίκα. Για ποιο λόγο και τί μηνύματα  θέλετε να περάσετε στο κοινό;
Το θέμα μου στη ζωγραφική είναι η γυναίκα και τα προβλήματά της. Στόχος μου, η αποκατάσταση της αξίας της γυναίκας ,μέσα από μια παραστατική πραγματικότητα και με μια  προσωπική εικαστική γλώσσα χωρίς µιµητισµούς, οι γυναίκες μου θα  μιλήσουν για τη μοναξιά τους, για το πώς εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο και  για το πώς βγήκαν νικήτριες από τη μάχη με τον καρκίνο.
  • Ποια είναι η γνώμη σας και πώς βιώνετε αυτήν την κατάσταση με τον κορωνοιό , η οποία έχει επιδράσει αρνητικά στα πολιτιστικά και ειδικά στην τέχνη που υπηρετείτε;
Η αβεβαιότητα και η επικινδυνότητα αυτής της δύσκολης εποχής που διανύουμε μας οδηγεί στο να αναπροσαρμόσουμε τις σχέσεις και τα σχέδιά  μας. Η πολιτιστική ζωή της Χώρας έχει πληγεί πολύ περισσότερο ,οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες είναι μηδαμινές και οι περισσότεροι καταφεύγουν σε ηλεκτρονικές εκθέσεις. Ο καλλιτέχνης  δε σταματά να δημιουργεί και να εκφράζεται σε αβέβαιες και δύσκολες εποχές και αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.
  • Έχετε κάποια πρότυπα εικαστικών που σας επηρέασαν; Αν ναι ποια;
Πάντα θαύμαζα τον Ιακωβίδη για την σχεδιαστική του οξύτητα και τον Ιβάν Κραμσκόι για  την αντίληψη των πραγμάτων και τη δημιουργική του αλήθεια.
  • Παρατηρούμε ότι από το σύνολο των τεχνών και πολιτιστικών σε κάποιες περιοχές, τον μικρότερο αριθμό ατόμων συγκεντρώνει η ζωγραφική. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Όλα είναι θέμα προσέγγισης. Ο κόσμος πρέπει να σε νοιώθει οικείο και όχι αφιλόξενο. Ο κόσμος θέλει να καταλάβει και να αντιληφθεί  και όχι να νοιώσει την απόσταση από τον καλλιτέχνη και την τέχνη του.
  • Θα θέλαμε από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα σημαντικές στιγμές της ζωής σας σχετικά με τις εκθέσεις που παρουσιάσατε  στο κοινό ή και διακρίσεις.
Οι σημαντικές μου στιγμές ήταν 
  1. Η πρώτη μου ατομική έκθεση το 2012
  2. Η βράβευση μου το 2015 με τιμητική παλέτα για την προσφορά μου στον Πολιτισμό  από τον  Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. 
  3. Το 2016 μπαίνει ο πίνακάς μου με τίτλο “Αυγούστα” στο Πνευματικό Κέντρο Καλούγκας και βραβεύομαι από τη Ρωσική Δημοκρατία στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης για τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στη Ρωσία.
  4. Το 2018 δεύτερη βράβευση από τη Ρωσική Δημοκρατία  όπου και τα έργα μου
  5. με τίτλο “Μαντόνα ” και “Αναγέννηση” μπαίνουν μόνιμα στο Παλάτι  Πολιτισμού Λεβάσοβο της Αγίας Πετρούπολης.    
  • Πώς ορίζετε η καλή τέχνη στην ζωγραφική και ποιος είναι κατά την γνώμη σας ο καλός εικαστικός;
Η τέχνη είναι άποψη. Για μένα στην εποχή μας που τρέχει τόσο γρήγορα, δεν υπάρχει καλός ζωγράφος ή καλός γλύπτης.
Η αυθεντικότητα όμως η ταυτότητα και η φιλοσοφία του καλλιτέχνη ,είναι αυτά που θα τον κάνει να εξελιχθεί , θα τον κάνει να δημιουργήσει το καινούργιο  και θα  φέρει τον θεατή πιο κοντά στην ψυχή του .Ελπίζοντας ότι το μήνυμά του θα μείνει αιώνια καινούργιο και πρωτότυπο.
  • Για το μέλλον αν υπάρχουν κάποια σχέδια.
Εδώ και αρκετούς μήνες δουλεύω για την επόμενη ατομική μου έκθεση για το 2021 που θα γίνει στην γενέτειρά μου στην Αλεξανδρούπολη.
  • Για το τέλος ένα δικό σας σχόλιο ότι επιθυμείτε.
 Η Τέχνη βοηθάει στην υγεία των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή όμως οι ευχές μας να περιορίζονται στην εξής μία ευχή: Υγεία για όλη την ανθρωπότητα
Ευχαριστώ πολύ!!!!!
https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *