Τιμή στην Εθνική Αντίσταση και τον ηρωισμό των Χασιωτών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα  Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, η παρουσίαση του βιβλίου του Ευθυμίου Παπαχρήστου με τίτλο «Η Μάχη της Οξύνειας (Μερίτσας) το1943. Η πρώτη νικηφόρα μάχη της Εθνικής Αντίστασης» και υπότιτλο«Ιταλική επιδρομή, λεηλασία,βομβαρδισμός και πυρπόληση της Οξύνειας με βάση και τα ιταλικά αρχεία». Στην παρουσίαση συνέβαλαν ο Λαογραφικός -Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», ο Εκδοτικός Οίκος Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη (Θεσσαλονίκη) και συντόνισε ο φιλόλογος  Δρ. ιστορίας εκπαιδεύσεως κ. Θεόδωρος Νημάς.

Μιλώντας για την μεγάλη σημασία του ιστορικού αυτού γεγονότος ο κ. Παπαχρήστος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Την Μάχη της Οξύνειας δεν μπορεί να την καπηλευτεί καμιά παράταξη ως ενέργεια αποκλειστικά δική της. Ήταν παλλαϊκή, πατριωτική κίνηση εθνικής αντίστασης. Χωρίς τους ενόπλους του ΕΛΑΣ υπό τους Καφαντάρη, Βόκα, Μαχιά, Μπούγλα, Ζαραλή δεν θα μπορούσαν μόνοι τους οι ένοπλοι του ΜΙΔΑΣ/ΕΔΕΣ του Αριστ. Μπλούτσου και οι ένοπλοι χωρικοί να φέρουν εις πέρας αυτή την παράτολμη στρατιωτική επιχείρηση. Χωρίς την στρατιωτική γνώση και εμπειρία του ανθυπολοχαγού Αριστ. Μπλούτσου και τους ενόπλους των χασιώτικων χωριών, γνώστες της τοπικής τοπογραφίας, δεν θα μπορούσε μόνος του ο ΕΛΑΣ με 60 ΕΛΑΣίτες να τα βγάλει πέρα, να οργανώσει μια μάχη σαν κι αυτή. Επομένως ο καθένας χρειάστηκε την βοήθεια, την συμπαράσταση του άλλου. Γι’ αυτό η  Μάχη της Οξύνειας ήταν μια μάχη της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης και ως τέτοια πρέπει να αναγνωριστεί».

Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Τρικάλων, τόνισε: «Η σημερινή παρουσίαση αποτελεί φόρο τιμής και μνήμης καθώς συμπίπτει με την συμπλήρωση 80 χρόνων ακριβώς από τη διεξαγωγή της Μάχης της Οξύνειας. Και ας μην λησμονούμε ότι το διήμερο 11 και 12 Φεβρουαρίου 1943 στα στενά της Βελίκας όλες μαζί οι αντιστασιακές ομάδες που δρούσαν τότε στην περιοχή των Χασίων, βοηθούμενες από κατοίκους των γύρω χωριών, επέφεραν ένα συντριπτικό χτύπημα στο Ιταλικό τάγμα, το οποίο πριν από λίγο είχε λεηλατήσει όλα τα σπίτια της Οξύνειας. Η Βελίκα έγινε οι νέες Θερμοπύλες με την διαφορά ότι εκεί ο εχθρός πέρασε και οι Έλληνες μαχητές έπεσαν όλοι πολεμώντας ηρωικά υπέρ πατρίδος και ελευθερίας. Εδώ ο εχθρός όχι μόνο δεν πέρασε αλλά και νικήθηκε κατά κράτος, οι δε Έλληνες, οι Χασιώτες αντάρτες και οι απλοί πολίτες, πλην ελαχίστων, διασώθηκαν και έδειξαν μοναδική μεγαλοψυχία στους Ιταλούς αιχμαλώτους».

Για το βιβλίο μίλησε επίσης η φιλόλογος κα Ευαγγελία Τσούβα, αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν
η κα Γεωργία Γκιουρσάνη-Χασιώτη και ο κ. Δημήτριος Σπ. Μυλωνάς και στο τέλος ο
συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις.

Δείτε εικόνες

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *