«Στην σκιά του Στάλιν» του Νίκου Μαραντζίδη

Στην γεμάτη Σουίτα art cafe παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης το  βιβλίο του καθηγητή πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκου Μαραντζίδη με τίτλο «Στην σκιά του Στάλιν – μία παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού». Το βιβλίο διερευνά την ιστορία του ΚΚΕ κατά την περίοδο 1918-1956, δείχνοντας πόσο ο εγχώριος κομμουνισμός συνδέθηκε με τις διεθνείς εξελίξεις.

Η ιστορία του ΚΚΕ φανερώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Μόσχα στους κόλπους των διαφόρων κομμουνιστικών κομμάτων της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς, όπως δείχνει ο Νίκος Μαραντζίδης, οι διεθνείς θεσμοί του κομμουνισμού (καθοδηγητικό κέντρο στη Μόσχα, Κομιντέρν, Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, Κομινφόρμ, αδελφά κόμματα στα Βαλκάνια) δεν υπήρξαν απλοί εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν τον προσανατολισμό και τις πολιτικές επιλογές τους.

Βασισμένο στην έρευνα αδημοσίευτων και δημοσιευμένων αρχειακών υλικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και στις χώρες των Βαλκανίων, το βιβλίο ανιχνεύει τις αλληλεπιδράσεις του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος με τα αδελφά κόμματα των γειτονικών κρατών και με τους περιβόητους ανώτατους καθοδηγητές τους στη Σοβιετική Ρωσία του Στάλιν. Όσον αφορά την παρουσίαση για το βιβλίο μίλησε ο ψυχίατρος και συγγραφέας Αχιλλέας Οικονόμου και ο ίδιος ο συγγραφέας Νίκος Μαραντζίδης. Μεταξύ των παρευρισκομένων οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίνα Κοντοτόλη και Χρήστος Σιμορέλης, ο Δημοσιογράφος Σωτήρης Κύρμπας με τον καθηγητή Θεόδωρο Νημά, ο φιλόλογος Κώστας Μιχαλάκης και άλλοι.

 

Δείτε εικόνες και βίντεο όπως κατέγραψε η κάμερα του trikalaculture.gr 


https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *