Πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση για το 2021 στο Δίδυμο Οθωμανικό λουτρό

Τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης στο Δίδυμο Οθωμανικό λουτρό για το 2021 είναι πραγματικότητα.   Πρόκειται για την έκθεση της Τρικαλινής  κ. Ράνιας Σχορετσανίτη με τίτλο “Μεταμορφώσεις Θραυσμάτων” .  Η κ. Ράνια Σχορετσανίτη ξενάγησε όσους παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης, εκφράζοντας την χαρά της και συγκίνηση για την φιλοξενία και την ανταπόκριση του Δήμου στο αίτημα της.  Μεταξύ των άλλων στα εγκαίνια βρέθηκαν  και οι Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Έφη Λεβέντη,  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Λάππας και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικολέτα Μπρουζούκη.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα περίπου και όλοι όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν τον χώρο για να θαυμάσουν από κοντά τα εκθέματα της Ράνιας Σχορετσανίτη.  Όσον αφορά την έκθεση, απαρτίζεται από δύο πρόσφατες ενότητες έργων με τίτλο «Land» και «Fragments». Τα έργα συνθέτουν μια βιωματική, συμβολική εγκατάσταση σε αρχιτεκτονική συνάφεια με τον εκθεσιακό χώρο στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων του 16ου αιώνα, την ευγενική παραχώρηση του οποίου έκανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και η προϊσταμένη της κ. Κρ. Μαντζανά, συνεργαζόμενη για την επιτυχία της.

 

Στην ενότητα «Land» του 2019-2020, η καλλιτέχνιδα χαρτογραφεί με ψηφίδες τις ποδηλατικές διαδρομές της στο ποτάμι και την παλιά πόλη των Τρικάλων. Αποτυπώνει φευγαλέες εικόνες, σπαράγματα της μνήμης από τη Θεσσαλική γη, μαζί με τη θέα των Μετεώρων όπως την αντικρίζει από το μπαλκόνι της. Η πολυσύνθετη τεχνική της έμμεσης ψηφοθέτησης –τεχνική των κλασικών Βυζαντινών ψηφιδωτών– μετατρέπεται στα χέρια της σε πρωτότυπο εργαλείο αφαίρεσης με το οποίο παράγει ποιητικά τοπία. Παράθυρα ονείρου και διαφυγής.

 

Η κάθε ψηφίδα, που κόβεται επίπονα από την ίδια, λειτουργεί ως δομική μονάδα, προκαλώντας έναν διάλογο με την ιδιαίτερη τοιχοποιία του κτιρίου.

Με την κίνηση του θεατή στον χώρο, τα τραπέζια σμίγουν και αραιώνουν, μεταμορφώνοντας την αισθητική των έργων.

 

Η Σχορετσανίτη μετατρέπει τη διαδικασία πρόσληψης σε ένα οπτικό παιχνίδι που απαιτεί και τη σωματική εμπλοκή.

Ευχαριστούμε θερμά την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Έφη Λεβέντη και την κ. Ράνια Σχορετσανίτη για τις δηλώσεις στην κάμερα του trikalaculture.gr 

Δείτε τι μας είπανε 

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *