Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Δίδυμο Οθωμανικό λουτρό η αυτοβιογραφική νουβέλα του Γιάννη Πάσχου με τίτλο “Το χρονικό ενός δυσλεκτικού” από τις εκδόσεις Περισπωμένη. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει με χιούμορ το διαρκές τραύμα ενός δυσλεκτικού παιδιού, το οποίο μεγάλωσε σε οικογένεια δασκάλων σε μια εποχή που η δυσλεξία ήταν άγνωστη έννοια για αυτούς και παρουσιάζει τις ασύλληπτες δυσκολίες που αντιμετώπισε στην μαθητική και κοινωνική του πορεία μέχρι την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, καθώς η δυσλεξία του δημιουργούσε μαθησιακούς φραγμούς, κι αυτοί με τη σειρά τους τον καθιστούσαν κοινωνικά αποδιοπομπαίο.
Η φιλόλογος Φανή Μπαλαμώτη έκανε τις κάτωθι επισημάνσεις: «Από την πρώτη γραμμή, το βιβλίο που διατρέχει τη ζωή του αφηγητή από τα προσχολικά του χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του διδακτορικού του, σε συνεπαίρνει με τη χειμαρρώδη ροή του λόγου, την παραστατικότητα και το απροσχεδίαστο – σχεδόν – ύφος. Η γραφή διακρίνεται απόζωντάνια, οι περιγραφές προσώπων, τόπων και καταστάσεων σε πρωτοπρόσωπο μακροπερίοδο λόγο στήνει τον συγγραφέα απέναντί σου και αισθάνεσαι, για όση ώρα διαβάζεις το βιβλίο, ότι γράφτηκε για σένα, εσύ είσαι ο μοναδικός του αποδέκτης. H αυτοβιογραφική νουβέλα «Το χρονικό ενός δυσλεκτικού» του Γιάννη Πάσχουέχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως λογοτεχνικό ανάγνωσμα και συγκινεί τον αναγνώστη με την αλήθεια του, την καταγραφή των εσωτερικών και εξωτερικών συγκρούσεων του μαθητή, την καταγραφή της αντιπαιδαγωγικής σχολικής πραγματικότητας εκείνης της εποχής. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «δεν ξέρω, αλήθεια, αν υπήρχε κάτι που ήταν ικανό να με εμποδίσει από το να φτάσω στον σκοπό μου, δεν ξέρω τι θα ήταν αρκετό να με αποθαρρύνει, να με κάνει να το πάρω απόφαση ότι αυτά δεν ήταν για μένα. Προσπαθούσα για κάτι χωρίς να είναι στόχος, κι ερχόταν το επόμενο. Όλα έμοιαζαν με μικρά ή μεγάλα εμπόδια που η ζωή μου έφερνε μπροστά κι εγώ όφειλα να τα πηδώ ή να περνώ από κάτω όταν οι άλλοι δεν με έβλεπαν».
Από την πλευρά του ο Δ/ντής του 7ου Γ.Ε.Λ. Τρικάλων κ. Αγαθοκλής Αζέλης τόνισε: «Ο συγγραφέας επενδύοντας με χιούμορ το διαρκές τραύμα ενός δυσλεκτικού παιδιού, το οποίο μεγάλωσε σε οικογένεια δασκάλων σε μια εποχή που η δυσλεξία ήταν άγνωστη έννοια για αυτούς, παρουσιάζει τις ασύλληπτες δυσκολίες που αντιμετώπισε στην μαθητική και κοινωνική του πορεία μέχρι την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, καθώς η δυσλεξία του δημιουργούσε μαθησιακούς φραγμούς, κι αυτοί με τη σειρά τους τον καθιστούσαν κοινωνικά αποδιοπομπαίο. Ένα τραύμα που βάθαινε καθώς μεγάλωνε το παιδί, καθώς υφίστατο διαρκώς την τιμωρία και τον εξευτελισμό, μέχρι που κατόρθωσε να βρει ο ίδιος, περνώντας από σαράντα κύματα, τον ατομικό δρόμο προς τη μερική διαχείριση της πρόσληψης της γνώσης, με αποτέλεσμα να περάσει στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια να γίνει ένας καλός ειδικός επιστήμονας και λογοτέχνης, πολύ περισσότερα από τους χλευαστικούς και τιμωρητικούςδασκάλους του. Στη διαδρομή προς την έξοδο από τον λαβύρινθο τον βοήθησαν καλοί φωτισμένοι άνθρωποι, το αδέξιο και λανθασμένο από πολλές πλευρές πείσμα της οικογένειας και η εσωτερική του δύναμη, η οποία παλινδρομούσε μεταξύ διεκδίκησης και παραίτησης. Τον δε λαβύρινθο τον έχτιζαν η άγνοια για τη δυσλεξία και η σκληρότητα της πλειονότητας των εκπαιδευτικών και του κοινωνικού περίγυρου, σκληρότητα που κάποτε θεωρείτο η βασική οδός προς τη μάθηση και την προκοπή και μερικές φορές κάποιοι την αναπολούν με νοσταλγία ως παιδαγωγική μέθοδο. Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο, γραμμένο με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, φαινομενικά τουλάχιστον, αναδεικνύει προβλήματα της εκπαιδευτικής και κοινωνικής μας παθογένειας, τα οποία εξακολουθούν, νομίζω, να υπάρχουν».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων, το Μουσικό Σχολείο και το 7ο ΓΕΛ Τρικάλων και το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος, την συντόνισε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, και στο τέλος ο κ. Πάσχος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.