Ο John Carr εμπνέεται από το Ύψωμα 731

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη θυσία των τρικαλινών και καρδιτσιωτών στρατιωτών του 5ου Συντάγματος 1941, που υπό τη διοίκηση του Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά αντιστάθηκαν στην εαρινή ιταλική επίθεση στο Υψωμα 731, αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου του Βρετανού δημοσιογράφου John Carr με τίτλο «Η ήττα του Μουσολίνι στο Υψωμα 731» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Πνευματικό κέντρο Τρικάλων. Την σπουδαία εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι Δήμος Τρικκαίων, εκδόσεις Ψυχογιός και ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ . Χαιρέτισαν οι Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Λάππας, Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και η πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ Ναυσικά Μουλά, ενώ το θέμα ανέπτυξαν οι ομιλητές Ευθύμιος Αγγελάκης Ταξίαρχος, Γεώργιος Σούρλας πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο συγγραφέας John Carr. Τέλος στην παρουσίαση παρευρέθηκαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Μπουτίνας, Χρήστος Γακόπουλος, πρώην Αντιδήμαρχοι Βασίλης Κρανιάς, Εφη Λεβέντη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τρικάλων Δημήτριος Μήτραινας, ο Αντισυνταγματάρχης Αναστάσιος Καραθανάσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Νίκος Γουγουλάκης και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης.

Για το βιβλίο

Όπως τονίζεται στο οπισθόφυλλο: «Το Ύψωμα 731 ήταν το σκηνικό μιας από τις αγριότερες μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στην Αλβανία, την οποία παρακολούθησε διά ζώσης και ο ίδιος ο Μουσολίνι. Στις 9 Μαρτίου 1941 οι Ιταλοί εξαπέλυσαν την ανοιξιάτικη επίθεσή τους, με σκοπό να βάλουν τέλος στις επί τέσσερις μήνες ταπεινωτικές υποχωρήσεις του στρατού τους. Στόχος ήταν δύο παράλληλες πεδιάδες όπου έστεκε το Ύψωμα 731, το οποίο και έπρεπε να καταλάβουν από τους Έλληνες πάση θυσία.
Το VIII ιταλικό Σώμα Στρατού, μέρος της 11ης Στρατιάς του Τζελόζο, είχε την αποστολή να καταλάβει το ύψωμα, ανοίγοντας την επίθεση με την 38η Μεραρχία Πεζικού «Πούλιε». Απέναντί τους βρισκόταν η Ελληνική 1η Μεραρχία του Β΄ Σώματος Στρατού, με την 4η και 6η Μεραρχία στα πλάγια.
Επί δεκαεπτά ημέρες, ύστερα από σφοδρό φραγμό πυρός του πυροβολικού, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να μειωθεί το ύψος του λόφου κατά έξι μέτρα, οι Ιταλοί ρίχτηκαν με γενναιότητα στους Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι τους αναχαίτισαν προκαλώντας τους τρομακτικές απώλειες. Δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα με ξιφολόγχες και οι Έλληνες κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους.
Ο Μουσολίνι ήθελε τη νίκη για να εντυπωσιάσει τον Φύρερ. Αντ’ αυτού η αιματηρή πανωλεθρία του Υψώματος 731 έπαιξε τον ρόλο της στην απόφαση του Χίτλερ να αναβάλει την εισβολή στη Ρωσία κατά τέσσερις εβδομάδες τουλάχιστον, καθυστέρηση που, μαζί με άλλους παράγοντες, συνέβαλε ώστε να του στοιχίσει τελικά την έκβαση του πολέμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)»

Δείτε εικόνες και βίντεο όπως κατέγραψε η κάμερα του trikalaculture.gr 

 roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *