Μία ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου συνέβη στο Μουσείο Τσιτσάνη το πρωί της Κυριακής.

Κυριακή 23/2/2020 και 11 το πρωί στο Μουσείο Τσιτσάνη στην αίθουσα εκδηλώσεων των Οθωμανικών λουτρών πραγματοποιήθηκε μία όμορφη και ξεχωριστή παρουσίαση  βιβλίου με τίτλο «ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ – τσ’ θκειαζμ τσ’ Φώτους» της κ. Αποστολίας Κυργιάκη.  Η παρουσίαση ξεχώρισε καθώς εκτός της κοινής παρουσίασης, περιλάμβανε μουσική και χορό. Θα αναφερθούμε διεξοδικά πιο κάτω.

Όσον αφορά την παρουσίαση, στην αρχή έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Άκης Αναστασίου και στην συνέχεια μίλησε για την συγγραφέα ο γνωστός Δημοσιογράφος κ. Χρήστος Κοντός.  Έπειτα  η ίδια η συγγραφέας κ. Αποστολία Κυργιάκη μίλησε για το βιβλίο και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση. Όσον αφορά  το βιβλίο,  περιέχει αυτοτελείς, σύντομες ιστορίες καραγκούνικης τρέλας, γραμμένες στο χαρακτηριστικό ιδίωμα της περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου. Αυθεντικοί διάλογοι ανάμεσα σε καραγκούνηδες, φράσεις και λέξεις, καταγεγραμμένα σύμφωνα με όσα η ίδια η συγγραφέας έχει ζήσει, αφού κατάγεται από το καραγκουνοχώρι Σταυρός της Καρδίτσας και σύμφωνα με όσα της έχουν μεταφέρει πως συνέβησαν σε άλλα χωριά.
Σκοπός του βιβλίου είναι να μη νιώθουν οι Καραγκούνηδες ντροπή για τη ντοπιολαλιά τους, να τη χρησιμοποιούν για να τη διατηρήσουν ζωντανή στο χρόνο, να βγουν από τα κλισέ, να τονωθεί το αίσθημα τους και φυσικά να γελάσουν οι αναγνώστες, κάτι που γίνεται κατά κόρον, γι’ αυτό και η τόσο μεγάλη επιτυχία του συγγράμματος.

Με το τέλος της παρουσίασης  ο κόσμος είχε την ευκαιρία να ακούσει τραγούδια με στίχους της συγγραφέως τα οποία ερμήνευσε ο κ. Άρης Φλιάγκας με την συνοδεία της κιθάρας από τον Γιώργο Καραδήμο.  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Τρικάλων ” Ο Ασκληπιός” που χόρεψε παραδοσιακά τραγούδια όπως η Καραγκούνα, με την συνοδεία των καλλιτεχνών στο τραγούδι ο Άρης Φλιάγκας στο κλαρίνο ο Γεώργιος Γιαννούλας και στην κιθάρα ο Γιώργος Καραδήμος.

 

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *