Κυκλοφόρησε η Συλλεκτική Έκδοση – Ημερολόγιο 2023 της «Μαγνήτων Κιβωτού»

Κυκλοφόρησε η ένατη συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο με τίτλο  «Τα γιορτάσια στων Μαγνήτων τις Κοινότητες …» σε κείμενα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα. 

    Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση και διάδοση του ΠολιτιστικούΑποθέματος», παρουσιάζει την συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο 2023 με τίτλο: «Τα γιορτάσια στων Μαγνήτων τις Κοινότητες …», σε κείμενα του Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη και επιμέλεια Νίκου Τσούκα και Αλέξανδρου Καπανιάρη στο πλαίσιο του αντίστοιχου «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2023» με τον ίδιο τίτλο «Γιορτάσια στων Μαγνήτων τις Κοινότητες …», από τις εκδόσεις «Ιδιόμελον».

  Η ένατη συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο είναι συνέχεια μιας παράδοσης που διαμορφώνεται σταδιακά στο χώρο τέτοιου τύπου συλλεκτικών εκδόσεων – ημερολογίων  και είναι συνυφασμένες από το 2015 με τα εκάστοτε θεματικά έτη δράσεων και εκδηλώσεων του φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση και διάδοση του Πολιτιστικού Αποθέματος».

   Το θέμα της συλλεκτικής έκδοσης είναι εμπνευσμένο από την ανάγκη του ανθρώπου να συνευρεθεί με τους συνανθρώπους του και να γιορτάσει,  ενώ ταυτόχρονα να τιμήσει τη μνήμη κάποιου αγίου – προστάτη στον καθημερινό του μόχθο. Άλλωστε η ιδέα του θεματικού έτους για το 2023 από την οποία διαπνέεται και η συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο κινείται σε δύο άξονες – αυτή που αναφέρεται στα γιορτάσια – και η άλλη στων Μαγνήτων οι Κοινότητες, ως ετεροτοπίες και νοσταλγία των κοινοτήτων, κληρονομιά της παράδοσης του κοινοτισμού όλης της Ελλάδας.

Η έκδοση καθώς και το ομώνυμο θεματικό έτος δράσεων και εκδηλώσεων 2023 με τίτλο «Γιορτάσια στων Μαγνήτων τις Κοινότητες» θέλει να αναδείξει ακριβώς αυτόν τον πλούτο των κοινοτήτων των ανθρώπων της Μαγνησίας και της Αγιάς που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, επιδεικνύουν κοινοτικό πνεύμα, δημιουργούν, συζητούν, γιορτάζουν,  ονειρεύονται, αλληλεπιδρούν, χορεύουν, τραγουδούν, μοιράζουν αγάπη και αλληλεγγύη στις πόλεις, στις γειτονιές και στην ύπαιθρο. Σήμερα όσο πότε άλλοτε, εξερχόμενοι από την διετή απομόνωση και εγκλεισμό, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή, οικονομική και υγειονομική κρίση, αυτό που κρατάει από τα παλιά και πάντα ξεχωρίζει, είναι οι κοινότητες των ανθρώπων.

Η έκδοση κοσμείται με έγχρωμο και ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό από διάφορες περιοχές της Μαγνησίας όπως τη Ζαγορά και το Πουρί, την Δράκεια, το Κρόκιο Αλμυρού,  την Όθρυ, το Χόρτο, την Αργαλαστή, τον Αλμυρό, την Αγριά, τις Βόρειες Σποράδες, τον Βόλο και την Νέα Ιωνία.  Φωτογραφικό υλικό προσέφεραν διάφοροι συλλέκτες και ιδιοκτήτες αρχείων όπως: Βαρβέρη – Πολύζου Σωτηρία, Βαρδάρης Αρχοντής, Γκουντάρας Κώστας, Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας & Τεκμηρίωσης (Αρχείο Περιοδικού «Εν Βόλω», τ. 17), Εμμανουήλ Στέλλας, Ζημέρης Κώστας(1885- 1980) (αρνητικά στέρεο σε γυάλινες πλάκες)ιδιοκτησίας Ευστάθιου Α. Ζαφραντζά,

Καλαφατάκης Π., Κατσινάρης Γιάννης, Κουμπή Σούλας, Αδελφές Λύτρα,

+ Μητρογώγος Τάσος, Μπαλαλάς Ι. Σοφία, Παπαδούλια Ματούλα, Παρίση Γ. Θ., Παρρησιάδης Δημήτρης, Πασχάλης Ν. Πασχάλης, + Πετρής Δ., Ποτούπνης Μ.,

+ π. Ρούσσης Α. Κων/νου, Τζουβελέκης Δημ. Παναγής, Τσακατίρης Κώστας, Τσιλιγκίρογλου Ιουλία, ΧατζάκουΙωάννης, Χειμώνας Β. Χρήστου. Οι έγχρωμες φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείου του Φωτογράφου Βαγγέλη Τσιάμη.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και αυτή τη φορά υπογράφει η Αποστολία Παλάσκα και την φιλολογική επιμέλεια η Σοφία Ξυνογαλά. Η σχεδίαση και η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε στις Γραφικές Τέχνες «ΠΑΛΜΟΣ.

Ήδη έχει προγραμματιστεί και η παρουσίαση της «Συλλεκτικής Έκδοσης – Ημερολόγιο 2023», για την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19.00, στηνΑίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ Ν. & Σ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ, με πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και εκπλήξεις!!

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *