Εντυπωσίασαν οι αθηναϊκές μαριονέτες με τον «κουρέα της Σεβίλλης»

Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες στα Τρίκαλα με τον «Κουρέα της Σεβίλης»

Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες παρουσιάζουν στα Τρίκαλα την όπερα του Gioachino Rossini σε λιµπρέτο του Cesare Sterbini «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» σε προσαρµογή κειµένου και σκηνοθεσία για όλη τηνοικογένεια από τον Παύλο Εµµανουηλίδη. Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 18:00 μετμήμα των εσόδων να διατίθεται σε κοινωνικές δομέςτου Δήμου Τρικκαίων.

Υπόθεση

Το ποιητικό κείµενο του Τσέζαρε Στερµπίνι βασίζεται στο οµότιτλο θεατρικό του Πιέρ-Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωµαρσαί αλλά και στο ποιητικό κείµενο του Τζουζέππε Πετροζελλίνι για την οµώνυµη όπερα του Τζοβάννι Παϊζιέλλο (1782). Η υπόθεση αφηγείται τα τεχνάσµατα του κόµη Αλµαβίβα προκειµένου να παντρευτεί την όµορφη Ροζίνα,, την οποία ο ηλικιωµένος κηδεµόνας της, Ντον Μπάρτολο, προορίζει για τον εαυτό του. Με την βοήθεια του πολυµήχανουκουρέα Φίγκαρο, ο οποίος γνωρίζει τους πάντες και τον γνωρίζουν οι πάντες, ο Αλµαβίβα επιτυγχάνει. Ο Κουρέας της Σεβίλης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώµης στις 20 Φεβρουαρίου1816. Το 1833 αναφέρεται παράσταση της όπερας στο Σαν Τζάκοµο της Κέρκυρας. Στην Αθήνα υπάρχουν στοιχεία για παράσταση–παρωδία (1837) και παρουσίαση της όπερας στο Φάληρο (1889). Ακόµα, αναφέρονται παραστάσεις στο Δηµοτικό Θέατρο της Ερµούπολης της Σύρου (1872-73). Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 11 Μαρτίου 1942.

 

Σηµείωµα σκηνοθέτη

Η κλασική ερώτηση πριν, κατά τη διάρκεια και µετά το ανέβασµα ενός κλασικού έργου είναι: «Γιατί επιλέξατε ένα κλασικό έργο; Και γιατί το συγκεκριµένο;» Η απάντηση που πάντα θέλω να δίνω είναι «Ακριβώς επειδή είναι κλασικό. Και επειδή είναι ωραίο» Τα «µεγάλα», «κλασικά», «εµβληµατικά» έργα, έχουν αυτό το υπέροχο χαρακτηριστικό: µπορείς να τα «δεις» και να τα «διαβάσεις», υπό το πρίσµα της εποχής τους, αλλά και της δικής σου. Και να βρεις οµοιότητες, αναλογίες, διαφορές, προεκτάσεις µε τις οποίες αξίζει να ασχοληθείς, να παίξεις, να φωτίσεις. Και να έχεις ένα ωραίο ταξίδι Τα επόµενα ερωτήµατα που θέτεις ο ίδιος, είναι αυτά που καθορίζουν και το ταξίδι: «Πώς; Πότε; Πού;» Οι απαντήσεις έρχονται µέσα από τυχαία – ή όχι και τόσο – γεγονότα, εικόνες και προβληµατισµούς«Πώς;» «Με µαριονέτες που κινούνται σαν ζωντανές». «Πότε;» «Σε µια εποχή µε ωραία µουσική, ωραία λόγια, ωραία ρούχα». «Πού;» «Σε ένα πλοίο που το λένε Σεβίλλη». Ο Κουρέας της Σεβίλλης λοιπόν, µε τις µαγικές «Αθηναϊκές Μαριονέτες» του Βασίλη Αθανασάκη και της Τιτίκας Βόβορα, µε την µουσικήαπό την όπερα του Ροσίνι και τα λόγια από το λιµπρέτοτου Στρεµπίνι, σε µια διαφορετική Σεβίλλη που πλέει σε µια θάλασσα. Με ηθοποιούς που δίνουν ακόµη µια πνοή στις µαριονέτες και ερµηνεύουν οι ίδιοι τις άριες της όπερας. Η χαρά του σκηνοθέτη. Τους ευχαριστώ για όλα. Κυρίως για το ταξίδι
Παύλος Εµµανουηλίδης

Η ταυτότητα της παράστασης

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης»: Διασκευασµένη όπερα, διάρκεια 70 λεπτά

Συντελεστές

Μουσική: Gioachino Rossini

Λιµπρέτο: Cesare Sterbini

Μετάφραση, Προσαρµογή κειµένου, Σκηνοθεσία: Παύλος Εµµανουηλίδης

Σχεδιασµός, κατασκευή µαριονεττών: Βασίλης Αθανασάκης

Μουσική Διδασκαλία, Ενορχήστρωση: Σπύρος Παζιώτης

Σχεδιασµός – Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Αθανασάκης

Κοστούµια: Katerina Maksimovskaya, Αθηναϊκές Μαριονέτες, M-Paul

Σχεδιασµός Φωτισµού: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Αθανασάκης

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μαρκάκης, Γιώργος Βέργαδος, Έλλη Αγιαννίδη

Δανείζουν τις φωνές τους οι ηθοποιοί: (µε σειρά εµφάνισης)

Φιορέλλο: Σπύρος Μπιµπίλας

Κόµης Αλµαβίβα: Ορφέας Παπαδόπουλος

Φίγκαρο: Θανάσης Τσαλταµπάσης

Ροζίνα: Τερέζα Καζιτόρη

Μπάρτολο: Νίκος Τουρνάκης

Μπέρτα: Ματθίλδη Μαγγίρα

Αµπρόζιο: Παύλος Εµµανουηλίδης

Μπαζίλιο: Λευτέρης Ελευθερίου

Αξιωµατικός: Δηµήτρης Δηµητρόπουλος

Καπετάνιος: Σπύρος Παζιώτης

Ναύτες: Αντώνης Παπαβοµβολάκης, Βασίλης Αθανασάκης, Γιάννης Μακρίδης

Εµψυχώνουν τις µαριονέτες οι: Τιτίκα Βόβορα, Βασίλης Αθανασάκης, Μαργαρίτα Δηµητρούση, Νίκη

Φρέρη και η οµάδα των Αθηναϊκών Μαριονετών

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιάννης Μακρίδης

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων


https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *