Από τη μεριά του προβάτου
Πενήντα μία απρόσμενες ιστορίες
Διηγήματα
Συγγραφέας: Δέσποινα Χαραλάμπους
Σελίδες 116
Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5638-35-1
Τιμή: 11,00€
Όταν ο συμβολισμός της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος αγγίξει τον σουρεαλισμό, και αυτά ενωθούν με το -καθόλου μακρινό- μέλλον, δε μένει τίποτα άλλο παρά να ανατρέξουμε στο παρελθόν για τα αίτια και στο παρόν για τη δική μας σπορά, περιμένοντας απλά τη συλλογή των καρπών.
Πρόκειται για 51 διηγήματα μικρής φόρμας, που κόβουν την ανάσα, καθώς η κινηματογραφική γραφή της Δέσποινας Χαραλάμπους αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη των λεγομένων της, υπογράφοντας το σενάριο αλλά και τη σκηνοθεσία των διηγημάτων, μέσω της ιδιότητας της ως δημιουργού αλλά και με την εμπειρία της ως καθηγήτρια σκηνοθεσίας.
Από τη Μεριά του Προβάτου λοιπόν και όχι του σφαγέα τους ή μιας αγέλης λύκων, η συγγραφέας κοιτάζει κατάματα τον φακό και τον αναγνώστη, αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες χορδές της αδιέξοδης καθημερινότητας.
Παρατηρεί εκείνα τα παιδιά που γερνάνε πρόωρα λόγω εγκατάλειψης, ακούει τις φωνές υποκρισίας μέσα από τους λεπτούς τοίχους των σπιτιών, μας συστήνει εξωγήινους έρωτες και αφηγείται ριγιούνιον παλιών συμμαθητών με τον φόβο του θανάτου στο βλέμμα.
Ταξιδεύει στο Αιγαίο με τρένο και μας παρουσιάζει καρέ-καρέ το τελευταίο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων στη νοηματική των οικονομικών συμφερόντων, μέσα από το βλέμμα εκείνου του πρόβατου που πάντα επιθυμούσε να μασήσει κάτι άλλο εκτός από χόρτο.
Μέσα από την ανύπαρκτη πρωτοτυπία της τέχνης, τα εξαντλητικά παζάρια στην οδό Αναπαύσεως, τις πολυπόθητες μετενσαρκώσεις και τα συνθετικά ψάρια των πελάγων, πάντα θα υπάρχει μία Στέλλα να βγάλει τ’ άπλυτά μας στη φόρα, κρατώντας μια γλυκόξινη «Λίστα του Σίντλερ» για αντίο.
Το «εγώ» λοιπόν, γίνεται πιο υπεύθυνο από ποτέ για τη χειμερία νάρκη των συναισθημάτων, για την ματαιοδοξία της νεότητας, τους χαμένους θησαυρούς των Περιπτέρων, τις Πόλεις των Τυφλών, των Κατάκοιτων, των Ηλίθιων και των Αισιόδοξων βαρυποινιτών, που δεν είναι εντελώς απίθανο να βρεθούμε σύντομα κι εμείς, σε μία από αυτές.
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
Έπιασα το βιβλίο με τα δυο μου χέρια για να πιστέψω ότι ήταν αληθινό. Γύρισα στο οπισθόφυλλο. Έλειπε το μισό –κάθετα-, έτσι όπως ήταν κομμένο καμία φράση δεν άρχιζε. Όλες τέλειωναν, η μία κάτω από την άλλη.
…εν θα έρθει ποτέ.
…ο όνειρο έσβησε.
…ην άγρια νύχτα.
…ύτρα του κακού.
…λον ποδοπατήθηκε.
…έτυχε η δοκιμή.
…ότε θα μιλήσεις;
…εννήθηκες λειψός.
Εγώ όμως τις θυμόμουν μία προς μία, ολόκληρες. Τι αναμνήσεις… Το ίδιο βιβλίο είχαμε στο πατρικό μου σπίτι -θαυμαστά ακέραιο μέχρι που έφυγα από κει-, ένα από τα τρία που χρησιμοποιούσε η μάνα μου για να μας δέρνει όταν γυρνούσαμε με τον αδελφό μου βρώμικοι και χτυπημένοι από τη βόλτα στη γειτονιά.
Δεν ξέρω αν ήταν σπουδαίο ή σπάνιο, κάτι σαν συμβουλές αυτοβελτίωσης θυμάμαι, γι αυτό το διάλεξε η μάνα μου μαζί με τα άλλα, τη «Δίκαιη Τιμωρία» και τον «Θηριοδαμαστή». Ναι, σωστά, ακριβώς αυτό είναι… ξεφύλλισα λίγο τις μέσα σελίδες, τούτο δω ήταν πιο καθαρό, αν και σκισμένο από πίσω. Οι μνήμες με κατέκλυσαν, δεν το είχα ξαναδεί από τότε, σχεδόν ένιωσα την αίσθηση των σελίδων στην πλάτη μου. «Γιατί το έπιασες με τα βρομόχερά σου; Είσαι μέσα στο αίματα ρε βλάκα», ο αδελφός μου με συνέφερε από την ονειροπόληση. «Ρίξτο κι αυτό μαζί με τα πτώματα στο διπλανό δωμάτιο. Έχω ήδη αδειάσει τη βενζίνη. Έλα, γρήγορα, πρέπει να την κάνουμε!»
Βιογραφικό συγγραφέα
Η Δέσποινα Χαραλάμπους ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σεναριογράφος, σκηνοθέτιςκαι μοντέζ.
Σπούδασε Αρχιτεκτονική, Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ειδικεύθηκε στη συγγραφή σεναρίων.
Δούλεψε ως αρχιτέκτονας και έχει δημοσιεύσει σχετικά με τα έργα της άρθρα και εκδώσει βιβλία για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Γυρίζει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ -μεγάλου και μικρού μήκους- που συμμετέχουν σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και σ’ όλον τον κόσμο, και διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου.
Αγαπά τα arthouse κόμιξ και όλα τα είδη του κινηματογράφου. Παθιασμένη όμως με τη σύγχρονη τεχνολογία και τους υπολογιστές, παραμένει σε όλη της τη ζωή φανατική οπαδός της Επιστημονικής Φαντασίας.
Το Από Τη Μεριά Του Προβάτου είναι μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν ανάμεσα σε κινηματογραφικά σενάρια, γυρίσματα και μοντάζ, γι αυτό και παίζονται άνετα.
Ονειροψιθυρίσματα
Ποιητική Συλλογή
Συγγραφέας: Ευαγγελία Συροπούλου
Σελίδες 88
ISBN: 978-618-5638-32–0
Τιμή: 11,00€
Λόγια καρδιάς μέσα από έναν λυρικό, αισθαντικό ποιητικό λόγο παρουσιάζει η Ευαγγελία Συροπούλου μέσα από τα Ονειροψιθυρίσματα και τις εκδόσεις ΓΡΑΦΗ.
Λόγια που διηγούνται άδηλα όνειρα, διδάγματα και ιστορίες μέσα από τις εμπειρίες της ζωής της. Με ελεύθερη ψυχή κάνει ταξίδια και όνειρα άλλοτε στη σιωπή και άλλοτε στα παραμύθια, με ένα ροζ, Απριλιάτικο φεγγάρι για παρέα. Πάντα με την παρουσία της αγάπης δίπλα της. Ακόμα και στον θρήνο, τον ωγμό του παιδιού για τη μάννα του στα χαλάσματα της Σμύρνης. Ακόμα και όταν θεόρατα κύματα αφρίζουν επάνω στην κουπαστή της δικής της ζωής. Ακόμα και όταν το ταξίδι… τελειώνει.
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
Μεταξύ ύπνου και πραγματικότητας, μεταξύ ονείρου και ζωής, νοιώθεις ότι δεν υπάρχουν σκοτούρες και βάσανα.
Έτσι φτάνεις στην ελευθερία του ονείρου. Συνειδητό και ασυνείδητο, μνήμη και λήθη, γνώσεις κι εντυπώσεις,φαντασία και όραμα, αισθήματα και συναισθήματα,ονειροπολήσεις, αυταπάτες ή ψευδαισθήσεις, μαγικά συναντιούνται στα «Ονειροψιθυρίσματα»
Η Ευαγγελία Ν. Συροπούλου, γεννήθηκε και μεγάλωσε, στα γραφικά Φάρσαλα Θεσσαλίας.
Κατοικεί μόνιμα στη Λάρισα με την οικογένειά της.
Το μικρόβιο της γραφής χαραγμένο στην ψυχή της, τής έδωσε την ώθηση να ξεκινήσει ένα ταξίδι στο χώρο τής λογοτεχνίας.
Είναι απόφοιτος του τμήματος λογοτεχνίας και ποίησης στο: «Mathesis at Crete Univercity».
Παρακολούθησε διαδικτυακά μαθήματα, παιδικής λογοτεχνίας και μοντέρνας ποίησης του: «Harmony and Creativity». Επίσης, λογοτεχνία και ιστορία στο: «Εργαστήρι ζωής».
Πήρε μέρος σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο «Ελεύθερο πανεπιστήμιο – Πολίτες εν γνώσει».
Η πρώτη της ποιητική συλλογή: «Διαδρομές του Νου και της Ψυχής», εκδόθηκε το 2020.
Η παραμυθο-ιστορία: «Ο Μπακάκ – Άκης και η περιπέτειά του», είναι το δεύτερο βιβλίο της, με έκδοση το 2021.
Έργα της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, λογοτεχνικά λευκώματα και συλλογικές εκδόσεις, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα και παρουσιάστηκαν σε «Διεθνή φεστιβάλ ποίησης»
Είναι μέλος της «Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. – ένωσης λογοτεχνών συγγραφέων Λάρισας» και της «Δ.Ε.Ε.Λ – Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών», από την οποία βραβεύτηκε για την πρώτη της ποιητική συλλογή.