5η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών: Ένα μοναδικό χορευτικό υπερθέαμα σε Λάρισα, Χάλκη, Πυργετό και Συκούριο με αποστολές από Κύπρο, Πολωνία, Χιλή και Αργεντινή

Επιστρέφει δυναμικά, μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, η 5η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών που διοργανώνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Χάλκης, Πυργετού, Συκουρίου με τη στήριξη της  Περιφέρειας Θεσσαλίας  και σε συνεργασία με τους Δήμους Λαρισαίων, Κιλελέρ και Τεμπών. Στο χορευτικό υπερθέαμα  που ξεκινά τη Δευτέρα 29 Αυγούστου και διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν  χορευτικές ομάδες από την Κύπρο (ομάδα Νόστος από το Πισούρι), την Αργεντινή (Gaucho Antonio Rivero), την Πολωνία( Skowroski) και την Χιλή ( Conjunto ContinentalTonariki), μαζί με τα χορευτικά συγκροτήματα Χάλκης,Πυργετού και Συκουρίου. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στις 9.15 μ.μ. στην πλατεία Λαμπρούλη στη Λάρισα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι διοργανωτές, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, αναφέρθηκαν τα εξής:

 

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας : Ο πολιτισμός μας ωθεί προς μια εξωστρεφή ζωή, μας ωθεί να στραφούμε σε  μια εξωτερική περίμετρο, που όλοι έχουμε ανάγκη μετά δύο χρόνια πανδημίας. Ευχαριστώ τους διοργανωτές Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Δήμους Λαρισαίων, Τεμπών και Κιλελέρ για αυτή τηνμεγάλη συνεργασία για τον πολιτισμό, που αποτελεί βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο. Από τις 29 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, χορευτικά συγκροτήματα από την Αργεντινή, την Κύπρο, την Πολωνία και την Χιλή φιλοξενούνται στη Λάρισα, σε μία χορευτική και πολιτιστική πανδαισία. Χωρίς την ιστορική μνήμη, δεν υπάρχει πολιτισμός. Η ιστορία διδάσκει τη ζωή. Γι αυτό είμαστε στραμμένοι προς τον πολιτισμό, με ένα πρωτόγνωρο στρατηγικό σχέδιο σε συνεργασία με τοΥπουργείο. Συγχαρητήρια στα νέα παιδιά που ασχολούνται με τον πολιτισμό, γιατί μας δίνουν  οξυγόνο ζωής, ανάσα ελπίδας και τη δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε. Θα χρειαστούμε τεράστια αποθέματα αυτοελέγχου και στωικότητας προκειμένου να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες της εποχής. Κι αν τα καταφέρουμε, θα είναι γιατί θα μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτά τα οποία ελέγχουμε ώστε να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα δημιουργίας. Αυτή είναι η βασική αρχή των στωικών φιλοσόφων, η οποία  βρίσκει εφαρμογή σήμερα, στους Συλλόγους που συνεργάζονταικαι λειτουργούν με εξωστρέφεια, αναβαθμίζουν τον πολιτισμό,   διασώζουν την παράδοση και την ιστορία. Οι συναντήσεις αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις, την πεποίθηση αλλά και την ευκαιρία για μια πιο ειρηνική και συνδεδεμένη ζωή, με όχημα τον πολιτισμό. Είναι εκδηλώσεις με προστιθέμενη αξία και σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Παιδείας Δήμου Λαρισαίων: Μετά από  δύο χρόνια πανδημίας,  ξαναβρισκόμαστε, ερχόμαστε σε επικοινωνία με άλλους πολιτισμούς, φιλοξενούμε δρώμενα και δράσεις που τόσο πολύ μας έλειψαν. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής και μεγάλη η  αξία της συνεργασίας της θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε μια περίοδο που όλα όσα γνωρίζαμε τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση, το να συναντώνταιάνθρωποι από διάφορες χώρες και  να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από τον πολιτισμό, ανοίγει δρόμους εξωστρέφειας και καινοτομίας που είναι το κλειδί επιβίωσης για την επόμενη μέρα. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, ο Δήμος Λαρισαίων πάντα θα στηρίζει τέτοιες δράσεις και καλούμε τους πολίτες να τις παρακολουθήσουν.

Γιώργος Μανώλης, Δήμαρχος Τεμπών: Χαιρετίζω  την 5η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών, πουδιοργανώνεται από τους Συλλόγους Χάλκης, Συκουρίου, Πυργετού, από νέους ανθρώπους που είναι η ζωή και το μέλλον του τόπου μας και τον χοροδιδάσκαλο Σωτήρη Καραβασίλη, ο οποίος είναι η ψυχή του Φεστιβάλ. Εύχομαι ο θεσμός να αποτελέσει πρότυπο για όλη την Θεσσαλία, όπως πρότυπη είναι και η ΠεριφέρειαΘεσσαλίας, σε όλη την Ελλάδα. Ο Δήμος Τεμπών βρίσκεται πάντα κοντά στους Συλλόγους  που διατηρούν και διασώζουν την  παράδοσή, τα ήθη, τα έθιμά που έχουμε παραλάβει από τους προγόνους μας και οφείλουμε να τα μεταβιβάσουμε και στις επόμενες γενιές. Καλώ όλους τους συμπολίτες να δώσουν το παρών, να απολαύσουν και να χειροκροτήσουν ταχορευτικά συγκροτήματα της Αργεντινής, της Πολωνίας, της Χιλής και της Κύπρου. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρετε στον πολιτισμό, που είναι μια κινητήριος δύναμη για να μπορέσουμε  να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της εποχής.

Κώστας  Χατζηκωνσταντίνου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κιλελέρ:

Ο Δήμος Κιλελέρ χαιρετίζει την 5η  Χορευτική Συνάντηση που επιστρέφει  μετά από μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η άυλη  πολιτιστική κληρονομιά κινδύνεψε. Μετά από  δύο χρόνια πανδημίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, οι Δήμοι προσπαθήσαμε να δώσουμε πνοή στον πολιτισμό για να μηνκινδυνεύσουν καταξιωμένοι  θεσμοί. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα να έρθει ο κόσμος της περιοχής μας σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, με ξένες χώρες, να ανοίξει το πνεύμα, να ανοίξει ο ορίζοντας, να θέλει ξανά ο κόσμος να ταξιδέψει, να υποδέχεται  επισκέπτες. Πρόκειται για μια ουσιαστική, ανταλλαγή πολιτισμώνστην πράξη. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια και σε όλους τους διοργανωτές που δίνουν μεγάλο αγώνα, καλούμε τον κόσμο να παρακολουθήσει μαζικά τις εκδηλώσεις και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη 6ηδιοργάνωση.

Σωτήρης Καραβασίλης, χοροδιδάσκαλος, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής:

Η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών είναι ένας θεσμός, ο οποίος ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια. Μετά από μια παύση δύο χρόνων λόγω της πανδημίας, επανέρχεται δριμύτερος και πιο οργανωμένος  με την 5η Χορευτική Συνάντηση που βασίζεται στην συνεργασία, στην εξωστρέφεια, στην νεολαία, στη συλλογικότητα και στην καινοτομία. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 29/8 στην Πλατεία Λαμπρούλη στη Λάρισα, την Τρίτη τα συγκροτήματα θα εμφανιστούν στην πλατεία της Χάλκης, την Τετάρτη  στο γήπεδο του Πυργετού και την Πέμπτη η τελετή λήξης  θα πραγματοποιηθεί στους Μύλους Συκουρίου. Ευχαριστούμε από καρδιάς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Δήμους Λαρισαίων, Κιλελέρ και Τεμπών, γιατί χωρίς την δικιά τους στήριξη, δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα και καλούμε όλον τον κόσμο να παρακολουθήσειτις εκδηλώσεις.

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *