4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”: ο Όμιλος Τέχνης και Λόγου συναντά τον Λογοτέχνη-Ιστορικό Αγαθοκλή Αζέλη

Στις 11-12-2023 ο κύριος Αγαθοκλής Αζέλης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων του ν. Τρικάλων, Λογοτέχνης – Ιστορικός, επισκέφτηκε το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης” στο πλαίσιο δράσης του Ομίλου Τέχνης και Λόγου του σχολείου, ο οποίος λειτουργεί στο σχολείο με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Στεργιανή Ζήση, ΠΕ02. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου μέσω μιας ημιδομημένης συνέντευξης άντλησαν από τον κύριο Αζέλη σημαντικά δεδομένα για τις πηγές έμπνευσης του λογοτέχνη, τις διεργασίες που συντελούνται κατά τη συγγραφή ενός λογοτεχνικού έργου, την αμφίδρομη σχέση λογοτεχνίας – ιστορίας, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες – βιωματικές και εκδοτικές – κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε το έργο του “Στις Μυλόπετρες του χρόνου”.

Οι απαντήσεις του κυρίου Αζέλη ταξίδεψαν τους μαθητές και τις μαθήτριες στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, τα οποία αποτέλεσαν και σημείο εκκίνησης για να αναδειχθεί η εσωτερική του ανάγκη να μετασχηματίζει λογοτεχνικά τις συνεχείς και μεταβαλλόμενες βιωματικές του εμπειρίες. Το έργο του “Στις Μυλόπετρες του χρόνου” υπήρξε σημείο αναφοράς στη συνέντευξη για τις τεχνικές της αφήγησης, το λογοτεχνικό ύφος, τον ρόλο της μνήμης, καθώς και τις λογοτεχνικές επιρροές του δημιουργού. Η αυθεντικότητα του λόγου του κυρίου Αζέλη σε συνδυασμό με τις ποικίλες ενασχολήσεις του πρόσφερε στους νεαρούς και νεαρές συνεντευκτές τη δυνατότητα να ανασυνθέσουν τις ερωτήσεις τους προχωρώντας και στο μεταφραστικό του έργο – γερμανόφωνης λογοτεχνίας – και τελικά να αναζητήσουν απαντήσεις και σε ερωτήματα που τους απασχολούν, όπως η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη λογοτεχνία. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Αζέλη που μοιράστηκε τις πλούσιες εμπειρίες του με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας μέσα από μια συνέντευξη που εξελίχθηκε σε μία δίωρη συζήτηση γύρω από την ανάγκη για λογοτεχνική δημιουργία, η οποία, όπως διαπιστώθηκε, πηγάζει από την ανθρώπινη ανάγκη για προσωπική έκφραση.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *