Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Κάτω τα χέρια από το Σύνταγμα!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρεί να δώσει την χαριστική βολή στα πανεπιστήμια, με το νομοσχέδιο – έκτρωμα Πιερρακάκη, που μεθοδεύει την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Ακολουθώντας το δόγμα της υποτίμησης και της υποβάθμισης περαιτέρω των σχολών και των πτυχίων των φοιτητών/τριών, η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια,έχει εξαπολύσει επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο.Κατήργησε  τις 37 νέες σχολές το 2019, εξίσωσε τα πτυχία των Δημοσίων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά ΙΕΚ, θέσπισε την Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής, υψώνοντας έναν ταξικό τείχος στα σχέδια των νέων μαθητών για σπουδές. Παράλληλα, προχώρησε στην μείωση της χρηματοδότησης προς τα ιδρύματα, αναγκάζοντας πολλά από αυτά να υπολειτουργούν, με τεράστιες ελλείψεις που δυσκολεύουν  την εκπαιδευτική διαδικασία και την παραγωγή έρευνας.

Η κυβέρνηση όμως δεν σταματάει εκεί! Επιχειρεί να μετατρέψει την παιδεία ολοκληρωτικά σε εμπόρευμα και στο επίπεδο της ανώτατης εκπαίδευσης, την ίδια ώρα που είμαστε  οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε επίπεδο δημόσιων δαπανών στην εκπαίδευση και οι τελευταίοι σε επίπεδο δημόσιων δαπανών ανά φοιτητή. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να θεσμοθετήσει την αδικία, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους έχουν την οικονομική επιφάνεια να αγοράσουν οποίο πτυχίο θέλουν. Αλλοιώνεται ο ενιαίος τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ενώ παράλληλα δημιουργούνται απόφοιτοι διαφορετικών ταχυτήτων. Η κυβέρνηση που δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι αναβαθμίζει τα ιδρύματα της χώρας, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας,προβλέπει την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης για τα  δημόσια πανεπιστήμια. Πράξη που θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες σε αρκετές σχολές, ειδικότερα της επαρχίας, οδηγώντας ακόμα και σε κλείσιμο πολλών από αυτές.

Το νομοσχέδιο όμως πέρα από αντιεκπαιδευτικό είναι και αντισυνταγματικό. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα, αγνοώντας  το άρθρο 16 που ορίζει ρητά πως δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια – επιχειρήσεις, ούτε φοιτητές – πελάτες, αλλά αντίθετα αναφέρει αφενός μεν ότι  η εκπαίδευση στην χώρα παρέχεται από νομικά πρόσωπα Δημοσίου δικαίου, αφετέρου ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.

Δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια – επιχειρήσεις, ούτε φοιτητές – πελάτες!

Η βαθιά αντιδραστική τομή και οπισθοδρόμηση που επιχειρείται, αφορά ολόκληρη τη κοινωνία.

Φοιτητές, μαθητές, καθηγητές, διοικητικό και ερευνητικό προσωπικό, απορρίπτουν τα σχέδια της κυβέρνησης, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό πλειοψηφικό ποτάμι που παρασέρνει την κυβέρνηση, δίνοντας την μάχη για το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο αγώνας του Πανεκπαιδευτικού κινήματος είναι δίκαιος!

Θα είναι και Νικηφόρος!

Συμμετέχουμε στο μεγάλο ΠανελλαδικόΠανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο 8/2, 12:00 στα Προπύλαια, Πανεπιστημίου και Ομήρου.

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *