Φροντίζωντας Ανθρώπους με Άνοια γράφει η Νοσηλεία κατ’οικον ΦροντίΖΟΥΜΕ

Φροντίζοντας κάποιον που πάσχει από άνοια

 

Σταδιακές αλλαγές στην επικοινωνία

Η σταδιακή απώλεια της ικανότητας να επικοινωνεί το άτομο με άνοια, φέρνει δυσκολίες στον ίδιο και στο περιβάλλον του. Το άτομο δυσκολεύεται να επικοινωνήσει, συχνά δεν καταλαβαίνει τι του λένε οι άλλοι , δεν μπορεί να εκφράσει με πληρότητα τι νιώθει το ίδιο με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται και να περιορίζεται όλο και περισσότερο.

 

Μεγάλη δυσκολία επικοινωνίας φέρνει η εξέλιξη της ασθένειας και στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του. Οι φροντιστές του μπορεί να είναι άνθρωποι από την οικογένεια του, οι οποίοι προσπαθώντας να τον φροντίσουν, αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες: Δεν επικοινωνούν με επιτυχία μαζί του και συχνά από την σταδιακή μείωση της ικανότητας για επικοινωνία που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους με άνοια, δημιουργούνται παρεξηγήσεις με αποτέλεσμα να νιώθουν όλοι αβοήθητοι και αδικημένοι.

 

Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό όπως μοναδικές είναι και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο να μεταδώσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Υπάρχουν πολλές αιτίες άνοιας και η καθεμία επηρεάζει τον εγκέφαλο με διαφορετικούς τρόπους. Μερικές αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε στον ασθενή με άνοια, είναι:

 

• Δυσκολία να βρει μια λέξη.

 

• Μπορεί να μιλά με ευφράδεια, αλλά τα λεγόμενά του να μην βγάζουν νόημα.

 

• Ίσως να μην μπορεί να καταλάβει τι του λέτε ή να κατανοεί ένα μέρος μόνο, αυτών που λέτε.

 

• Οι ικανότητες γραφής και ανάγνωσης του ατόμου με άνοια να έχουν επιδεινωθεί.

 

• Μπορεί να χάσει τους συνηθισμένους τρόπους κοινωνικής συμπεριφοράς στις συζητήσεις και να διακόπτει ή να αγνοεί τον ομιλητή ή να μην απαντά όταν του μιλάνε.

 

• Μπορεί να δυσκολεύεται να εκφράσει κατάλληλα τα συναισθήματά του.

 

Για πιό εύκολη και ομαλή καθημερινότητα μπορείτε να δοκιμάστε

Να καθιερώσετε προγράμματα αλλά να διατηρήσετε τις συνηθισμένες διαδικασίες: η καθημερινή ζωή για τα άτομα με άνοια είναι μπερδεμένη. Το πρόγραμμα θα δώσει τάξη και θα μειώσει τις καθημερινές αποφάσεις.

Να υποστηρίξετε την ανεξαρτησία του ατόμου με άνοια ώστε να διατηρηθεί ο αυτοσεβασμός του. Να μην συμπεριφέρεστε σαν να μην βρίσκεται μπροστά όταν συζητάτε για την κατάσταση του με άλλους.

Να υιοθετήσετε δραστηριότητες χρησιμοποιώντας πχ την κηπουρική.

Να αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις διότι προκαλείτε περιττό άγχος και στις δύο πλευρές. Να μην εφιστάτε την προσοχή σας στην αποτυχία. Υπεύθυνη είναι η ασθένεια. Δεν φταίει το ίδιο το άτομο που έχει άνοια.

Να διατηρήσετε την αίσθηση του χιούμορ και να γελάτε μαζί με το άτομο με άνοια. Το χιούμορ ανακουφίζει το άγχος και του ανοϊκού και του φροντιστή. Δεν μπορείτε να ελέγξετε την ασθένεια αλλά μπορείτε να ελέγξετε την ανταπόκριση σας σε αυτήν.

Να δώσετε έμφαση στην ασφάλεια του. Η απώλεια του συντονισμού της κίνησης και της μνήμης αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμού, είτε πχ από το καυτό νερό της βρύσης, τα ελαφριά χαλάκια στο πάτωμα, τα καλώδια που μπορεί να σκοντάψει.

Να ενθαρρύνετε τη σωματική άσκηση και υγεία ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες σωματικές και πνευματικές ικανοτήτες.

Να βοηθήσετε το άτομο να επωφεληθεί από τις δεξιότητες που διατηρεί ήδη. Εάν ήταν πχ κηπουρός ή γιατρός ή χτίστης συμπεριλάβετε δραστηριότητες σχετικές ώστε να του δώσετε την ικανοποίηση και τον αυτοσεβασμό του. Με την πάροδο του χρόνου θα μειωθεί η ευχέρια που έχει σε αυτές τις δραστηριότητες, οπότε θα μειωθεί και η συμμετοχή σε αυτές.

 

Τρόποι ομιλίας

 

Να παραμένετε ήρεμοι και να μιλάτε μ’ έναν απαλό και ειλικρινή τρόπο.

Να μιλάτε με σύντομες και απλές προτάσεις, δίνοντας προσοχή μόνο σ’ ένα θέμα την κάθε φορά.

Να δίνετε πάντοτε αρκετό χρόνο για να γίνει κατανοητό αυτό που είπατε.

Μπορεί να βοηθήσει αν χρησιμοποιείτε κατατοπιστικά ονόματα όποτε μπορείτε, για παράδειγμα “ο γιος σου ο Γιάννης”.

 

 

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

 

Μη διαφωνείτε με το άτομο. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι τα χειροτερέψετε τα πράγματα.

Μη δίνετε διαρκώς εντολές στο άτομο.

Μη του λέτε τι δεν μπορεί να κάνει. Αντί γι’ αυτό προτείνετε τι μπορεί να κάνει το άτομο.

Μην πατρονάρετε το άτομο. Ο υπεροπτικός τόνος της φωνής μπορεί να γίνει αντιληπτός ακόμη κι αν το άτομο δεν καταλαβαίνει τις λέξεις.

Μη κάνετε πολλές άμεσες ερωτήσεις που βασίζονται στην καλή μνήμη.

Μη μιλάτε μπροστά στο άτομο σαν να μη βρίσκεται εκεί.

 

Να θυμάστε ότι ως φροντιστής είστε σημαντικός

Ο άνθρωπος που φροντίζει τον ασθενή με άνοια είναι σημαντικός τόσο για τον εαυτό του όσο και για το άτομο με άνοια. Χωρίς τον φροντιστή, ο ασθενής δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό ο φροντιστής να φροντίζει τον εαυτό του.

 

Δεχτείτε τη βοήθεια κάποιων φίλων ή μελών της οικογένειας σας προς τον ασθενή. Είναι πολύ πιθανό να θέλουν να προσφέρουν και να συμμετέχουν στην φροντίδα του. Δώστε τους τις απαραίτητες κατευθύνσεις αν δεν ξέρουν τον τρόπο.

 

Λάβετε υποστήριξη στον ρόλο σας ως φροντιστής χρησιμοποιώντας κάθε ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός, ο νοσηλευτής ή ο επαγγελματίας φροντιστής θα σας προσφέρουν όλη την βοήθεια που χρειάζεστε, όπως:

 

Ιατρική βοήθεια για τη διάγνωση της νόσου και για την παρακολούθηση του ασθενή από τον ιατρό που θα τον αναλάβει.

Βοήθεια με τα πρακτικά ζητήματα της περίθαλψης όπως ιατρικά κρεβάτια, οξυγόνο κα αναλόγως την κατάσταση του ασθενή

Διαλείμματα από τη περίθαλψη με επαγγελματίες φροντιστές που μπορούν να αναλάβουν την διαλλειματική ή ακόμα και την εξ’ ολοκλήρου φροντίδα του ασθενή αν χρειαστεί.

 

Συστηματικοί έλεγχοι της υγείας

 

Περίθαλψη στο σπίτι με νοσοκόμο, εφ’ όσον χρειάζεται

 

Πληροφόρηση σχετικά με την ασθένεια και παροχή συμβουλών για την καλύτερη εξέλιξη της.

 

Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στα «Εξειδικευμένα προγράμματα για κατ’ οίκον φροντίδα», από το γραφείο μας στην Καρδίτσης 23, Νοσηλεία κατ’οικον ΦροντίΖΟΥΜΕ.

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *