ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ – ΤΟ «ΒΟΥΝΟ» ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Εκτός από τον πληθωρισμό , την ενεργειακή κρίση και την εργασιακή ανασφάλεια που πλήττουν την ελληνική οικονομία γιγαντώνεται το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους , φέρνοντας σε ασφυξία τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα : νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άμεσα τις οφειλές τους σε δάνεια ή στο κράτος , μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πάσχουν από έλλειψη ρευστότητας , επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα που έχουν χρεωθεί .
Σε τι συνίσταται, λοιπόν, το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας;
 Χρέη στον ΕΦΚΑ : 43,5 δισεκ. Ευρώ (συνολικά) – 590,4 εκατ.στους 3 τελευταίους μήνες
 Απλήρωτοι φόροι :112,55 δισεκ.Ευρώ – 7,2 δισεκ. επιπλέον το 2022 .
 «Κόκκινα δάνεια» :108,00 δισεκ.Ευρώ – σε τράπεζες και ιδιωτικά funds.
 Πάνω από 4.000.000 ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία
Σύνολο ( 43,5+112,55+108): 264 δισεκ.Ευρώ (πάνω από 100% του ΑΕΠ), χωρίς να υπολογίζονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος , ενέργειας , χρέη σε Δήμους, ακάλυπτες επιταγές μεταξύ ιδιωτών .
Όλες οι πολιτικές, ως σήμερα, της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους απέτυχαν:
 Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μέσα σε 14 μήνες λειτουργίας εμφανίζει πενιχρά αποτελέσματα. Μόλις 6500 αιτήσεις έχουν υποβληθεί οριστικά, ενώ έχουν συμφωνηθεί περίπου μόνο 1500 ρυθμίσεις : 1 στις 3 ρυθμίσεις δανείων «ξανακοκκινίζει» .
 Δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας. Ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτωνδεν έχει συσταθεί, ενώ οι πρόνοιές του (ιδιαίτερα μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών) καλύπτουν μια περίμετρο μόλις 3500 οφειλετών.
 Ο αριθμός των πλειστηριασμών για το 2022 ξεπερνά τις 30.000.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ του ΠΑΣΟΚ
 Άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, τα οποία θα προσδιοριστούν με βάση συγκεκριμένα και ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και μεγέθους κατοικίας (Ν. 3869/2010)
 Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία -ΕΦΚΑ, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση (30% μείωση του συνολικού χρέους).
 Σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα ,ο οποίος θα διασφαλίζει την παραμονή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην κατοικία τους, μέσω ενός -επιδοτούμενου μάλιστα για τα ευάλωτα νοικοκυριά- μισθώματος,
 Παροχή δυνατότητας στον οφειλέτη, πριν πωληθεί το δάνειό του, να το αγοράσει ο ίδιος (δικαίωμα προαίρεσης), σε τιμή σύμφωνη και με τα συμφέροντα και του πιστωτικού ιδρύματος.
 Παροχή δυνατότητας, επίσης, σε αγρότες-κτηνοτρόφους να διατηρούν ένα ποσοστό της
αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί, ως μοναδικό μέσο επιβίωσης.
Αποστολή των τραπεζών και της κυβέρνησης πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση της πραγματικής οικονομίας και των αναγκών της κοινωνίας To ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που θέσπισε την προστασία της πρώτης κατοικίας με το Νόμο 3869/2010 της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου («Νόμος Κατσέλη») – την οποία κατήργησαν αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ και οριστικά η ΝΔ – και ζητά την άμεση επαναφορά της με πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή .

Συντονιστική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Δ. Τρικκαίων

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *