Τρικαλινός συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό τουρνουά του πνευματικού παιχνιδιού στρατηγικής “Οθέλλο”

Στις 15-16 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα, στη Ν. Ιωνία, Ευρωπαϊκό τουρνουά Οθέλλο που προσμετρά στο επονομαζόμενο Othello European Grand Prix (EGP). Το τουρνουά ήταν Πιστοποιημένη εκδήλωση για το “2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας” και διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων παικτών Οθέλλο.

Το οθέλλο είναι ένα πνευματικό παιχνίδι στρατηγικής ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιαπωνία όπου είναι μακράν το δημοφιλέστερο παιχνίδι, αλλά και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, το παιχνίδι εκπροσωπείται από την Ένωση Ελλήνων Παικτών Οθέλλο, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Οθέλλο. Πρόεδρος της Ένωσης είναι ο Τρικαλινός Ανδρέας Λίτσας.

Οι διοργανωτές είχαν τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουν 8 παίκτες από 3 χώρες της Ευρώπης, οι 5 από αυτούς παγκόσμιας κλάσης. 5 Έλληνες παίκτες συμπλήρωσαν τη λίστα συμμετεχόντων.

Γενική άποψη της αίθουσας

Μερικοί από τους συμμετέχοντες

Το τουρνουά φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό κέντρο Ν. Ιωνίας το οποίο παραχωρήθηκε ευγενικά από το Δήμο Ν. Ιωνίας. Στο αγωνιστικό κομμάτι, 1ος αναδείχθηκε ο Ιάπωνας Takuji Kashiwabara, 17 φορές νικητής του European Grand Prix, ο οποίος ζει μόνιμα στη Γαλλία και είναι καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Grenoble. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Lari Pihlajapuro από τη Φινλαδία, που έχει διακριθεί ως 11ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 στο Παρίσι. Στην τρίτη θέση κατετάγη η Katie Pihlajapuro, σύζυγος του Lari με καταγωγή από το Hong Kong, ή οποία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 κατετάγη 4η, η πρώτη γυναίκα που φτάνει ποτέ σε τόσο υψηλή θέση. Τέταρτος αναδείχθηκε ο Marc Tastet από τη Γαλλία, πολλές φορές νικητής σε τουρνουά EGP και Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 1992.

Πρώτος Έλληνας και 5ος στη γενική κατάταξη αναδείχθηκε ο Ανδρέας Λίτσας, ο οποίος έπαιξε πολύ καλά απέναντι στους δυνατούς αντιπάλους και μάλιστα κέρδισε τον αγώνα απέναντι στην Katie Pihlajapuro! Σε προηγούμενη EGP διοργάνωση στην Αθήνα το 2019, ο κ. Λίτσας είχε αναδειχθεί νικητής κερδίζοντας συνολικά 3 φορές απέναντι στο Γάλλο Marc Tastet.

Απονομή του πρώτου βραβείου στον νικητή Takuji Kashiwabara

Το 2024, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, χαρακτηρίστηκε ως “έτος πολιτισμού και τουρισμού” μεταξύ των δύο χωρών. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Το φετινό τουρνουά  “EGP Αθήνας 2024” έχει ενταχθεί ως επίσημο γεγονός στο πρόγραμμα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα “Πιστοποιημένες Εκδηλώσεις και Δράσεις για το 2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας”. Η Ιαπωνική πρεσβεία αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά το αίτημα για την ένταξη του τουρνουά Οθέλλο σε αυτό το πρόγραμμα. Η σύνδεση του Οθέλλο με την Ιαπωνία είναι πολύ ισχυρή. Το Οθέλλο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης Ιαπωνικής κουλτούρας. Μάλιστα, στα 34 από τα 45 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Οθέλλο που έχουν πραγματοποιηθεί, ο νικητής ήταν Ιάπωνας! Στα πλαίσια της ένταξης του οθέλλο στο πρόγραμμα αυτό, οι διοργανωτές είχαν την τιμή και τη χαρά να υποδεχτούν τον κ. Shiratori, μορφωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Στον κ. Shiratori απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο. Στην απονομή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Παναγιώτης Μανούρης και η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κα Ναϊσίδου Σοφία, στους οποίους επίσης απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της διοργάνωσης.

κ. Shiratori, μορφωτικός ακόλουθος της Ιαπωνικής πρεσβείας στην Ελλάδα

κ. Ανδρέας Λίτσας, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων παικτών Οθέλλο

Ο κ. Λίτσας συζητά με τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Μανούρη και την Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κα Ναϊσίδου

Απονομή βραβείου από τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας και την Ένωση Ελλήνων παικτών Οθέλλο στον μορφωτικό ακόλουθο της Ιαπωνικής πρεσβείας

κ. Shiratori, κ. Παναγιώτης Μανούρης, κα Σοφία Ναϊσίδου

Απονομή τιμητικού βραβείου στην Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Ν. Ιωνίας κα Ναϊσίδου Σοφία

Ο Ιάπωνας παίκτης συζητά με τον μορφωτικό ακόλουθο της Ιαπωνικής πρεσβείας

Κατά την τελετή της απονομής των τιμητικών βραβείων, αναγνώστηκε κείμενο που γράφτηκε ειδικά για την περίσταση από τον Ιάπωνα παίκτη του οθέλλο κ. Takeshi Murakami, 3 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. Η απαγγελία έγινε σε τρείς γλώσσες: στα Ιαπωνικά από τον κ. Takuji Kashiwabara, στα Αγγλικά από τον κ.Imre Leader από την Αγγλία, νικητή πολλών Ευρωπαϊκών τουρνουά και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στα Ελληνικά από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων παικτών Οθέλλο κ. Ανδρέα Λίτσα. Το κείμενο αποτυπώνει την ιδιαίτερη σχέση του παιχνιδιού με την Ιαπωνία και ταυτόχρονα υπενθυμίζει πως και η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα για το παιχνίδι. Μάλιστα, κατά το παρελθόν, το παγκόσμιο πρωτάθλημα Οθέλλο διοργανώθηκε στην Ελλάδα 3 φορές (1985, 1997, 2007).