Το 4ο Πειραματικό Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» «ταξίδεψε» στην… «Ιθάκη» του Καβάφη Με τη δειγματική διδασκαλία του φιλόλογου Ευθυμίου Κουφογιάννη

Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στο εργαστήρι της Πληροφορικής του 4ου Πειραματικού Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντηςπραγματοποιήθηκε από τον φιλόλογο του σχολείου κ. Κουφογιάννη Ευθύμιο δειγματική διδασκαλία στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής λογοτεχνίας της Α’ Λυκείου μεθέμα «Διδάσκοντας την Ιθάκη του Κ.Π. Καβάφημε τη χρήση ΤΠΕ και βιωματικών τεχνικών».

Η διδακτική πρόταση προσπάθησε να παρουσιάσει ένα καινοτόμο μοντέλο διδασκαλίας ενός πολύ σημαντικού ποιήματοςτου κορυφαίου Έλληνα ποιητή με τη συνδρομή των ΤΠΕ, οπτικοακουστικού υλικού και βιωματικών τεχνικών και βασισμένη σε σύγχρονες θεωρίες μάθησης.

Ενώπιον της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας κ. Φούντα Αγγελικής και των φιλολόγων του σχολείου κ.κ. Βάγγου Ευφρ., ΓκουγκουστάμουΣπ., Μπαλαμώτη Ελ., Παπαδημητρίου Αθ. και Ψιλούτσικου Μ. και με διδακτικά εργαλεία την έρευνα, την παρατήρηση, τις ομάδες εργασίας, τη δραματοποίηση, τη δημιουργική γραφή, τη μέθοδο De Bono αλλά και τη χρήση των ΤΠΕ, οι μαθητές του 3ου τμήματος της Α΄ Λυκείου ενεπλάκησαν σε μια διδακτική διαδικασία πολυφωνική, με ποικιλία και εκπλήξεις. Πιο συγκεκριμένα οι ομάδες εργασίας δραματοποίησαν στίχους της Ιθάκης, συνέγραψαν μια παραλλαγή του ποιήματος με διαφορετική πλοκή και διαφορετικό τέλος, ερεύνησαν το ποιητικό έργο του Καβάφη και την παγκόσμια απήχησή του, ανέδειξαν τη γλωσσική ιδιομορφία του ποιητή, αποκρυπτογράφησαν τα ιστορικά σύμβολα και όχι μόνο. Ο τρόπος προσέγγισης του ποιήματος είχε ως στόχο ναεμπλέξει τους μαθητές στη διδακτική διαδικασία, να τους ενεργοποιήσει και να τους δώσει τη δυνατότητα να προσεγγίσουν πολύπλευρα ένα λογοτεχνικό κείμενο. Γενικά, οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής ικανοποιήθηκαν σε γενικές γραμμές και αυτό φάνηκε από τα φύλλα αξιολόγησης του σεναρίου που συμπλήρωσαν οι μαθητές στο τέλος της διαδικασίας.

 

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.