Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων στη Βόρεια Μακεδονία με το πρόγραμμα Erasmus+/”Fit 4 Life”

Στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε η  4η διακρατική συνάντηση του έργου Erasmus+/K229 Fit 4 Life, από 27 έως 31 Μαρτίου 2023. Στη συνάντηση  συμμετείχαν  επτά μαθητές/-τριες: Φυσικόπουλος Ευάγγελος, Αποστολάκη Αναστασία, Σκαπέτη Αθανασία, Σελέκου Ελένη-Αργυρώ (Γ΄τάξη), Πάντου Ηλιάνα, Περιστέρη Ελισάβετ (Β΄τάξη), Σουλιώτη Ελένη (Α΄τάξη) και δυο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Μαγαλιού Καλλιόπη (υπεύθυνη υλοποίησης του έργου) και Τσαγκαδόπουλος Χαράλαμπος  (μαθηματικός).

Οι μαθητές/-τριες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών  έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος «Έτοιμος για τη Ζωή», το οποίο αποτελεί  μια συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων. Το έργο έχει  σκοπό να  προάγει την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών, την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού, της υγιεινής  διατροφής, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στο σχολείο υποδοχής, OOU Kiril Pejcinovikj, στα Σκόπια, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των  εταιρικών σχολείων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα και Ισπανία) συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα παρουσίασης των συναισθημάτων μέσα από την υποκριτική τέχνη, το τραγούδι και την κίνηση. Στόχος της δραστηριότητας ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές μας πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουν, να μοιράζονται τα συναισθήματά τους και να μπορούν να τα διαχειριστούν. Η ελληνική ομάδα παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το μικρό θεατρικό «Το νησί των συναισθημάτων» («The story of the island of feelings») την οποία προετοίμασαν με την καθοδήγηση και την αμέριστη υποστήριξη  της κ. Αντονέλλας Χήρα (ηθοποιούσκηνοθέτιδας) την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και ν’ ανταλλάξουν τα διαδραστικά  βιβλία για την διαχείριση του θυμού (Lapbooks for Anger Management) τα οποία δημιούργησανοι ίδιοι, να παίξουν ομαδικά παιχνίδια και να χορέψουν ζούμπα.

Η ξενάγηση στο κέντρο της πόλης με τον ποταμό Vardar(που εκβάλει στον Θερμαϊκό κόλπο ως Αξιός), την παλιά οθωμανική αγορά (Stara čaršija) αλλά και η επίσκεψη στηλίμνη Οχρίδα, στο μοναστήρι του Αγίου Ναούμ, στην ανακατασκευή του προϊστορικού οικισμού Bay of Bonesκαι στο φαράγγι Matka θα μας μείνουν αξέχαστα.

Τέλος, κατά τις συναντήσεις των συντονιστριών των εταιρικών σχολείων αξιολογήθηκε η  μέχρι τώρα πορεία του έργου, καθορίστηκαν οι μετέπειτα εκπαιδευτικές δραστηριότητες και  έγινε ο προγραμματισμός της τελικής συνάντησης.

Το πρόγραμμα Erasmus+ έδωσε την ευκαιρία σε όλους εμάς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε, να κάνουμε νέους φίλους και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Η  συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus+ προάγει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες όσων συμμετέχουν σε αυτά και ωφελεί ποικιλοτρόπως τα άτομα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους οργανισμούς και την κοινωνία στο σύνολο της, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Όλες οι δραστηριότητες  της συνάντησης αλλά και γενικότερα του έργου  υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου Http://3gymtrikal.tri.sch.gr και στην ιστοσελίδα του έργου  https://erasmusfit4life.weebly.com/

Για το 3ο Γυμνάσιο

Η παιδαγωγική ομάδα του έργου

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *